Procesorul Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 îşi dezvăluie primele detalii

Scris de | 27 iulie, 2022
Procesorul Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 îşi dezvăluie primele detalii

Se pare că nu doar producătorii de telefoane se mişcă mai rapid cu lansările de telefoane flagship, ci şi producătorii de componente. Cel mai bun exemplu? Qualcomm îşi va lansa procesorul flagship pentru 2023 în noiembrie 2022.

În general Qualcomm are un eveniment anual în Hawaii, aproape de data de 1 decembrie şi acolo prezintă noul CPU Snapdragon. Anul trecut Motorola a furat startul şi a lansat primul telefon cu Snapdragon 8 Gen 1 din decembrie 2021, urmată de Xiaomi cu seria 12. În cei 2 ani anteriori Xiaomi lansase prima telefoane cu Snapdragon 865 şi 888. Acum ştim sigur că Qualcomm organizează Snapdragon Summit între 14 şi 17 noiembrie 2022, iar azi aflăm şi detalii despre procesorul Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2.

Se pare că doar TSMC va produce acest CPU, după ce Samsung a produs Snapdragon 8 Gen 1 şi TSMC a preluat apoi Snapdragon 8+ Gen 1. De remarcat că Snapdragon 8 Gen 2 nu e produs pe baza tehnologiei de 3 nm, aparent deoarece Apple a rezervat o bună parte din linia de producţie. Astfel CPU-ul va fi unul de 4 nm pentru Qualcomm şi de această dată, deşi Samsung a început chiar ieri să livreze primele cipuri de 3 nm.

Sursele afirmă că Qualcomm ar fi optat pentru un setup de nuclee de „1+2+2+3” în locul celui de „1+3+4” de pe predecesori. Asta înseamnă că vom vedea un nucleu de înaltă putere, Makalu, două nuclee Makalu pentru sarcini intense, două nuclee Matterhorn pentru cele medii şi 3 nuclee Klein R1 pentru sarcini cu consum minim de energie. Aceste nume de cod corespund lui Cortex-X3, Cortex-A715 şi un Cortex-A510 actualizat.

Vom vedea şi un modem Snapdragon X70 5G, cu promisiunea de viteze de download de top atinse cu un consum redus cu 60%. GPU-ul va fi îmbunătăţit semnificativ, va suporta ray tracing, iar performanţa totală creşte cu 10% faţă de predecesor.

Etichete: , ,

Sursa: Gizmochina