ASUS ROG Zephyrus M16 (2023) GU604VY – Laptop cu RTX 4090 la bord (REVIEW)

ASUS ROG Zephyrus M16 (2023) GU604VY – Laptop cu RTX 4090 la bord (REVIEW)

Scris de | 24 martie, 2023

Ne aflăm în acea perioadă a anului în care suntem asaltați de lansări de produse, de toate felurile: telefoane, laptop-uri, căști, ceasuri inteligente, periferice de gaming, până și camere web avem la test și veți putea citi despre ele pe site în perioada următoare. Martie a fost o lună tare aglomerată, dar am reușit să-mi fac timp pentru aproximativ 3 săptămâni să mă joc, și la propriu, și la figurat, cu unul dintre cele mai noi laptop-uri de la ASUS ROG (sau „Ar Ou Gi”, în funcție de cât de englez te trezești dimineața), Zephyrus M16, într-o variantă anunțată la CES 2023, pregătită pentru cele mai noi jocuri și cele mai dificile sarcini pe care le poți oferi unui laptop în ziua de azi.

Design

ROG Zephyrus M16 e un laptop pe cât de mare, pe atât de puternic, pentru că atuul său principal se află la interior și conține un număr care începe cu „40”. Știi deja probabil la ce mă refer, dar ajungem mai târziu la acest capitol, pentru că vreau întâi să vorbim puțin de estetica acestui laptop. 

Cutia este destul de simplă și conține doar laptop-ul și încărcătoarele sale, pentru că ASUS îți oferă două variante posibile, în funcție de preferințele și nevoile tale. Dacă ești genul care folosește un laptop de dimensiuni medii/mari doar ca înlocuitor de desktop, și acolo unde îl pui, plănuiești să îl și lași, atunci vei folosi încărcătorul proprietar, de 240W, care are un bartai brick-ul la pachet. Dacă preferi mai degrabă să mai și iei după tine din când în când laptop-ul, fie într-o deplasare, fie doar pentru a lucra din pat sau de la o cafenea, te poți folosi de încărcătorul de 100W pe USB-C, singura limitare a acestuia fiind că nu vei putea activa modul Turbo.

În rest, dacă ai mai văzut laptop-uri ROG în ultimii ani, acesta nu te va surprinde cu nimic în materie de design. Noutatea principală o reprezintă prezența AniMe Matrix pe acest model, acea zonă de pe capacul laptopului pe care o poți personaliza ca să afișeze logo-ul companiei tale, numele, un slogan, o imagine, sau orice altceva îți dorești tu, direct din Armoury Crate. E un lucru nice to have, dar în continuare îl văd mai degrabă ca pe un gimmick decât ca pe ceva cu adevărat util.

Altfel, ai aceeași bucată dreptunghiulară, de culoare neagră, cu inserțiile pentru AniMe Matrix acum, și cu logo-ul ROG notat într-un colț. E un laptop greu, o să îl simți cu siguranță în ghiozdan dacă îl iei cu tine pe undeva, de-aia am și preferat să îl las pe birou pe perioada utilizării, folosindu-l cuplat la încărcătorul mare, de 240W.

Porturi, tastatură și touchpad

În ceea ce privește porturile, ROG Zephyrus M16 în varianta testată de noi vine cu o echipare excelentă. Pe stânga se află un Thunderbolt 4 cu Power Delivery pe care îl poți folosi fie pentru a încărca alte device-uri direct din laptop, fie pentru a încărca laptopul în sine cu încărcătorul pe USB-C, un HDMI 2,1, un USB-A 3.2 Gen 2 și un jack de 3,5mm, pentru căști sau microfon. Pe dreapta se mai regăsesc un USB-C, tot cu Power Delivery și suport pentru DisplayPort și încă un USB-A. Și mai poți observa și un Kensington Security Slot.

Tastatura este surprinzător de silențioasă pentru un laptop de gaming, îmi amintește mai degrabă de ceva ce ai regăsi pe un model de business. De asemenea, lipsește NumPad-ul, însă nu văd asta ca pe un lucru negativ. Tastele sunt mari, au o cursă bună, și sunt bine spațiate, potrivite nu doar pentru jocuri, ci și pentru scris. Am atins 87 de cuvinte pe minut deja la al doilea typing test efectuat pe ROG Zephyrus M16, rezultat care mi-a confirmat că aș putea să lucrez de pe laptopul acesta la fel de bine precum m-am și jucat pe el. 

Touchpad-ul este – you love to see it – mare și spațios, acoperind cam jumătate din spațiul de sub tastatură. E încă un lucru care te va ajuta la productivitate, mai ales dacă nu ai un mouse la îndemână, și vrei să completezi repede 2-3 task-uri pe la locul de muncă, înainte să sari într-un joc. 

