ASUS ZenBook Pro 14 Duo OLED (UX8402) – Noul prieten al creativilor „pe fugă”

ASUS ZenBook Pro 14 Duo OLED (UX8402) – Noul prieten al creativilor „pe fugă”

Scris de | 9 septembrie, 2022

A trecut ceva vreme de când am utilizat unul din laptop-urile cu două ecrane pe care ASUS le introducea în urmă cu câțiva ani cu mult fast, și care atunci erau destul de masive și de grele. Ca orice tehnologie nouă, păreau extraordinar de interesante, însă aveau și multe neajunsuri, unul dintre ele fiind faptul că simțeai cum îți rup spatele la călătorii lungi. Iată însă că am ajuns în 2022, și ASUS și-a îmbunătățit această gamă cu fiecare nouă variantă, ajungând acum la un laptop cu două ecrane, de 14 inchi, numai bun pentru călătorit și editat „on-the-go” (cel puțin în teorie). Să vedem, așadar, ce poate ASUS ZenBook Pro Duo OLED în varianta de 14 inchi.

Design și porturi

În cutie vei găsi, pe lângă laptop și charger-ul de rigoare, și o husă în care să îl ții, un cadou binevenit, care te ajută să îl protejezi și mai mult dacă îl iei cu tine la drum. De asemenea, mai ai un stylus ASUS Pen 2.0, și un stand pe care îl poți realiza pentru laptop. Încărcătorul este destul de mare, pentru că trebuie totuși să alimenteze un laptop cu două ecrane, deci nicio surpriză aici.

Laptop-ul are un design foarte simplu și elegant, cu logo-ul ASUS pe spate, în partea dreaptă, și cuvintele „ASUS ZenBook” înscrise pe partea de jos a capacului, foarte discret. Este solid și bine construit, marginile display-ului principal sunt destul de mici, la fel și cele ale display-ului secundar. Greutatea este și ea acceptabilă, astfel că îl poți lua cu tine fără să te temi că o să te plângi de dureri de spate după.

La fel ca la versiunile precedente, atunci când deschizi laptop-ul vei observa cum se ridică ecranul secundar, la un unghi de vreo 20 de grade, după aprecierea mea ochiometrică, pentru a fi utilizat cu mai multă ușurință. În ceea ce privește porturile, partea dreaptă este echipată cu un USB-A și două USB-C-uri, ambele de tip Thunderbolt 4, lucru extrem de util, în timp ce pe stânga se observă doar jack-ul de căști. Pe spate se găsește portul de încărcare, alături de un port HDMI.

Tastatură și touchpad

ZenBook Pro Duo OLED are în continuare o problemă în ceea ce privește tastatura și touchpad-ul, pentru că trebuie să existe un rabat atunci când adaugi un alt ecran la un laptop. Touchpad-ul și tastatura îți oferă un sentiment de înghesuială, o senzație că nu prea ai loc să faci tot ceea ce realizezi în mod normal pe un laptop. Bineînțeles, nu e așa, pentru că te poți descurca în continuare cu ceea ce oferă aici ASUS, însă cu siguranță trebuie să faci niște sacrificii.

În primul rând, nu ai nimic care să îți sprijine încheieturile atunci când scrii, lucru deloc plăcut, mai ales dacă folosești laptop-ul timp de ore bune. Experiența de scris nu e nici ea cea mai plăcută, cel puțin în cazul meu, și mi se pare că trebuie să folosești laptop-ul câteva săptămâni bune până să te poți obișnui cu formatul acesta al tastaturii și poziționarea ei, pentru mine fiind complet nenaturală. Tastele au o cursă decentă și oferă o senzație satisfăcătoare atunci când scrii, doar că, așa cum am zis, cred că îți va lua puțin să te obișnuiești cu această dispunere, dacă vii de pe un laptop clasic.

Touchpad-ul este prea mic pentru a putea fi utilizat în mod constant. Asta înseamnă că dacă ai de exemplu un task în care trebuie să folosești constant cursorul, poate să te plimbi de pe o pagină pe alta pentru a verifica informații sau să completezi diferite lucruri într-un excel, nu o să fie cel mai ușor de îndeplinit. La fel și în cazul editării foto, unde mi se pare că un mouse te-ar ajuta mult mai mult. 

Display(uri)

Partea bună e că toate punctele negative de la tastatură și touchpad pot fi uitate cu ușurință imediat ce dai ochii de cele două ecrane superbe ale lui ZenBook Pro 14 Duo OLED. Cel principal este un OLED de 14,5 inchi, cu rezoluție 2.8K (2880 x 1800 de pixeli) și format 16:10. Luminozitatea sa urcă până la 550 de niți. Este un ecran absolut superb, cu o acuratețe a culorilor foarte bună (100% pentru spectrul DCI-P3 și validat PANTONE), la care îți e mai mare dragul să te uiți la orice tip de conținut, de la YouTube-ul nostru cel de toate zilele, până la Netflix, Prime Video sau Disney+. În plus, OLED-ul face ca negrul să fie și mai pregnant și să observi acel „true black” cu care se mândrește această tehnologie.

Evident, nu lipsesc multitudinile de tehnologii de protecție a ochilor, iar display-ul principal vine cu un contrast remarcabil de 1.000.000:1. Rata de refresh este de 120Hz, ceea ce înseamnă că se va mișca bine și pentru un gaming ocazional – un meci de Apex Legends poate sau, de ce nu, unul dintre titlurile triple A care se vor lansa în această toamnă. 

