REVIEW Samsung Galaxy Buds2 Pro – Sunet „pro” oriunde mergi

REVIEW Samsung Galaxy Buds2 Pro – Sunet „pro” oriunde mergi

Scris de | 10 octombrie, 2022

Nu cred că a existat vreun an în care să trec prin atât de multe căști true wireless. Este o categorie de produse unde fiecare producător care are o legătură cât de mică cu tehnologia pare să își fi băgat proverbiala coadă, majoritatea cu versiuni ieftine, pentru bugete mai mici, însă multe dintre ele suficient de bune ca să satisfacă un ascultător obișnuit. 

Există însă și acei ascultători care vor ceva mai mult de la niște căști true wireless – în limita dimensiunilor lor, evident. Și, pentru ei, companiile de top au venit cu versiuni mai scumpe, la sfârșitul cărora adaugă de obicei cuvântul „Pro”, ca să indice că vorbim de produse puțin mai costisitoare și cu anumite caracteristici pe care, în teorie, nu ar trebui să le găsești pe căști mai ieftine.

Așa a făcut și Samsung, care a ajuns acum la a doua generație de Samsung Galaxy Buds Pro. Le-am luat cu mine zilnic în ultimele 2 săptămâni, au fost principalele mele căști în metrou, pe stradă, pe tren și chiar și pe avion și e momentul să îți spun de ce sunt în stare.

Design

În termeni de design, diferențele față de varianta anterioară nu sunt prea mari. Forma generală este aceeași, culorile sunt acum 3 la număr (alb, negru și acel violet nou introdus de Samsung anul acesta). Cutia este micuță, pătrată cu colțuri rotunjite și poate intra cu ușurință în orice buzunar. Căștile în sine nu sunt nici ele prea voluminoase, și stau bine în ureche, permițându-ți inclusiv să alergi cu ele, dacă dorești. Sunt IPX7, deci teoretic ai putea chiar să le porți în piscină, dar recomand totuși ca rezistența la transpirație și poate la câteva picături de ploaie să fie singurul aspect pe care îl testezi la ele.

Finisajul lui Galaxy Buds2 Pro și al cutiei lor este acum mat, astfel că îl poți curăța mult mai ușor și reține mai puține amprente. Căștile în sine sunt cu 15% mai mici decât prima variantă de Pro-uri de la Samsung, și aș spune că lucrul acesta se simte, iar în cutie vei mai găsi și niște capișoane de diferite dimensiuni, pentru a le fixa mai bine în urechi, în cazul în care ai probleme cu cele standard.

Aplicație

Am folosit căștile cuplate la un vivo X80 Pro, motiv pentru care am descărcat Galaxy Wearable din Play Store, urmat de un plugin special pentru Buds2 Pro. Primul lucru pe care îl poți face este să testezi fit-ul căștilor, cât de confortabile sunt acestea pentru urechile tale, lucru la care te va ajuta și aplicația, arătându-ți un mesaj cu „You’ve got a good fit” atunci când totul e ok (mulțumesc aplicație, măcar tu să observi).

În ceea ce privește opțiunile de control din aplicație, sunt cam cele standard, pe care le găsești pe majoritatea acestor device-uri. Poți să activezi rapid anularea activă a zgomotului de fond (ANC-ul) sau Ambient Sound-ul, poți activa funcția de Voice Detect, care face fix ceea ce zice, adică îți detectează vocea atunci când vorbești, pornind modul Ambient și micșorând volumul. Apoi urmează o pauză de 5, 10 sau 15 secunde, în funcție de alegerea ta, până când sunetul va reveni la volumul de dinainte, sau poți alege să apeși una din căști pentru a nu mai aștepta.

Ceva ce îmi place destul de mult este faptul că poți alege ce tip de touch controls să fie active. De la bun început sunt activate funcțiile de touch and hold și de tap, dar și cea de double tap atunci când te sună cineva, pentru a răspunde cu ușurință. Double tap și triple tap sunt dezactivate inițial, deci dacă vrei să le folosești va trebui să intri în aplicație. Poți schimba doar ceea ce face touch and hold, adică acea atingere mai lungă pe una dintre căști, însă probabil că cea mai bună variantă rămâne tot schimbarea modului de pe noise cancelling pe ambient și viceversa.

