REVIEW Honor 70: Un midrange așa cum trebuie

Honor 70 a debutat  în mai, dar în septembrie ajungea oficial pe plaiurile mioritice. Modelul de bază rămâne cea mai bună opțiune din gamă, cu un procesor nou, dar și îmbunătățiri de cameră, baterie sau sistem de operare. Îl desfacem din cutie și îl luăm la puricat, atât în varianta text, cât și pe video.

Scris de | 27 octombrie, 2022
REVIEW Honor 70: Un midrange așa cum trebuie

Honor 70 este un telefon frumos, atent construit. Poartă straie cu elemente de la Huawei, dar ar fi culmea să nu fie așa dacă ne gândim că brandul s-a desprins de gigantul chinez acum mai puțin de 2 ani. Ca să mai dumirim din avântul celor care numesc Honor tot Huawei pe la colțuri, aducem în prim plan un interviu recent pe care colegul meu, Claudiu, l-a avut de curând cu un reprezentant Honor. Tony Ran, președinte al Honor pe Europa,  a spus clar că din punct de vedere juridic, Honor este departe de a fi în continuare în ograda Huawei, dar că intern cei mai mulți angajați vin de la Huawei, astfel că este fără echiovoc că gândirea și viziunea companiei este posibil să fie similare, dar că pe termen mediu și lung se dorește reinventarea companiei.

În opinia mea, nu mă deranjează asemnările dintre produsele celor două companii. Până la problemele Huawei cu Statele Unite, brandul făcea unele dintre cele mai bune telefoane. Well, încă face produse bune, dar deh, fără Google. Honor are și serviciile Google Mobile Services, iar asta nu poate decât să ne bucure în aceste vremuri în care Samsung jubilează pe platforma Android atât la nivel global, cât și local. Claudiu, colegul meu de redacție, încă îl numește pe Honor Magic 4 Pro drept cel mai bun cameraphone al anului. Deh, gusturile nu se discută. Eu mă îndrept mai degrabă cu atenția spre coloristica altor modele.

Unboxing Honor 70 

Revenind la prietenulor nostru de astăzi, putem afirma c așa zisa cutie de retail a lui Honor 70 ar fi fost una obișnuită acum ceva vreme. Acum însă, livrează mai mult decât multe dintre telefoanele concurente. Terminalul se livrează împreună cu manualele de utilizator, alături de un cablu USB A la USB C, un brick de priză la 66 de W și o husă transparentă, un bonus care îți va ține telefonul departe de amprente și zgărieturi.

Design curat, ecran la 120 Hz

Spuneam că Honor 70 este un telefon arătos, dar haideți să-l privim mai în detaliu. Frontal, remarcăm un panou cu margini rotunjite, iar pe spate se remarcă insula camerei cu două inele proeminente, care depășesc destul de masiv nivelul carcasei. Datorită unei huse vei putea egala nivelul carcasei, altfel ar trebui să așezi telefonul cu grija pe masă. Panoul din spate vine în negru lucios sau albastru mat, iar lateralele din plastic sunt și ele lucioase la rândul lor și se îmbină elegant cu spatele și panoul frontal într-un sandwich atent realizat.

Pe dreapta avem butoanele fizice pentru volum și Power, laterala din stânga este curată și fără elemente de construcție, în timp ce la bază găsim tray-ul pentru SIM, portul de încărcare și difuzorul.  

Așa cum am mai remarcat și în trecut, Honor alege să folosească tehnica curburii pentru panourile față-spate, un lucru remarcabil dacă ne gândim că modelul nostru de astăzi este un midrange mai degrabă decât un flagship. Iar dacă curbura de pe spate ajută la grip, cea de pe față a primit mai multe reclamații de-a lungul anilor, astfel că mulți dintre utilizatori preferă ecranele perfect plate.

La Honor 70, pe lângă efectul plăcut al unui ecran curbat, pot remarca și că nu sunt zoane moarte sau care m-au incomodat în utilizare, acesta fiinde de fapt și cel mai des inovat motiv pentru care se dorea un ecran plat în detrimentul unuia curbat. Huawei a exagerat pe modelele sale Mate din trecut, apoi trendul a adus ecrane din ce în ce mai curbe, astfel încât mai degrabă era dificl de operat decât plăcut. Nu este cazul aici, deci un plus și vizual, dar și operativ.

În ce privește ecranul, sunt multe puncte forte pe partea de specificații și aș începe mai degrabă cu rezoluția și rata de reîmprospătare. 1080 x 2040 pixeli și 120 Hz. Continuăm cu HDR10+ și adâncime de culoare de 10 biți, iar sesiunile prelungite de Netflix și Youtube pe ecranul acestui telefon devin o plăcere. Elementele extra pe partea de ecran vin dinspre luminozitate și unghiurile bune de vizualizare, de pentru acest segment de preț sunt puține modele care mai dau rate-uri.

Ai o mulțime de setări pentru ecran în meniu și aș sublinia că ecranul are modul Vivid activat în mod implicit, ceea ce urcă în unele momente contrastul și saturația o idee cam prea agresiv, iar acest lucru devine o problemă mai ales în conținutul pe care vei alege să-l publici pe rețelele de socializare. Ceea ce tu vezi pe ecran va arata altfel pe ecranele prietenilor tăi, dar cumva cred că ne-am obișnuit cu toții la trecerea de la un telefon la altul, de la un monitor la altul etc. Ține de calibrare, iar asta e un aspect pe care mi-aș dori sa-l avem mai bun pe viitor, să existe un standard sau o certificare similară.

