Alexandru Stănescu scrie despre tehnologie de 16 ani și a colaborat în trecut cu Softpedia, Zona IT sau rețeaua de bloguri MyKinda, în prezent fiind membru al echipei Mobilissimo. A fost atras cel mai mult de gaming, în special pe console și mobile, iar evoluția smartphone-urilor de la cele cu butoane la cele cu ecran tactil și pliabile este unul dintre subiectele care îl fascinează.
Connect: În primul rând, de cât timp ești familiar și lucrezi în domeniul tech? A existat vreun gadget care ți-a aprins interesul pentru această ramură sau ai avut dintotdeauna o atracție pentru ea?
Alexandru Stănescu: Lucrez în domeniul tech din 2006. Aventura a început simultan la Mobilissimo.ro şi la Softpedia. La primii scriam ştiri şi la ceilalţi testam jocuri. M-au atras mai degrabă jocurile şi aspectul futurist al tehnologiei, partea de literatură SF. Am făcut şi multă informatică încă din şcoala generală, ce e drept. Dacă e vreun gadget care mi-a aprins pasiunea pentru tehnologie, cred că a fost primul PlayStation. Am făcut rost relativ rapid de el, prin 1995, şi mi s-a părut un salt uriaş de la Gameboy-urile şi Sega-urile mânuite până atunci.
Connect: Care a fost primul tău telefon și ce telefon folosești acum?
Alexandru Stănescu: Primul telefon a fost un Ericsson A1018s, o cărămidă uriaşă şi solidă, cu butoane care se aprindeau cu lumina verde. Am avut şi o versiune derivată a sa care te anunţa când urma să primeşti un apel prin iluminarea unei antene transparente. Butoane foarte gumoase, care au sfârşit prin a rămâne blocate înăuntru. Acum folosesc un iPhone 13 Pro, este excelent pentru a filma hands on-uri şi a face poze de produs. Ţine şi bateria mult.
Connect: Cât timp crezi că ai putea să reziști acum folosind primul tău telefon?
Alexandru Stănescu: 40 de minute şi doar de dragul nostalgiei. Aş sparge nişte nuci cu el apoi aş îndrepta nişte hârtii. L-aș desface de curiozitate, asta sigur.
Connect: Care consideri că au fost cele mai importante invenții și repere ale lumii tech în ultimele două decenii?
Alexandru Stănescu: Telefonul pliabil, şi cred că aici meritul le revine celor de la Samsung, care după un start fals cu primul Z Fold, l-au mai scos o dată şi le-a ieşit. Z Fold 3 e ce trebuie. Nu văd să dispară prea curând segmentul ăsta. A doua invenţie ar fi în mod previzibil primul iPhone, cel din 2007, care a inventat practic modul în care poţi interacţiona tactil cu un telefon mobil. Si conceptul de apps cam tot de pe acolo vine. Ce ar fi un smartphone acum fără aplicații?
Connect: Crezi că există un personaj cheie în dezvoltarea lumii tech din ultimele decenii? Dacă da, care?
Alexandru Stănescu: Până în 2011 ar fi fost Steve Jobs, dar dacă mă uit la câte a făcut Elon Musk în ultimul deceniu, cred că el merită numit de fapt. E implicat în proiecte mult mai ample decât ale lui Jobs, care ne vor face specie multiplanetară. E şi o figură neconvențională.
Connect: Cum s-a schimbat percepția oamenilor despre tehnologie în ultimii 20 de ani?
Alexandru Stănescu: A mai scăzut frica de tehnologie nouă, adopţia timidă, conceptul de „tehnologia e pentru tocilari”. Gaming-ul e sport de olimpiadă, are masterate şi premii de milioane de dolari. Nu am mai auzit cuvântul „nerd” de vreo 3 ani. Noua „limbă străină de care ai nevoie” e programarea. Apare şi o nouă frică, de automatizare excesivă şi pierdere de joburi. Şi de AI…
Connect: Cum ți-a schimbat tehnologia viața de acasă în ultimele două decenii?
Alexandru Stănescu: Totul e smart şi controlabil de pe telefon, în frunte cu priza. Multe momente de lene au fost facilitate de acest lucru. Poate cel mai mult mi-a schimbat viaţa aplicaţia de comandat mâncare. Cândva găteam sau cumpăram semipreparate, acum ofetele de la Bolt Food sunt prea bune şi mâncarea ajunge imediat.
Connect: Care sunt device-urile și tehnologiile fără de care nu îți mai poți vedea viața în ziua de azi?
Alexandru Stănescu: iPhone-ul, aplicaţiile Bolt Food şi Uber, Dropbox, căşti wireless (niciodată pe fir ever again), Kindle-ul (greu de revenit la pagini din hârtie acum). Plus monitoare IPS sau OLED în detrimentul unui TFT sau LCD mai vechi. Din păcate, depind şi de Facebook şi Whatsapp destul de mult.
Connect: Crezi că vom avea parte de noi tehnologii pe care să le considerăm indispensabile peste 10 ani?
Alexandru Stănescu: Clar vom avea o nouă modalitate de interacţiune 3D, Metaverse-ul lui Zuckerberg sau ceva similar. Aş vedea de la Elon Musk şi o modalitate de a descărca amintiri sau idei, de a le copia cumva. Aş zice că vehiculele autonome şi electrice vor fi norma în 2032.
Connect: Există vreo realizare tehnologică majoră pe care îți dorești să o vezi de-a lungul vieții tale?
Alexandru Stănescu: Perpetuum mobile? Nu, glumesc, amartizarea ar fi drăguţă, dar cred că o să mă mulţumesc cu vindecarea cancerului şi prelungirea vieţii umane, asta ar fi realizarea de care avem nevoie cu toţii.