M-am jucat Cyberpunk 2077 cu Ray-Tracing ON pe un iMac cu Nvidia GeForce RTX 3080. Oarecum

M-am jucat Cyberpunk 2077 cu Ray-Tracing ON pe un iMac cu Nvidia GeForce RTX 3080. Oarecum

Scris de | 2 decembrie, 2021

Știe toată lumea celebra vorbă din folclorul popular de gaming, și anume că „you can’t game on a Mac”. Publicul țintă, targetul Apple, nu sunt cei care se joacă, produsele companiei californiene fiind orientate mai mult spre profesioniștii din industriile creative. Practic, fie că vorbim despre un MacBook sau un iMac, ele rareori îți vin în minte ca niște mașinării de gaming, acestea fiind capabile să ruleze doar ceva jocuri care nu cer prea multe resurse tehnice. Însă Nvidia a găsit o soluție pentru asta.

Dacă îți mai amintești, acum ceva vreme explicam aici pe site cum funcționează Nvidia GeForce Now. Practic, cei din „echipa verde” au pus la punct un sistem de streaming de jocuri, asemănător cu Google Stadia, pentru cei care știu la ce mă refer. Asta înseamnă că PC-ul sau Mac-ul tău poate fi transformat automat într-un gaming machine, fără să conteze nici măcar o secundă configurația în care acestea stau așezate pe biroul tău.

Dacă în trecut aveam doar două tipuri de abonamente GeForce Now pe care le puteam accesa, iată că producătorul american a introdus și o a treia opțiune. Și acum să vă țineți bine. Începând cu data la care scriu aceste rânduri, 2 decembrie 2021, Nvidia lansează posibilitatea unei subscripții de nivel GeForceRTX 3080. Dacă optezi pentru așa ceva, platforma de pe care accesezi GFN se va folosi de un sistem cu RTX 3080 în cloud pentru a îți aduce cele mai recente titluri direct în fața ochilor tăi, cu toate setările pe Ultra, inclusiv cele de ray-tracing.

Când am testat pentru prima dată Nvidia GeForce Now pe iMac-ul de la birou, am fost destul de impresionat, însă nu m-am considerat chiar dat pe spate. Da, de mers totul merge ca uns. Am lansat o sesiune de Cyberpunk 2077, iar totul era mai mult decât jucabil, chiar și cu toate optimizările sale defectuoase, într-o rezoluție Full-HD cu setările pe High. Am obținut chiar și peste 50-60 FPS-uri în această configurație și am aflat că te poți juca pe Mac cu succes, chiar și dacă nu te ajută hardware-ul. Însă nu despre asta vom vorbi iarăși astăzi.

Iată că pe același „sistem de test” a poposit GeForce Now pe steroizi, adică am primit acces la abonamentul cu RTX 3080. Dacă inițial am fost sceptic, mai ales în ceea ce privește cerințele conexiunii la internet, una care trebuie să fie destul de bună pentru a face față la așa ceva, fricile mi s-au risipit rapid. Desigur, trebuie să ai în vedere că te folosești de o rețea potentă, eventual chiar Gigabit, și de un router măcar decent. Însă dacă bifezi și această cerință ajunsă deja un standard al lui 2021, ești good to go.

După ce m-am asigurat că Mac-ul meu se conectează la serverele GeForce Now potrivite, cele din zona aceasta de Europa, am putut începe sesiunea de joc. Și pentru o mai bună comparație am ales tot Cyberpunk 2077, joc pe care l-am „rupt” în trecut și care între timp a mai primit și ceva actualizări noi și patch-uri de „reparații” pe care nefericiții de la CD Projekt Red au fost nevoiți să le lanseze la foc automat din cauza dezastrului de proporții epice care a reprezentat lansarea a poate celui mai așteptat titlu din ultimii mulți ani.

Eh, de data asta am avut parte de altă poveste. Am schimbat rezoluția pe 1440p și deja am început să sezisez diferențele, mai ales că aici am putut activa liniștit ray-tracing-ul. Totul a decurs smooth, nu a existat lag și nici nu am avut parte de stutter. Și ca un ultim as în mânecă, am activat și DLSS în CP2077 și l-am setat pe „performance” mode. Totul a fost satisfăcător, iar acțiunea de pe ecran s-a desfășurat aproape nativ, ca și când ai rula jocul de pe propriul sistem high-end pentru gaming.

Faptul că Nvidia a reușit să aducă o tehnologie destul de avansată pe orice fel de device de pe piață, pentru că, da, există mai pe toate platformele pe care ți le-ai putea imagina. Am să las mai jos o poză ca să vezi exact cu ce device-uri este compatibil GeForce Now și te provoc să nu îl găsești și pe al tău pe acolo. În schimb, avem parte chiar și de o premieră aici: o aplicație aflată în stadiul beta, care îți va transforma televizorul LG într-un device de gaming.

Chiar dacă nu cunoaștem încă prețul lunar al abonamentului GeForce Now care îți permite accesul la gaming în cloud pe GeForce RTX 3080, se știe costul subscripției pe șase luni, care se află încă în stadiul de precomandă: 99 de dolari. De asemenea, Nvidia aruncă în pachet și jocul Crysis Remastered, pe care îl vei primi gratuit. Pentru că să nu uităm una dintre cele mai importante întrebări din viața noastră de gameri: „But can it run Crysis?”. Ei bine, acum cam orice device va putea răspunde în mod pozitiv.

Concluzia connect

GeForce Now cu abonament RTX 3080 reprezintă, poate, viitorul gamingului. Cu plăcile video care sunt din ce în ce mai scumpe și mai rare pe piață, sau cu stocurile limitate de console, gamerii se vor reorienta ușor-ușor spre alternative. Iar un serviciu care le poate oferi un streaming de calitate, fluid, fără latențe ridicate, practic performanțe similare cu acelea unui PC high-end pare a fi unul dintre răspunsuri.

Personal, am reușit un framerate stabil la 60 de cadre pe secundă în CyberPunk 2077, pe un iMac, cu Ray-Tracing ON și un ping constant mai mic de 32. Părerea mea este că vorbim aici despre niște rezultate impresionante care nu prea pot fi trecute cu vederea. GeForce Now cu RTX 3080 mi-a captat cu siguranță atenția și abia aștept să văd ce ne rezolvă viitorul pe acest segment.

Etichete: , ,