Performanță și autonomie

Din punct de vedere al specificațiilor, avem o echipare cu procesor Snapdragon 778G+, același pe care l-am întâlnit și pe Motorola Edge 30, iar aici vine la pachet cu 8 sau 12 GB de memorie RAM și 256 sau 512 GB memorie internă și rulează Android 12 cu Magic UI 6.1 aplicat peste sistemul de operare nativ. Versiunea testată de noi a venit cu 8 GB memorie și 256 GB stocare. N-am prea găsit motive de sughițat, ba chiar în gaming a plusat și cu ajutorul ecranului mare, luminos și rapid. Am reușit câteva sesiuni de Asphalt 9 și PUBG grozave.

Benchmark-urile arată 819 puncte în single-core din Geekbench 5 și 2971 puncte în testul multi-core al aceleiași aplicații, iar în Wild Life-ul din 3DMark atinge 2665 puncte. Decent pentru un midrange, dar mai important este cum se comportă în aplicații și jocuri, cum arată conținutul pe ecran, fie că e vorba de video on demand, scroll pe social media sau gaming. Și e bun, în ton cu midrange-urile din același segment de preț. Cu un plus pentru ecranul rapid, luminos și cu o acoperire a culorilor excelentă.

Honor 70 are o baterie de 4.800 mAh și relativ mai mare față de a predecesorului său, Honor 50, doar că nu cred să fie diferențe masive de autonomie, în special datorită panoului mai bun și al performanței mai mari. Trece testul unei zile de rezistență într-un consum mixt, cu Youtube, gaming light și multe ore de TikTok sau Instagram, dar trebuie avut în vedere și că se încarcă la 66W, ceea ce înseamnă că trece de 70% în numai 30 de minute de băgat în priză.

 

Greu de crezut, dar cam atât despre specificații sau echipare. Pentru cameră strângem rândurile ceva mai târziu și așa cum ați sesizat poate deja, Honor 70 punctează bine pe toate planurile, dar am găsit și un minus la inspectarea vizuală, dar care am sperat să fie mascat în interiorul une căști de ascultare. Honor 70 nu are difuzoare stereo, ci se bazează doar pe difuzorul de la bază care nu este nici wow, dar nici bau. Adică nu este impresionant, dar nici dezamăgitor, are un sunet decent și un bass destul de slab și după cum ar spune unii-alții, nu este pentru audiții lungi cu prietenii în parc.

Cameră echilibrată

Telefonul are ca dotare principală pe partea de cameră un senzor principal Sony IMX 800, cu mărime de 1/1.49 inci și pixeli de 1 micron. E același senzor principal de pe Honor 70 Pro și 70 Pro+. E însoțit de o cameră secundară ultrawide de 50 de megapixeli, care are și rol de cameră macro, cu abilitatea de a focaliza îndeaproape. Cea de-a treia cameră din spate are 2 megapixeli și e gândită pentru imaginile de adâncime, pentru poze cu acel efect de tip bokeh. Frontal găsim o cameră de 32 de megapixeli.

Fotografiile, fie că vorbim de cadrele trase cu camera principală sau cea ultrawide sunt clare, bine luminate, au un dynamic range bun și multe detalii sau culori. Nu este un excelent perfomer pentru cadrele slab iluminate, dar se zbate să prindă suficiente detalii în cadrele de zi cu zi, ba chiar pot spune că n-am mare lucru de reproșat.

Atunci când fotografiem în mod preponderent cu senzorul ultrawide vom sesiza o ușoară scădere a dynamic range-ului, dar este oarecum de așteptat acest lucru. Nu distorsionează masiv clădirile din cauza efectului de obiectiv ultra larg și nici nu sesizez probleme între trecerile de cameră la balansul de alb.

În schimb, nicio așteptare dinspre modul de macro sau folosirea camerei pentru zoom, în timp ce pozele de noapte sunt suficient de utilizabile în cea mai mare majoritate, cu un contrast bun și multe detalii. Nu crește atât de mult zgomotul de imagine pe cât m-aș aștepta nici atunci când nu vei folosi exclusiv modul de noapte, ceea ce este mare lucru.

Dacă tragem o concluzie generală pentru cameră: clar peste mulți concurenți din gama sa de preț, dar da, nu este la nivel de flagship. Am judecat exact prin prisma poziționării și a prețului de listă. 

Concluzia connect

A venit și momentul să tragem o concluzie. Honor 70 este un model de mijloc foarte bine construit, ba chiar frumos aș putea spune, dar care mizează destul de puternic și pe hardware. Se încarcă rapid, are un afișaj luminos și rapid și o serie de camere potente, iar prețul este undeva pe la 2500-2700 de lei, undeva la 500 de euro preț propus pentru Europa. Sunt câțiva concurenți pe acest segment de preț, acei flagship killeri de duzină, dar merită aruncată o privire categoric peste Honor 70, mai ales la un preț atractiv în ofertele din acest sfârșit de an.

Etichete: , , ,