REVIEW Motorola Edge 30 Neo – Mai mult decât o culoare frumoasă?

REVIEW Motorola Edge 30 Neo – Mai mult decât o culoare frumoasă?

Scris de | 19 octombrie, 2022

Motorola Edge 30 Neo este unul dintre telefoanele pe care le-am neglijat puțin în această toamnă aglomerată, în principal din cauza lipsei de timp, fiind bombardați constant cu gadget-uri și lansări noi de produs. Însă, am reușit să îmi găsesc o săptămână liberă la început de octombrie, unde am putut să îl folosesc în aproape toate capacitățile, cu excepția camerei foto, unde mărturisesc că, de această dată, am cam tras chiulul. Însă, cum habemus concluzii despre toate celelalte aspecte, zic să trecem la treabă și să vedem dacă Edge 30 Neo de la Motorola este totuși mai mult decât o culoare frumoasă.

Design

Principalul atu al lui Motorola Edge 30 Neo este design-ul, cu siguranță, și producătorul știe asta. Edge 30 Neo reprezintă rodul unei colaborări cu PANTONE, și vine în 4 versiuni de culoare diferite: Very Peri (care este și culoarea anului 2022 și varianta testată de noi), Black Onyx, Ice Palace și Aqua Foam. Very Peri este un soi de mov absolut superb, pe care îți e și milă să îl acoperi cu husa din cutie, chiar dacă este transparentă. Parcă îi ia complet din strălucire.

Apropo de cutie, înăuntrul acesteia se mai găsește, pe lângă husa deja menționată, și un încărcător (cu tot cu brick!), și încă unul extrem de puternic, de 68W, mai mult decât găsești pe telefoane de trei-patru ori mai scumpe de la cei mai cunoscuți producători din piață.

Spatele telefonului este mat, și vei remarca și prezența unui mic dreptunghi cu numele culorii device-ului și logo-ul PANTONE, un element pe care sincer îl prefer mai mult decât logo-ul producătorului telefonului, care mai obișnuiește să apară în acea zonă uneori. Nu reține amprente, lucru foarte important pentru cei care vor să îl folosească fără husă, și este extraordinar de ușor, cântărind doar 155 de grame.

Fiind un telefon disponibil la un preț de 400 de euro (sau 1799 de lei, în România), Motorola a trebuit să facă ceva compromisuri, iar asta se traduce prin prezența plasticului pe spate și în cadrul lui Edge 30 Neo, respectiv lipsa unei certificări IP. Producătorul spune totuși că acesta ar trebui să reziste la stropi și la praf, și nu o să îi contrazic aici.

Ecran

La capitolul display, acele compromisuri nu există însă, iar asta este o veste excelentă pentru cei interesați de Edge 30 Neo. Vine cu un ecran de 6,28 inci, destul de mic așadar cât să încapă în majoritatea buzunarelor, cu rezoluție FullHD (1080 x 2400 de pixeli) și cu un panou P-OLED cu rată de refresh de 120Hz. Sunt specificații mai mult decât satisfăcătoare pentru un telefon disponibil la acest preț, și într-adevăr, experiența de vizionare pe display-ul lui Edge 30 Neo este excelentă, fie că te uiți la serialul preferat pe Netflix sau la un videoclip pe YouTube.

Rata de refresh de 120Hz duce la o senzație de navigare foarte plăcută, atât prin meniul telefonului, cât și în diferite aplicații. Poți face foarte rapid switch-ul de la o aplicație la alta, și te poți juca, acolo unde există suport, cu o fluiditate excelentă. Input-ul celor de la PANTONE cu privire la culori nu se aplică și asupra ecranului, din ce știu, dar acestea sunt oricum destul de precise, iar ecranul este destul de luminos, mai ales pentru un midrange.

Performanță

În ceea ce privește performanța, Motorola Edge 30 Neo, este echipat cu un procesor Snapdragon 695 5G, de la Qualcomm, realizat pe 6nm, care nu e tocmai „state of the art” nici în ceea ce privește midrange-urile în 2022, dar ar trebui să își facă treaba în marea majoritate a timpului. Are 8 nuclee și este ajutat de un Adreno 619.