Tot în aplicație vei găsi și Equaliser-ul nostru cel de toate zilele, la care nu poți umbla de unul singur, pentru că există 6 moduri predefinite: Bass sau Treble boost (după preferințe), Soft, Dynamic, Clear și Normal, cel pe care l-am și ținut în mare parte. Diferențele dintre ele se simt, însă în unele cazuri sunt destul de minore.

Apoi mai sunt și câteva funcții pe care poți alege să le activezi sau nu, precum in-ear detection for calls, care recunoaște dacă Buds2 Pro se află în urechile tale și face ca sunetul, atunci când te sună cineva, să vină fie din căști, fie din telefon. Mai există și Seamless earbud connection, așa cum o numește Samsung, care e practic posibilitatea de a conecta căștile în același timp la mai multe device-uri și de a face switch-ul de pe o sursă de sunet pe alta. Interesant este că asta se poate face și dacă un device nu a fost conectat vreodată la căști, ci doar la contul tău Samsung.

În fine, ultima funcție care mi-a atras atenția aici este reminder-ul de „stai drept”, cum i-am zis mai în glumă, mai în serios. Samsung o numește neck stretch reminder, și practic dacă vei sta cocoșat sau cu capul aplecat în față mai mult de 10 minute, căștile vor remarca acest lucru și te vor anunța că e cazul să mai îndrepți un pic spatele și să întinzi mușchii gâtului. Există inclusiv și un ghid de „How to stretch your neck” și sincer mi se pare foarte interesantă și utilă funcția asta, mai ales atunci când lucrezi foarte mult cu căștile în urechi.

Sunet

În ceea ce privește sunetul, Samsung Galaxy Buds2 Pro oferă cam tot ce te-ai aștepta și ți-ai putea dori de la o pereche de căști true wireless cu Pro în coadă. Joasele și mediile se aud cel mai bine, însă și înaltele sunt destul de clare și nu par „astupate”, cum am mai întâlnit la alte căști true wireless, care parcă se tem să le dea puterea necesară. Soundstage-ul este variat, dar nu tocmai cel mai bun pe care îl poți găsi pe o pereche de căști true wireless, mi se pare că Samsung mai are puțin de lucrat la acest capitol și la felul în care resimți toate sunetele din jurul tău. 

Am remarcat însă că, în marea majoritate a timpului, nu am simțit nevoia să trec peste 50-60% din volum, cu excepția momentelor în care le-am folosit în medii foarte zgomotoase, precum în avion. Asta înseamnă că Samsung Galaxy Buds2 Pro oferă un sunet destul de puternic, pentru că în general țin volumul căștilor pe stradă pe la 70 de procente. 

Recomand și să te joci cu preseturile din Equalizer pentru a-ți găsi varianta preferată de sunet, pentru că unele dintre ele pun mai mult accent pe înalte și medii, lucru pe care s-ar putea să ți-l dorești, ținând cont că setarea default mi se pare că e foarte focusată pe un bass bun, care să îți zguduie ușor urechile (în sensul plăcut, evident). Mie mi-a plăcut asta, dar sunt conștient că există oameni care nu sunt neapărat cei mai mari fani ai unui bass puternic, astfel că s-ar putea ca alte preseturi să fie mai utile.

