Realme C55 – Design elegant, la un preț accesibil (REVIEW)

Realme C55 – Design elegant, la un preț accesibil (REVIEW)

Scris de | 5 aprilie, 2023

Realme nu a intrat de mult timp pe piața din România, însă a făcut-o în forță și cu telefoane foarte competitive, atât din punct de vedere al prețului, cât și prin ceea ce oferă. Strategia companiei chineze nu pare să se schimbe în 2023, urmând în continuare o tactică de „best bang for your buck”, în care încearcă să îți ofere telefonul cu cele mai bune specificații, la cel mai mic preț posibil.

Așa se face că Realme vine în această primăvară în țara noastră cu două noi device-uri ieftine, dar care promit să ofere suficiente motive de mulțumire pentru cei care caută un telefon ieftin. Se numesc Realme C55 și Realme 10, iar pe primul dintre ele am avut ocazia să îl testăm timp de o săptămână înainte de lansarea sa oficială, astfel că a venit momentul să vedem împreună ce oferă acesta.

Design

Prima dată când a văzut Claudiu Realme C55, a spus, și citez: „bă, ești nebun? Zici că e iPhone”. O opinie pe care o împărtășesc 100%, pentru că e clar că asta a fost și intenția celor de la Realme cu acest device, de a-l face să semene puțin cu telefoanele producătorului din Cupertino. Evident, toate marginile drepte din lume nu au cum să te păcălească mai mult de o fracțiune de secundă, odată ce vezi spatele telefonului, unul mat, dar care nu alunecă și este destul de plăcut la atingere. 

Sunt mai multe variante de culoare, cea pe care am primit-o noi este cea neagră, simplă, pe care Realme o denumește Rainy Night, probabil datorită faptului că spatele are niște mici dungi care se reflectă în lumină și care se aseamănă cu niște picături de ploaie. Spatele și marginile sunt din plastic, iar pe față avem sticlă, alegeri cumva naturale pentru un astfel de telefon, care nu îți va rupe portofelul. Cu toate acestea, mărturisesc că îmi place foarte mult cum arată: e simplu, însă designul mat tot strălucește ușor, oferindu-i o frumusețe aparte, iar ansamblul de cameră arată și el bine – deși e peste puterile mele de înțelegere de ce este atât de mare, ținând cont de ce oferă.

Telefonul e destul de ușor, cântărind aproape 190 de grame, și are suport Dual SIM, iar butonul de power include și un senzor pentru amprentă, un lucru la care te aștepți în general la astfel de device-uri. În cutia sa se mai află un încărcător pe 33W și cablul aferent, precum și o husă din silicon, pe care odată ce o pui pe telefon, te vei chinui un pic să o dai jos.

Ecran

Realme C55 are un ecran IPS LCD de 6,72 inchi, cu luminozitate maximă de 680 de niți și rezoluție Full HD, de 1080 x 2400 de pixeli. Cifrele acestea nu sunt tocmai cele mai bune, dar nici nu trebuie să fie, pentru că C55 nu este făcut ca să rupă gura târgului în vreun aspect, ci ca să ofere un pachet cât mai competent pentru utilizatori cu cerințe mai puțin solicitante pentru un telefon.

Acestea fiind spuse, mărturisesc că, personal, nu aș mai face trecerea la un ecran IPS după ce am folosit și testat atât de multe telefoane cu OLED. E cumva deranjantă pentru ochi această trecere, și deși te poți obișnui cu ea, bineînțeles, totuși cred că dacă ai o altă variantă cu OLED în vedere, poate chiar un Realme 10, ar putea fi un deal-maker. Nici luminozitatea nu e cea mai strălucită (no pun intended), deși nu mă pot plânge că am avut probleme semnificative să văd ecranul telefonului în exterior.

Un plus trebuie totuși să acord pentru rata de refresh, care atinge 90Hz, și care face ca navigarea prin meniu să fie destul de fluidă (deși tot vei observa cum „agață”) și experiența de gaming să fie și ea satisfăcătoare.

Performanță

Și apropo de experiența de gaming, e momentul să aruncăm o privire și asupra lucrurilor care se află la interiorul lui Realme C55. Vorbim de un procesor Helio G88, realizat pe 12nm, de la Mediatek, cu 8 nuclee și ajutat de un Mali-G52 MC2. E o combinație satisfăcătoare pentru majoritatea jocurilor, dar să nu te aștepți să rulezi cele mai puternice titluri pentru mobil la framerate ridicat. M-am jucat cam 30 de minute de Ever Legion, un soi de RPG, cu modul special de gaming activ, care ar trebui să crească performanța telefonului, făcându-l să se încingă puțin mai repede însă. A funcționat ok, rămânând stabil la 30fps în marea majoritate a timpului. 

Noi am primit varianta de mijloc, cu 6GB RAM și 128GB de memorie de stocare, însă merită menționat că mai există alte 4 configurări, care pleacă de la 4GB RAM și 64GB stocare (pe care nu o recomand însă nimănui), până la 8GB RAM și 256GB stocare (care mi se pare overkill pentru un astfel de telefon, și iar e greu de recomandat cuiva anume). Partea bună e că, dacă ți se pare cumva că ai nevoie de și mai multă stocare pe Realme C55, atunci ai și opțiunea de a adăuga un card microSD.

