Xiaomi 12S Ultra este unul dintre cele mai interesante telefoane lansate în această vară, însă din nefericire vine și cu un mare dezavantaj: sau, mă rog, nu vine, mai degrabă, pentru că fix asta este problema. Telefonul va fi disponibil numai în China, și reprezintă primul rezultat major al colaborării recent încheiată între Xiaomi și Leica, producătorul de camere german, care în trecut a mai făcut parte dintr-o colaborare cu Huawei.
Cu toate acestea, am avut posibilitatea de a-l vedea ieri și de a mă juca foarte puțin cu el, preț de 30 de minute, grație celor de la Xiaomi România, care au adus totuși telefonul în România „în spatele ușilor închise”. Așadar, am luat la pas străzile Bucureștiului până la un studio foto din apropiere de Universitate, și am făcut cunoștință cu Xiaomi 12S Ultra.
Telefonul are un design unic, grație acelui ansamblu de cameră uriaș de pe spate, care m-a și făcut să îl poreclesc „telefonul ciclop”. Acolo se adăpostesc camerele, 3 la număr: una de 50.3MP, principala, cu f/1.9, un tele de 48MP (f/4.1) și un ultrawide de 48MP (f/2.2). Pe față se mai găsește o cameră de 32MP (f/2.4). Acestea reprezintă și focusul principal al telefonului, elementul cel mai interesant al acestuia, bineînțeles grație colaborării cu Leica.
Însă mai există ceva special la camera principală a lui Xiaomi 12S Ultra, ceva care motivează mărimea ansamblului de cameră: un senzor Sony IMX989, de 1inch. Mă rog, e mai degrabă un senzor 1-inch type, similar cu cel pe care îl găsim pe Xperia Pro-I, telefonul celor de la Sony. Astfel, acesta a fost și primul lucru la care m-am uitat pe device-ul al cărui software era în engleză, însă cu multe aplicații din mainland China instalate.
Rezultatele de cameră mi-au plăcut. E greu să o judec după un timp atât de scurt de utilizare și o singură încăpere în care l-am putut testa, în condiții de lumină bună în marea majoritate a timpului. Cele câteva fotografii pe care le-am realizat aici (mai jos) au fost însă destul de bune, fie că am folosit macro, night mode, portrait sau ultrawide-ul. Culorile par destul de fidele, viteza de schimbare a focusului de pe un obiect pe altul este impresionantă, și bokeh-ul arată excelent și nu prea a scăpat locuri din vedere. Pentru video, Xiaomi 12S Ultra poate înregistra până la calitate 8K la 24fps, iar videoclipurile sunt certificate Dolby Vision HDR.
Ecranul este un LTPO2 AMOLED, care merge până la 120Hz rată de refresh și s-a văzut destul de bine. Am văzut puțin dintr-un videoclip de pe site-ul Formula 1, pentru că instalarea YouTube-ului pe un telefon din mainland China era o bătaie prea mare de cap pentru doar 30 de minute, și nu pot să mă plâng de experiența avută. Rezoluția este de 1440 x 3200 de pixeli, și per total mi se pare foarte bun pentru vizionare de conținut. La asta ajută și sunetul, care este „Tuned by Harman Kardon”.
Design-ul este, la fel cum spun pentru mai toate telefoanele din ultima vreme care au adoptat un ansamblu de cameră atât de mare, de tipul „love it or hate it”. Pe spate se află piele ecologică neagră, foarte plăcută la atingere și care îi conferă telefonului un aspect premium. Stratul de piele face cumva și ca bump-ul de cameră să nu se simtă atât de mare precum este și contribuie la aspectul de flagship pe care îl are Xiaomi 12S Ultra.
Încărcarea se face pe 67W și cutia este generoasă, ceea ce înseamnă că primești și brick-ul aferent înăuntrul ei. Telefonul mai e capabil și de fast wireless charging, la 50W, capabil să ajungă la 100% în 52 de minute, conform Xiaomi.
Una peste alta, prima (și cel mai probabil singura) experiență cu Xiaomi 12S Ultra a fost foarte plăcută. Telefonul are specificații de flagship și se comportă ca atare, iar ansamblul de cameră pare să fie un prim pas extrem de important și bine realizat în ceea ce va însemna colaborarea producătorului chinez cu Leica. Mai rămâne de văzut doar care va fi primul telefon cu această colaborare „front and center” care va sosi și pe meleagurile europene, și implicit locale.