Ambele ecrane dispun și de funcție touch, însă am utilizat-o mult mai des pe cel secundar, denumit ScreenPad Plus. Pe principal este utilă mai mult când vrei să trimiți ceva de pe acesta către ecranul secundar, sau viceversa, pentru că mi se pare mult mai naturală mișcarea decât dacă ai folosi micuțul touchpad. 

Și acum să vorbim puțin mai mult despre așa-numitul ScreenPad Plus. Ecranul secundar are 12,7 inch și vine cu o rezoluție de 2880 x 864 de pixeli, în mod evident dreptunghiulară, și îți permite să utilizezi un stylus, (lucru posibil și pe cel principal), pentru a controla anumite aspecte sau pentru a folosi diferite aplicații de creație. De altfel, stylus-ul este inclus în cutie, și vorbim aici de un ASUS Pen 2.0, cu 4096 de niveluri de sensibilitate la presiune.

Luminozitate lui ScreenPad Plus urcă până la 500 de niți, și poate fi ușor controlată printr-un slider disponibil în meniul rapid de pe ecranul secundar. Acest meniu mai include câteva funcții de control rapid, precum oprirea sau pornirea camerei și microfonului, pentru cazul în care ești într-o conferință, mutarea conținutului de pe un ecran pe celălalt printr-o simplă apăsare de buton, o zonă de unde poți activa rapid aplicații utile pentru ecranul secundar, precum Spotify, și la care poți adăuga alte aplicații, precum și o zonă de setări rapide, de unde poți face diferite lucruri, precum setarea background-ului de pe ecranul secundar sau activarea funcției de battery saver.

Și acum vine acea parte în care trebuie să vedem dacă merită să dai câteva mii de euro pe un laptop cu două ecrane, în loc să îți iei „tradiționalul” MacBook Pro. Și o să fiu cât se poate de sincer spunând că, dacă nu ai un job care îți cere să utilizezi vreo 15-20 de ore pe săptămână măcar un laptop pentru sarcini creative (și aici includ editare, creare de conținut, desen, graphic design și tot ce se mai învârte în arealul acesta), nu văd de ce ai face-o. 

Nu mă înțelege greșit. Ador laptop-ul acesta, și în utilizare mi s-a părut extraordinar, însă un utilizator ca mine, care își petrece mai tot timpul la un calculator scriind, nu ar avea de ce să folosească o astfel de mașinărie. Sigur, am recurs și eu la ecranul secundar, însă mai mult pentru a ține acolo Spotify-ul sau un podcast de pe YouTube, în timp ce fac research sau scriu pe cel principal. 

Dacă lucrezi însă într-unul din domeniile pe care le-am enumerat mai sus, adevărul este că nu prea există rival pentru ZenBook Pro Duo OLED, în varianta aceasta de 14 inci. Sigur, vei spune acum MacBook Pro, însă acel laptop nu îți oferă două ecrane și o posibilitate atât de mare de multitasking, mai ales „on the go”. Versatilitatea pe care o are ZenBook Pro Duo OLED, plus faptul că varianta de 14 inci este compactă și poate fi luată cu ușurință cu tine fac din laptop-ul acesta o adevărată mașinărie de muncă oriunde ai merge.

Performanță, sunet și baterie

Ultimul capitol al review-ului include mai multe aspecte, începând cu performanța, pe care am lăsat-o în această ultimă parte tocmai pentru că sunt foarte puține lucruri de zis despre ea în afară de: e excelentă, nu ai cum să te plângi de ce poate laptop-ul acesta. Varianta pe care am testat-o noi are stocare de 2TB, cea mai mare disponibilă, și vine cu Intel Core i9 la interior, varianta 12900H, tactat la 2.5GHz, și cu o placă grafică NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti cu 4GB de memorie VRAM. Mărturisesc că nu m-am jucat pe el prea mult, nu de alta dar nici nu e un laptop făcut pentru gaming, ASUS oferind o variantă similară în iterația lui ROG Zephyrus Duo.

Sunetul este excelent, puternic și clar, fiind realizat în colaborare cu cei de la harman/kardon. E remarcabil câtă forță emană difuzoarele lui ZenBook Pro Duo OLED, și poți fi sigur că orice film sau serial, sau orice melodie se va auzi foarte bine pe acest device.

În fine, bateria are 76WHr, și evident că nu va putea să îți țină în viață un laptop atât de puternic cu două ecrane pornite simultan foarte mult, însă tot ar trebui să obții câteva ore de utilizare, pe care le poți „întinde” cu diferite setări, precum luminozitatea ecranului secundar dată la minim.

Concluzia connect

ASUS ZenBook Pro Duo OLED este un laptop excelent, un device care încununează maturizarea unei piețe creată de ASUS în urmă cu doar câțiva ani. E puternic, compact și foarte util profesioniștilor din domeniile creative și singurele lucruri care te pot nemulțumi la el sunt tastatura și touchpad-ul, însă e posibil ca și cu acestea să te obișnuiești la un moment dat. 

Prețul nu e deloc mic, plecând de la 9999 de lei, însă nu cred că cineva cu minime cunoștințe de tehnologie s-ar aștepta, uitându-se la acest laptop, să coste mai puțin de atât. E scump, dar e foarte bun, și sunt destul de sigur că dacă ești dispus să dai banii pe el, nici nu te va dezamăgi. 

Plusuri

  • Ecranul OLED absolut superb.
  • Utilitatea ecranului secundar.
  • Performanța.
  • Design-ul.
  • Foarte ușor de utilizat „on the go”.

Minusuri

  • Tastatura.
  • Touchpad-ul.

Etichete: , , , , , ,