Emil Dragotă, Gadget.ro: „Steve Jobs a avut cel mai mare impact în tehnologie, chiar și cei care nu îi folosesc produsele îi recunosc meritul”

Emil Dragotă, Gadget.ro: „Steve Jobs a avut cel mai mare impact în tehnologie, chiar și cei care nu îi folosesc produsele îi recunosc meritul”

Odată cu aniversarea a 20 de ani de existență ai revistei Connect, am realizat o serie de interviuri cu oameni bine înrădăcinați în zona de tehnologie, despre progresul acesteia din ultimele decenii, precum și despre importanța pe care a ajuns să o aibă în viețile noastre zi de zi. Întreaga serie de interviuri poate fi găsită chiar acum, în numărul aniversar Connect.

Scris de | 11 august, 2022

Emil Dragotă este co-owner la Gadget.ro de la debutul site-ului, în 2011. Este astfel una dintre cele mai cunoscute voci din presa tech românească și spune că testarea gadget-urilor l-a atras dintotdeauna, fie că vorbim de telefoane mobile, laptop-uri sau chiar mașini.

Connect: În primul rând, de cât timp ești familiar și lucrezi în domeniul tech? A existat vreun gadget care ți-a aprins interesul pentru această ramură sau ai avut dintotdeauna o atracție pentru ea?

Emil Dragotă: Sunt implicat în ce privește conținutul de pe Gadget.ro din 2010 – 2011. Am avut un blog făcut pentru școala la care lucram prin 2006 – 2007 și la pachet am făcut și un blog personal. Prin 2009 am scris câteva impresii despre Samsung S5230 (telefon ieftin cu touch), iar traficul a crescut de la 80 – 100 unici la peste 1000 unici pe zi. Articolul respectiv a strâns peste 1000 de comentarii și mi-am dat seama că ar fi o direcție în care să merg cu articolele de pe blog.

Sunt pasionat de tehnologie de când mă știu. Citeam revista Connect prin 2001 – 2002 și chiar și câțiva ani după aceea (aveați un top excelent cu telefoanele mobile testate).

Connect: Care a fost primul tău telefon și ce telefon folosești acum?

Emil Dragotă: Primul meu telefon a fost Alcatel OT-320 în 2002, iar acum folosesc Samsung Galaxy Note 20 Ultra + iPhone 12 Pro Max. Voi face pasul spre Samsung Galaxy S22 Ultra, dar aștept ca software-ul să fie ceva mai bine pus la punct în a exploata noul hardware.

Connect: Cât timp crezi că ai putea să reziști acum folosind primul tău telefon?

Emil Dragotă: Cred că m-aș descurca cu Alcatelul, mai greu cu scrisul de mesaje pe o tastatură alfanumerică în faza inițială, dar sigur au rămas ceva conexiuni vechi prin creier de la miile de SMS-uri scrise în urmă cu 20 de ani. Folosesc zi de zi și laptopul, așa că sunt sigur că folosirea unui telefon mobil clasic mi-ar face bine într-un fel.

Connect: Care consideri că au fost cele mai importante invenții și repere ale lumii tech în ultimele două decenii?

Emil Dragotă: Cred că s-au întâmplat destul de multe în ultimii 20 de ani. Avem de-a face cu o adevărată democratizare a specificațiilor, iar smartphone-ul a ajuns dispozitivul de tip all-in-one. Așa au intrat în desuetudine mp3 playere-ele, camerele foto compacte, chiar și notebook-urile până la un punct (operațiuni precum browsing, social media sau mail le facem aproape exclusiv pe telefon) și multe altele.

Dacă ar fi să scot în față cele mai importante inovații și repere din ultimii puțin peste 20 de ani m-aș referi la lansările de produse Apple (iPod, iPhone, iPad, MacBook Air + procesorul Apple M1), Samsung Galaxy Note și seria subsecventă lansată, Tesla și ce a însemnat debutul său pe piața de automobile electrice (sunt și adevărate geeks car), Facebook și impactul pe care l-a avut și îl are în social media, YouTube, Bitcoin și nebunia ce a explodat în ultimii ani etc.

Connect: Crezi că există un personaj cheie în dezvoltarea lumii tech din ultimele decenii? Dacă da, care?

Emil Dragotă: Cred că Steve Jobs a avut cel mai mare impact în zona de tehnologie, chiar și cei ce nu folosesc produsele dezvoltate de către Apple îi recunosc acest merit. Elon Musk are și el o contribuție solidă, dar în general discutăm despre eforturi de echipă și nu neapărat ale unei singure persoane. Și în spatele lui Steve Jobs sau Elon Musk se află mii de oameni ce-și rup coatele și neuronii pe partea de R&D.

Connect: Cum s-a schimbat percepția oamenilor despre tehnologie în ultimii 20 de ani?

Emil Dragotă: Tehnologia face parte din viața noastră de zi cu zi. Smartphone-ul este primul dispozitiv pe care-l vezi când deschizi ochii sau înainte să adormi mai faci o tură pe TikTok, Instagram etc. Folosim din ce în ce mai multe gadgets, de la smart TV, boxe cu asistent vocal integrat, trotinete electrice cu aplicații de smartphone, LED-uri conectate la internet și multe altele.

Connect: Cum ți-a schimbat tehnologia viața de acasă în ultimele două decenii?

Emil Dragotă: În primul rând, ai mei au depus un efort important când mi-au cumpărat primul desktop PC în 2002. Asta m-a ajutat să descopăr internetul, jocurile și întreaga sferă a tehnologiei.

Apoi, cum spuneam anterior, în locuință sunt din ce în ce mai multe gadgets, iar unele sunt cu adevărat utile, precum aspiratorul-robot sau boxele Google pe care le pot controla prin voce. De asemenea, în urmă cu peste 20 de ani era greu să găsești instant o melodie preferată. Te uitai la posturile TV de muzică sau ascultai la radio, acum este mult mai ușor să te bucuri de melodiile preferate. Te ajută un cont la Spotify sau YouTube Music.

Connect: Care sunt device-urile și tehnologiile fără de care nu îți mai poți vedea viața în ziua de azi?

Emil Dragotă: Am crescut la sat și cred că m-aș descurca fără majoritatea tehnologiilor și device-urilor pe care le folosesc peste zi. Aș putea spune că am pornit în lume axat pe analog, dar într-adevăr cred că mi-ar fi greu să-mi fac meseria fără smartphone, notebook, cameră foto și mai ales fără internet.

Connect: Crezi că vom avea parte de noi tehnologii pe care să le considerăm indispensabile peste 10 ani?

Emil Dragotă: Presupun că da. M-aș putea referi la 5G, mașinile ce nu au nevoie de șofer și cine știe ce alte invenții apar între timp și ajung a fi adoptate la nivel global.

Connect: Există vreo realizare tehnologică majoră pe care îți dorești să o vezi de-a lungul vieții tale?

Emil Dragotă: Da. Aș putea face o listă: electricitate wireless, teleportare sau măcar hyperloop, holograme cât mai realiste, drone pe care să le folosești precum un automobil etc.

Etichete: , , , , ,