Nokia va monta echipament 4G pe Lună până la final de an 2023

Scris de | 1 aprilie, 2023
Nokia va monta echipament 4G pe Lună până la final de an 2023
Foto: NASA

NASA pregăteşte seria de misiuni Artemis pentru anul 2025 şi dacă totul merge bine, atunci avem o şansă la aselenizare. Una dintre etapele pentru a ajunge la această misiune este proiectul celor de la Nokia de a lansa o reţea 4G pe Lună.

Informaţia vine de la CNBC, iar finlandezii au câştigat contractul pentru a monta echipamente 4G pe Lună. Compania spra să monteze o reţea 4G pe satelitul natural al Pământului, ajutând agenţiile spaţiale să facă noi descoperiri, dar şi pregătind umanitatea pentru o prezena pe satelit şi apoi pe Marte. Echipamentul de reţea va fi lansat în cosmos la bordul unei rachete SpaceX în următoarele luni.

Inginerul principal de la Nokia, Luis Maestro Ruiz de Temino a oferit un preview pentru misiune luna trecută în cadrul MWC 2023 în Barcelona. Reţeaua va include o staţie de bază echipată cu antene şi stocată într-un lunar lander Nova-C. Acesta din urmă este o creaţie a celor de la Intuitive Machines, o companie listată la bursa care se ocupă cu „explorarea speatiala şi mobilitatea lunară”.

O conexiune 4G LTE se va crea între lander şi un rover pe bază de energie solară. Racheta SpaceX va transporta şi un lander lunar, cu un sistem de propulsie care îi va permite să ajungă pe suprafaţa Lunii. Nokia afirma că reţeaua a fost construită pentru a rezista la condiţiile extreme din spaţiu. Totul va fi adus la sol în craterul Shackleton, aproape de Polul Sud al Lunii.

Dacă totul merge bine, atunci astronauţii misiunii Artemis 1 din 2025 vor comunica între ei prin acest sistem. E prima aselenizare cu echipaj din 1972 încoace. Printre altele reţeaua va permite şi controlul roboţilor de la distanţă, inclusiv al roverului lunar, plus va ajuta la streaming video şi de date spre Pământ.

Etichete: , , , ,

Sursa: Phone Arena