Ecran

Ajungem la display și aici gustăm pentru prima oară din specificațiile de top pe care ASUS le-a integrat în acest model de ROG Zephyrus M16. Se numește ROG Nebula HDR Display, asta pentru că vine cu certificare VESA DisplayHDR1000 și, cel mai important lucru, vorbim de un Mini LED. Asta înseamnă că beneficiezi de mai toate calitățile unui ecran OLED, cu contrast și acuratețe a culorilor excelente, la care se adaugă însă și o luminozitate mai mare, în cazul lui ROG Zephyrus M16 una de nu mai puțin de 1261 de niți, similar cu ce găsim pe unele telefoane din ziua de azi.

Ai la dispoziție doar două refresh rate-uri din care poți alege, 60Hz sau 240Hz și nu e foarte greu să-ți dai seama pentru care îți recomand să optezi, cel puțin atât timp cât ții laptopul la încărcat. Combinat cu un timp de răspuns de 3ms, ecranul ultra-rapid în modul de 240Hz îți oferă o experiență excelentă în orice joc, competitiv sau single-player, și extraordinar de fluidă. Ajută la asta și tehnologia G-Sync cu care e echipat, bineînțeles.

Îmi dau seama acum că nu am specificat cât de mare e ecranul, dar ar trebui să îți dai ușor seama după nume: ROG Zephyrus M16 are, normal, un ecran de 16 inchi, tratat anti-glare și validat Pantone pentru reprezentarea exactă a culorilor. Pe scurt, e mare, e frumos, și e o plăcere să te joci pe el sau să te uiți la un film sau un serial.

Performanță

ASUS a adus pe ROG Zephyrus M16 o adevărată selecție a celor mai bune componente disponibile la momentul actual în piață. La interior se află un NVIDIA GeForce RTX 4090 cu 16GB de RAM GDDR6, în varianta realizată pentru laptop-uri, alături de un procesor Intel Core i9 de a 13-a generație, care poate urca până la 5.4GHz în Turbo și vine cu 14 nuclee – 6 P-cores și 8 E-cores, de care am mai vorbit în alte materiale, precum acesta, fiind extrem de utile atunci când vine vorba de managementul sarcinilor pentru care sunt utilizate.

Prezența celei mai puternice plăci video de la NVIDIA pentru laptop-uri aici este cu și indicația că laptopul acesta ar trebui să-ți fie alături pentru următorii 4-5 ani de gaming fără vreo emoție. RTX 4090 este un adevărat monstru, care s-a comportat senzațional în toate jocurile pe care le-am rulat, de la competitive precum Apex Legends sau Rocket League, la titluri mai noi și mai solicitante din punct de vedere grafic, precum Wo Long: Fallen Dynasty sau Forza Horizon 5. Orice joc ai avea în minte, îl vei putea rula pe Zephyrus M16 fără probleme, și cu RTX și toate tehnologiile NVIDIA la pachet, inclusiv DLSS 3. 

Și combinația de RAM și stocare este una demnă de visul oricărui gamer în 2023, ROG Zephyrus M16 oferind nu mai puțin de 32GB de RAM DDR5, cu posibilitate de upgrade până la 64GB, alături de o cifră excelentă de 2TB de stocare de tip PCIe 4.0 NVMe M.2.

O dovadă în plus a faptului că ROG Zephyrus M16 este un laptop pregătit nu doar pentru joacă, ci și pentru muncă, este reprezentată de prezența unei camere web Full HD, cu Windows Hello integrat, foarte utilă pentru videoconferințe. De asemenea, sistemul de sunet, care oricum impresionează în jocuri, fiind puternic și clar, alcătuit din două tweetere de 2W și două woofere tot de 2W, vine și cu mai multe funcții utile conversațiilor, precum tehnologie de anulare a zgomotului prin AI, și un aranjament de 3 microfoane, care îți poate capta vocea cu ușurință. Mai adaugi la asta și certificarea Hi-Res și Dolby Atmos pentru filme și seriale, și vezi că și la capitolul audio ROG Zephyrus M16 se situează la înălțime.

Concluzia connect

ASUS ROG Zephyrus M16 GU604VY este un monstru de laptop - din mai toate punctele de vedere, și în cele mai bune moduri. Este primul laptop cu NVIDIA GeForce RTX 4090 pe care l-am testat, și din fericire s-a ridicat la nivelul pe care îl așteptam, și per total este o mașinărie impresionantă, atât pentru joacă, cât și pentru muncă. Bine, așa ar fi și trebuit să fie, ținând cont de ce specificații oferă și de prețul pe care îl va cere - unul care, deși nu am informații exacte momentan, sunt convins că va sări de 20.000 de lei, în configurația testată de noi. Practic, nu avea voie să dezamăgească.

Plusuri

  • Ecran superb, perfect și pentru gaming și vizionare de conținut.
  • Specificații de top, cu care nu ar trebui să ai probleme în vreun joc.
  • AniMe Matrix adaugă un plus de stil.

Minusuri

  • Prețul.

Etichete: , , , , , , ,