Adio Internet Explorer! Browserul e casat după 27 de ani de utilizare

Scris de | 16 iunie, 2022
Adio Internet Explorer! Browserul e casat după 27 de ani de utilizare

Astăzi este ultima zi în care publicul mai foloseşte Internet Explorer, tras pe linie moartă de către Microsoft începând cu 16 iunie 2022. Vine după o istorie de 27 de ani şi începând de azi nu mai primeşte suport de la Microsoft.

Toate resursele şi suportul tech dedicate acestui browser se vor muta spre Microsoft Edge. În următoarele câteva luni, cei care deschide un browser Internet Explorer vor fi duşi automat pe Microsoft Edge. Microsoft a anunţat şi că va înlătura iconurile Internet Explorer într-un update viitor pentru Windows. Gigantul din Redmond vrea ca utilizatorii IE să migreze spre Edge, deja disponibil pe smartphone-uri şi pe Linux, pe lângă Windows.

Istoria de 27 de ani a lui IE include şi un proces antitrust, probleme de securitate şi performanţă sub rivali. Microsoft Internet Explorer rămâne totuşi cu utilizatori devotaţi, deoarece e singura modalitate de a accesa anumite aplicaţii web asociate corporaţiilor.

Internet Explorer apărea în 1995, când Bill Gates, pe atunci CEO Microsoft declara într-un memo că firma sa se va orienta spre dezvoltarea pentru web. Internet Explorer a fost oferit gratuit, inclus în Windows 95. A devenit imediat lider pe piaţa browserelor, distrugând Netscape, un rival serios în anii ’90.

În 1998 începea procestul antitrust contra Microosft, iar integrarea lui IE în Windows era declarat ilegală. Compania a schimbat termenii oficiali şi a oferit partenerilor producători de laptopuri şi PC-uri să ofere şi varianta altor browsere. În 2004 un expert în securitate afirma că „ar fi o prostie să foloseşti IE”, iar în 2014 o agenţie guvernamentală din SUA acuza un bug grav de securitate.

Nu uităm şi de Chrome, apărut în 2008 şi care a bătut cuiul final în coşciugul lui IE, în special prin viteza cu care încarcă paginile web. Microsoft s-a adaptat totuşi, lansând Edge în 2015 şi o versiune regândită în 2020, bazată pe Chromium.

Etichete: , , , , ,

Sursa: cnbc