Achiziția Activision Blizzard de către Microsoft ar putea fi în pericol

Scris de | 24 noiembrie, 2022
Achiziția Activision Blizzard de către Microsoft ar putea fi în pericol

Achizția de 69 de miliarde de dolari a celor de la Activision Blizzard de către gigantul Microsoft ar putea fi în pericol, deși ultimele luni au venit cu semne pozitive pentru completarea tranzacției. Se pare însă că FTC (Federal Trade Commission), principala instituție care trebuie să aprobe deal-ul în Statele Unite, ar pregăti lansarea unui proces antitrust pentru a bloca achiziția.

Informația vine de la Politico, care citează trei persoane familiare cu subiectul, menționând în același timp că procesul nu este încă bătut în cuie. Cei patru comisari ai FTC încă mai trebuie să voteze cu privire la acest lucru, sau să se întâlnească cu avocații celor două companii. Însă se pare că staff-ul FTC care analizează tranzacția s-a arătat sceptic cu privire la argumentele celor de la Activision Blizzard și Microsoft, astfel că un proces pare să fie rezultatul cel mai probabil.

Marea majoritatea a investigației FTC a fost deja finalizată, șefii celor două companii (Satya Nadella – Microsoft și Bobby Kotick – Activision Blizzard) fiind deja chestionați pe tema achiziției. Dacă procesul se va întâmpla, anunțul acestuia va veni cel mai probabil chiar luna viitoare, în decembrie. Tranzacția este și în atenția Autorității Piețelor și Competiției din Marea Britanie.

Bineînțeles, principalul opozant al cumpărării Activision Blizzard de către Microsoft este Sony, care crede că rivalul său american va lua decizia de a face seria Call of Duty exclusivă pentru platformele Xbox și PC. Asta deși au existat asigurări, în repetate rânduri, că acest lucru nu se va întâmpla, Microsoft oferind chiar și o înțelegere pe 10 ani celor de la Sony care ar urma să garanteze menținerea francizei și pe consolele PlayStation.

Un alt argument al celor de la Sony a fost faptul că alte titluri nu pot lupta cu Call of Duty, oferind exemplul Battlefield. „În ciuda similitudinilor dintre Call of Duty și Battlefield și în ciuda reușitelor anterioare ale celor de la EA de a dezvolta alte francize AAA de succes, franciza Battlefield nu poate ține pasul. Până în august 2021, peste 400 de milioane de jocuri Call of Duty au fost vândute, în timp ce Battlefield a vândut doar 88,7 milioane de copii” notează avocații Sony.

Interesant este că Sony menționează în documentele oficiale și o posibilă dată pentru apariția lui PlayStation 6. Compania crede că o nouă consolă nu va apărea până cel puțin în 2027, oferind astfel PS5-ului un ciclu de viață de minim șapte ani.

Achiziția Activision Blizzard de către Microsoft a fost aprobată deja în Arabia Saudită și Brazilia. Urmează decizii în alte țări, precum Marea Britanie, care are un termen final de 1 martie pentru a anunța acest lucru, iar investigația Comisiei Europene este în curs de desfășurare.

Etichete: , , , , , , , ,