Am rulat și câteva benchmark-uri, mai mult din simplă curiozitate, pentru că nu mă așteptam oricum ca C55 să obțină cine știe ce rezultate. Cele 742 de puncte din Wild Life, în 3D Mark, au confirmat asta, și în Geekbench 6, telefonul a scos 430 de puncte în Single-Core, respectiv 1412 puncte în testul Multi-Core.

Software

Realme C55 rulează Android 13 cu interfața Realme UI 4.0 aplicată deasupra. Sincer, îmi place destul de mult interfața proprietară de la Realme, am mai zis asta și în review-urile anterioare, e destul de curată și vine cu puțin bloatware, deși în cazul lui Realme C55 parcă a fost puțin mai mult decât de obicei, cu aplicații precum Amazon Shopping, Lords Mobile sau Joom fiind deja preinstalate.

Ce nu mi-a plăcut însă a fost senzorul de amprentă de pe lateral – nu știu, putem să spunem că am o vendetă deja cu el, pentru că nu mi se pare că funcționează nici pe jumătate la fel de bine ca un senzor în ecran sau ca recunoașterea facială. 

Realme C55 este și unul dintre primele telefoane care aduc funcția Dynamic Island, introdusă de Apple pe ultimele sale iPhone-uri, pe Android. E puțin ciudat sincer să o văd integrată pe un telefon care se învârte în jurul sumei de 1000 de lei, mai ales că funcțiile sale sunt destul de limitate aici și se rezumă mai degrabă la niște simple animații atunci când pui telefonul la încărcat sau informații scurte precum numărul de pași făcuți azi sau datele mobile consumate. Mărturisesc că aștept mai degrabă să o văd integrată pe un flagship pentru a-mi face o opinie definitivă, dar până atunci, ce pot să spun e că este destul de nice to have, deși am remarcat-o rar. 

Sunet și baterie

Realme C55 are doar un difuzor, plasat în partea de jos, care este relativ puternic, dar recomand mai degrabă utilizarea unei perechi de căști pentru a obține un sunet mai bun de la acest telefon. 

Bateria are 5000mAh și rezistă fără probleme la o zi întreagă de utilizare, ținând cont de restul specificațiilor, precum ecranul IPS care nu consumă la fel de mult ca un OLED. Încărcătorul din cutie permite o încărcare de până la 33W, pe fir, iar Realme spune că telefonul poate ajunge la 50% în 29 de minute, un timp onorabil pentru un device low-end.

Camera

Într-o premieră pentru ceea ce reprezintă telefoanele ultimului deceniu, când ajungem la capitolul cameră, chiar vorbim de o cameră, la singular. Mă rog, în teorie sunt două, dar Realme a inclus pe spatele lui C55 și un senzor de adâncime de 2MP, care are doar rol de suport în anumite fotografii. Adevăratul star de pe spatele acestui telefon este un modul de 64MP, care servește ca „jack of all trades”, și pe care îl vei folosi pentru toate fotografiile pe care le faci cu acest telefon.

Am susținut de multe ori când vorbeam de telefoane mai ieftine că aș prefera mai degrabă să dau de o cameră bună, decât de una mediocră, la care se mai adaugă eventual și unul sau doi alți senzori inutilizabili (*cough cough* camera macro de 2 sau 5MP *cough cough*). Și mă bucur că Realme aplică fix această tactică pe C55, telefon care îți oferă rezultate suficient de bune pentru a justifica asta. 

Astfel, deși culorile sunt puțin șterse, tot rămân mai precise decât pe device-uri midrange de la alți producători, claritatea e bună, iar dynamic range-ul este acceptabil. Ai și opțiuni de 2x și 5x atunci când deschizi camera, însă ambele se fac prin crop, astfel că vei pierde o cantitate considerabilă de detalii dacă alegi să faci fotografii cu zoom. Nu există ultrawide, lucru pe care îl poți considera un minus, însă care pe mine nu m-a deranjat foarte tare.

Realme C55 mai are o cameră de selfie de 8MP, care e utilizabilă: dynamic range-ul e mai scăzut aici, și mulțimile de elemente îi dau ceva probleme, pentru că nu prea știe să diferențieze între ele, însă pentru unul sau două selfie-uri pe care să le trimiți pe grupul de whatsapp al familiei, o să își facă treaba. La fel stă treaba și în cazul filmărilor, care se vor face la calitate FullHD, pe ambele camere.

Concluzia connect

Realme C55 se va vinde la o groază de retaileri din România, inclusiv Auchan și Carrefour, în cazul în care îți aduci aminte că vrei un telefon când ești la raionul de legume/fructe. Lăsând gluma la o parte însă, prețul cerut este unul onest, de 949 de lei, în configurarea testată de noi, la eMAG, evoMAG sau Altex. Sigur, sunt și variante mai scumpe, la 1100 de lei, dacă te simți curajos, și am înțeles că la unii retaileri va veni pentru o perioadă limitată și cu un voucher bonus de 50 sau 100 de lei. E genul de telefon pe care l-aș recomanda mai degrabă celor care au parte de primul contact cu un smartphone, deci celor mici, sau celor care vor să aibă un telefon secundar.

Plusuri

  • Raport bun calitate-preț.
  • Cameră principală bună.
  • Design elegant.

Minusuri

  • Senzorul de amprentă de pe lateral a avut ceva probleme.
  • Ecranul doar IPS.

Etichete: , , , , , , ,