Una dintre cele mai mari tranzacţii din lumea tech este în pericol, după ce NVIDIA ar fi gata să se retragă din achiziţia ARM. Bloomberg News citează surse apropiate de companie care afirmă că în urma presiunilor autorităţilor antitrust şi a investigaţiilor asociate înţelegerea nu s-ar mai concretiza.
NVIDIA anunţa în toamna lui 2020 că intenţionează să cumpere ARM la suma de 40 de miliarde de dolari, stârnind nemulţumire în tabăra celor de la Intel, AMD, Qualcomm, MediaTek şi practic a tuturor producătorilor de cipuri. ARM este un cip designer vital mai ales pentru producătorii de terminale portabile şi a fost mereu considerată o parte neutră a pieţei, lucrând cu tehnologii devenite standarde ale industriei.
Autorităţi de reglementare din toată lumea, de la SUA la UE şi China s-au opus tranzacţiei, care ar trece ARM din proprietatea japonezilor de la SoftBank în cea NVIDIA. Surse din cadrul gigantului creator de plăci grafice RX ar fi spus deja partenerilor că înţelegerea nu se va finaliza. SoftBank are şi un plan B şi anume listarea la bursă a ARM, printr-un IPO. Acţiunile NVIDIA au picat cu 5% la aflarea veştii.
NVIDIA ar avea un avantaj nedrept în faţa concurenţilor săi, având prima acces la cele mai noi designuri de cipuri şi nuclee. Asta deşi a promis că nu va profita de poziţia sa de superioritate. FTC-ul din SUA a pornit şi un proces în decembrie 2021 pentru a bloca achiziţia, citând legislaţia antitrust. Autorităţile din Marea Britanie, ţara de baştină ARM consideră înţelegerea drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale.
Şi China are ceva de spus, acolo ARM având un joint venture cu un investitor chinez. Arhitecturile cipurilor ARM sunt folosite pe 95% dintre smartphone-urile din lume şi 95% dintre cipurile ce vin din China. ARM are nu mai puţin de 500 de clienţi, printre care şi Apple, Samsung sau Qualcomm, cu toţii nemulţumiţi de preluare.