REVIEW Razer Barracuda Pro – ANC-ul a ajuns și pe căști de gaming

REVIEW Razer Barracuda Pro – ANC-ul a ajuns și pe căști de gaming

Scris de | 30 iunie, 2022

În ultimii ani, am testat zeci de căști de gaming, și vreo jumătate dintre acestea au fost numai de la Razer. Îmi sunt așadar extrem de familiare, fie că vorbim de variantele de Kraken, mai accesibile, de Blackshark, realizate special pentru esports, sau de Barracuda, care combină design-ul de gaming cu cel de stradă pentru a putea fi purtate oriunde. Iată totuși că există în continuare modalități ca să fiu surprins, pentru că în ultima perioadă au ajuns pe urechile mele Razer Barracuda Pro.

Ce e special la Barracuda Pro, se poate vedea cu ușurință direct pe cutie – „wireless gaming headset with hybrid ANC”. Nu sunt primele căști de gaming cu ANC pe care le testez – Beoplay Portal dețin acest titlu – dar sunt o premieră pentru o companie care produce înainte de toate produse de gaming.

Realizarea unui produs care să îmbine acest „best of both worlds” mi s-a părut întotdeauna foarte complicată. Căștile de gaming au anumite particularități care le fac nu tocmai plăcut de utilizat pe stradă sau în călătorii, și același lucru poate fi spus și pentru cele realizate pentru „everyday wear”. Spre exemplu, bass-ul puternic este o constantă pe cele dintâi, una care poate deranja pe cele din urmă. Așadar, cum găsești sweet spot-ul, cum reușești să stabilești un echilibru între particularitățile acestor tipuri de căști foarte diferite?

Design

Provocarea începe încă de la nivelul design-ului. Razer Barracuda Pro reușesc să îmbine cumva elemente clasice ale căștilor lor de gaming cu o estetică simplă, destul de elegantă și complet neagră. În pachet există și o cutie de transport solidă, care pare să fie capabilă de a rezista fără mari probleme la călătorii lungi. Logo-ul Razer este stilizat pe cutie, precum și pe exteriorul celor două cupe, iar numele companiei este înscris pe banda superioară. Materialul de pe această bandă e și singurul lucru care nu prea îmi place din întreg design-ul căștilor, pentru că pare că se poate rupe destul de ușor după câteva luni de utilizare. 

Cutia seamănă foarte mult cu cea pe care o oferă și Sony la cele mai recente căști over-ear ale sale, WH-1000XM5, inclusiv în felul în care sunt depozitate adaptorul pentru avion, cablul de încărcare și jack-ul de 3.5mm, într-un spațiu dedicat numai acestora. Un alt element care se regăsește și pe XM5-uri este felul în care se pot mișca cele două cupe, fiind puțin cam incomode atunci când le ții la gât.

Noise cancelling-ul pasiv este foarte bun, imediat ce îți pui căștile pe urechi poți observa cum sunetele din jurul tău își pierd semnificativ din intensitate. Merită să menționez că cea mai lungă sesiune de ascultare cu ele a durat cam o oră, deci nu știu cât de confortabile se pot simți pe avion sau la drum lung, dar per total cupele mi s-au părut excelente, moi și nu m-au deranjat la purtare.

Pe cupa stângă regăsești butonul de pornire, o rotiță pentru controlul volumului și butonul pentru a opri sau porni microfonul, în timp ce pe cupa dreaptă se află un singur buton, care activează sau dezactivează noise cancelling-ul.

Sunet

Înainte să ajung la sunet propriu-zis și calitatea sa, vreau să menționez cât de plăcut a fost să folosesc o rotiță de volum pentru o pereche de căști pe care le poți purta pe stradă. E o metodă atât de simplă și de intuitivă de a controla volumul în timp real și mi-ar plăcea să o găsesc mai des pe căști, poate nu neapărat în forma asta, dar măcar în felul în care au integrat cei de la Microsoft această funcție pe Surface Headphones.

Să revenim însă la subiectul principal: sunetul pe care îl oferă Razer Barracuda Pro. Pe precedentele căști care încercau să fie și de gaming și de stradă am descoperit faptul că reușeau să facă ambele lucruri bine, dar niciunul extraordinar, iar aici situația e oarecum similară, cu excepția faptului că expertiza celor de la Razer în căști de gaming își face simțită prezența.

Astfel, pentru gaming, nu prea ai cum să te plângi – avem un bass puternic, spațialitate foarte bună, un sunet clar și corect, fără vreo problemă care poate fi auzită. Ca și căștile precedente pentru gaming de la Razer, și acestea sunt certificate THX și au un amplificator creat de companie pentru un dynamic range mai ridicat. Deci dacă principala ta utilizare pentru Barracuda Pro ar fi gaming-ul, atunci nu prea ai de ce să îți faci probleme.