Ce lipsește de la procesor se recuperează însă cumva la combinația de RAM și stocare, acolo unde Edge 30 Neo pune la dispoziție 3 configurații diferite: două cu 8GB de RAM (și stocare de 128GB, respectiv 256GB), și una cu 6GB RAM și stocare de 128GB. Partea proastă este că nu ai un slot pentru card de memorie, în cazul în care ai nevoie să extinzi capacitățile de stocare ale telefonului.

Per total, nu ar trebui să ai motive de a te plânge de performanța lui Edge 30 Neo, atât timp cât înțelegi totuși că este un midrange. Nu vei putea juca titluri mai demanding, precum Apex Legends, pe cele mai înalte setări grafice și fără lag, însă pe setări medii nu vei avea probleme. La fel și în aplicații mai solicitante, Edge 30 Neo nu va fi un cal de bătaie, și se va încălzi, mai ales că este destul de subțire, dar e un lucru normal, și pe care îl întâlnești și la flagship-uri.

Camera

Chiar dacă nu am avut timp să testez camera, e important să o trec în revistă, mai ales că Motorola a ales să vină pe Edge 30 Neo cu numărul minim necesar de camere, ceea ce mi se pare absolut perfect. Astfel, telefonul are doar doi senzori pe spate, o principală de 64MP cu f/1.8 și un ultrawide de 13MP cu f/2.2, respectiv o cameră de selfie de 32MP, cu f/2.4. Asta înseamnă fără cameră macro inutilă, fără senzor de adâncime care e trecut pe hârtie ca o cameră, doar 3 senzori „sănătoși”, pe care îi poți folosi și cu care îți poți face treaba. Filmarea se poate face doar în Full HD, atât pe spate, cât și pe față, la 120fps, respectiv 30fps.

Sunet și baterie

Motorola Edge 30 Neo vine cu difuzoare stereo destul de puternice, la care poți asculta fără probleme o piesă sau două de pe Spotify, însă pentru perioade mai lungi, recomand în continuare o pereche de căști.

Bateria are 4020mAh și poate fi încărcată cu până la 68W cu încărcătorul din cutie, pe fir, sau cu până la 5W wireless. Aici avem una caldă, una rece, pentru că pe de-o parte ador încărcătorul din cutie și faptul că un telefon din zona midrange se poate încărca cu o putere atât de mare, și pe de altă parte, nu înțeleg scopul adăugării încărcării wireless pe 5W. Sigur, e o senzație plăcută să îți lași telefonul pe un charging pad sau pe un încărcător wireless cât ești la birou sau acasă, dar realistic și factual vorbind, vei obține mult mai puțin „charge” într-un Edge 30 Neo într-o oră de încărcare wireless decât în 10 minute de încărcat pe fir.

Concluzia connect

Acestea fiind zise, Motorola Edge 30 Neo mi se pare un telefon mai mult decât competent, mai ales pentru prețul la care vine. Ok, știu, e a treia oară când vorbesc de raportul calitate-preț, dar sincer mi se pare că acesta este adevăratul atu al lui Edge 30 Neo, nicidecum culoarea PANTONE, fie ea orișicât de frumoasă. Realitatea este că acest device e unul foarte bun pentru mai mult de 50% din utilizatorii de smartphone-uri, oferind un display rapid și arătos, performanță bună, o încărcare foarte rapidă pe fir și un ansamblu de cameră care vine cu strictul necesar, fără brizbrizuri menite să îți ia ochii, dar care în realitate sunt inutilizabile sau pur și simplu inutile (da, cameră macro de 2MP, la tine mă uit).

Plusuri

  • Ansamblul de camere de unde lipsesc senzorii inutili, precum cel de macro de 2MP.
  • Raportul calitate-preț.
  • Ecranul.
  • Designul.
  • Încărcarea pe fir de 68W, foarte rapidă.

Minusuri

  • Procesorul nu este tocmai cel mai puternic pe care îl poți găsi pe un midrange.
  • Nu văd rostul încărcării wireless pe 5W.

Etichete: , , , , ,