Unul dintre aspectele pe care Samsung a pus accentul în ceea ce privește Galaxy Buds2 Pro este acel 24-bit audio playback, care înlocuiește vechiul 16-bit disponibil pe varianta anterioară. Pe hârtie, acesta ar trebui să facă piesele să sune mai bine și să limiteze noise-ul digital. Problema e că aici vorbim de un aspect foarte fin, pe care aș îndrăzni să spun că 99% dintre oamenii care vor asculta muzica la aceste căști nu îl vor remarca. Și da, mă număr și eu printre aceștia, pentru că nu am o ureche atât de bine formată încât să poată face distincția dintre sunetul pe 16-bit și cel pe 24-bit. Mă rog, e o întreagă dezbatere aici legată de condițiile în care îți poți da seama de asta, contează și sursa sunetului foarte mult, aplicația de pe care asculți și melodia, dacă există o variantă 24-bit pe care o poți încerca. Ce vreau să spun e că, dacă te interesează cumva căștile acestea pentru posibilitatea de a asculta în 24-bit, ei bine.. nu prea ar trebui. Samsung Galaxy Buds2 Pro au alte calități care merită mai multă atenție.

Funcții și baterie

Noise cancelling-ul este bun, dar nu senzațional. Reușește să blocheze o bună parte din sunetele de intensitate joasă și medie – tastaturi mecanice, conversațiile oamenilor din metrou sau mersul mașinilor de pe stradă – însă pentru cele mai puternice va trebui să ai muzica dată puțin mai tare, ca să realizezi un blocaj cât de cât complet (mă refer aici la sunetul metroului spre exemplu sau cel al unui bebeluș care țipă într-un avion).

În ceea ce privește Ambient Sound-ul, Samsung a făcut și aici o treabă bună. Poți purta o conversație cu căștile în urechi fără mari probleme și fără să pierzi detalii, atât timp cât sunetul este pe undeva pe la jumătate. Ce am făcut eu însă a fost să activez Voice Detect, setarea de care aminteam anterior și care îți aduce muzica la un sunet minim, amplificând mediul exterior atunci când începi să vorbești. Funcționează foarte bine și mi s-a părut cea mai utilă combinație pentru momentele în care am vrut să cer o cafea sau trebuia să plătesc la casă la supermarket. 

Durata bateriei este, conform celor de la Samsung, de 5 ore cu ANC-ul activ, sau de 8 ore fără acesta. De asemenea, din cutie ar trebui să mai obții încă 18 ore de utilizare cu ANC activ. În practică însă, nu mi s-a părut tocmai așa. Cifrele de pe hârtie sunt bune, dar în practică Samsung Galaxy Buds2 Pro au fost primele căști true wireless cu care am rămas fără baterie pe anul acesta. Normal, e vina mea aici, pentru că m-am obișnuit să îmi las de obicei căștile la încărcat o singură dată pe săptămână, și Galaxy Buds2 Pro au fost folosite intens în ultima perioadă (deși nu am simțit ca și cum aș fi fost cu ele în urechi 24 de ore toată săptămâna), dar tot m-a mirat destul de tare, pentru că nici nu am realizat măcar că mă apropiam de ultimele procente ale bateriei.

Concluzia connect

Samsung Galaxy Buds2 Pro reprezintă o alegere excelentă pentru cei care vor o pereche nouă de căști true wireless cu sunet foarte bun și toate funcțiile și avantajele cu care ar trebui să vină un astfel de gadget în ziua de azi. Minusuri nu prea sunt, atât timp cât nu ești un ascultător extrem de pretențios (caz în care mă gândesc că ai opta totuși pentru un brand recunoscut exclusiv pentru zona audio), iar cele pe care le-am întâmpinat eu pe o perioadă de utilizare destul de lungă le-am găsit ca fiind ușor de trecut cu vederea. E un an bun pentru căștile true wireless, iar Samsung s-a asigurat că nu lipsește de la această masă prin Galaxy Buds 2 Pro.

Plusuri

  • Sunetul.
  • Design-ul foarte confortabil.
  • Funcția Voice Detect.
  • Noise cancelling bun.
  • Funcția Neck Stretch Reminder.

Minusuri

  • Bateria nu mi s-a părut a fi tocmai cea mai bună.
  • Cele 6 preset-uri din equalizer nu sunt foarte variate și nici nu ai posibilitatea de a te „juca” personal cu el.

Etichete: , , , , ,