Grijile încep să apară însă atunci când începi să asculți melodii care mai strecoară și ceva note înalte. Pentru că înaltele suferă puțin pe Barracuda Pro, tocmai datorită faptului că bass-ul este atât de puternic. Cumva, înaltele se aud de parcă ar fi „mascate”, astupate. Mediile și bass-ul sunt bune, puternice și plăcute, și dacă genurile principale pe care le asculți sunt grime, rap sau alternative pop, ca mine, nu ar trebui să te deranjeze foarte tare problema menționată. Însă cu siguranță o vei remarca.

Nu mă înțelege greșit, nu vreau să spun că sunetul este unul slab, doar că melanjul dintre căști de gaming și căști de zi cu zi mai are puțin până să ajungă la un nivel foarte bun în ambele capitole. Driverele de 50mm Razer Triforce fac o treabă foarte bună pentru claritatea sunetului și adâncimea bass-ului, însă rămâi cu impresia că ar mai fi nevoie de ceva.

Bineînțeles, ai la dispoziție și o aplicație, denumită Razer Audio App, de unde te poți juca inclusiv cu un EQ și poți activa modul Do Not Disturb sau să vezi nivelul bateriei, pe lângă alte lucruri. Apropo de baterie, Razer spune că ai la dispoziție 40 de ore de ascultare non–stop pe Barracuda Pro la o singură încărcare. Nu am testat lucrul acesta, pentru că sincer niciodată nu am rămas fără baterie la o pereche de căști over-ear, nici cu cele care au 30 de ore de autonomie sau chiar 20 de ore. Le încarc de obicei o dată pe săptămână and that is enough.

Funcții

În fine, câteva cuvinte și despre funcțiile pe care le au Barracuda Pro, începând cu noise cancelling-ul, normal. Este bun, probabil cel mai bun pe care l-am găsit pe o pereche de căști de gaming, și suficient de puternic pentru a bloca majoritatea sunetelor din jurul tău. Ai 10 niveluri diferite de noise cancelling în aplicația Razer Audio, puțin overkill, dar știi cum se spune: mai bine să-ți rămână, decât să le duci lipsa.

Ambient Mode funcționează și el bine, deși la 50% din volum îți va fi imposibil să mai porți o conversație – lucru firesc, până la urmă. Reușește să atragă bine sunetele dimprejur și să le amplifice datorită microfoanelor de pe cupe, și îl poți folosi fără vreo grijă că nu își va face treaba.

Razer a integrat pe Barracuda Pro și ceva ce se numește Smartswitch Dual Wireless, care permite căștilor să comute rapid între conexiunea pe 2.4GHz și cea pe Bluetooth, fiind conectate la două device-uri diferite. Asta înseamnă că te poți juca pe PC fără mari probleme și căștile vor putea realiza automat mutarea la conexiunea de pe telefon dacă primești un apel.

Microfonul este extrem de important pentru căștile de gaming, astfel că Razer i-a dedicat destulă atenție. Sunt în fapt două microfoane ascunse în fiecare cască, ce pot fi setate pentru utilizarea la interior sau la exterior. Compania spune că sunt și mai rezistente la vibrațiile mecanice și mediile zgomotoase, datorită unui sistem micro-electro-mecanic (MEMS), făcând astfel încât să poți fi auzit fără probleme de oriunde ai fi. În utilizare, mi s-a spus că microfonul e clar, și vocea mea nu se aude înăbușită, ca în cazul altor căști „de stradă”.

Concluzia connect

Nu cred că pot să transpun în cuvinte exact cât de entuziasmat sunt de această nouă ramură a căștilor, hibridul dintre căști de gaming și cele de zi cu zi. Mă bucur enorm că există companii precum Razer sau Bang&Olufsen care încearcă să facă acest mix să funcționeze și chiar dacă rezultatul final nu e încă cel scontat, sper ca aceste companii să continue să lucreze la aceste proiecte. Barracuda Pro nu sunt căști perfecte nici pentru gaming, nici pentru ascultarea în drum spre muncă a melodiilor tale preferate, dar fac ambele lucruri foarte bine și reușesc cumva să îmbine două medii care nu ar trebui să funcționeze împreună în mod normal. 

Pot fi utilizate la PC, PlayStation, Switch sau telefon și vin cu un preț ce poate părea mare – 249 de dolari, însă este mai mic comparativ cu alte căști over ear cu noise-cancelling din piață. Dacă vrei o pereche de căști de gaming cu care să poți merge oriunde fără teama că vei arăta ca un mic pom de Crăciun și care să îți și ofere un sunet bun, sunt puține variante pe care le-aș putea recomanda mai călduros decât Razer Barracuda Pro.

Plusuri

  • Design care combină foarte bine elemente de gaming într-o pereche de căști cu care te poți plimba oriunde.
  • Bass și medii puternice.
  • Microfonul.
  • Smartswitch Dual Wireless.

Minusuri

  • Puțin incomode atunci când le ții la gât.
  • Înaltele.

Etichete: , , , , , ,