REVIEW ASUS ROG Phone 7 Ultimate, aceeași intenție, aceeași direcție

Scris de | 10 mai, 2023
REVIEW ASUS ROG Phone 7 Ultimate, aceeași intenție, aceeași direcție

În fiecare an, ASUS aduce pe piață câte un ROG Phone, și în 2023, la fel ca până acum, telefonul companiei din Taiwan este unul dintre cele mai bune pe care le poți cumpăra, echipând cele mai bune componente și venind la pachet cu funcții de top, pe care nu le regăsim pe telefoane „mainstream”. Pentru că ROG Phone 7 nu este și nu va fi niciodată un smartphone mainstream, acesta remarcându-se din atâtea și atâtea puncte de vedere.

ROG Phone 7 a devenit un fel de produs-statement al celor de la ASUS, și nu sunt sigur de cifrele de vânzări de care se bucură. Nu din cauză că ar fi un produs care să nu livreze performanța care se caută, ci pentru că este în continuare unul care se adresează unei nișe. Nu vreau să mă înțelegi greșit, însă. Este perfect utilizabil și pentru cei care nu vor să se joace toată ziua, chiar dacă designul îl dă imediat de gol că e mai „jucăuș” decât alte modele.

Iar în rest, în linii mari, avem parte cam de același telefon lansat anul trecut, adus la standardele lui 2023, pentru ca tu să te poți juca mai bine orice titlu mobile pe care ți-l dorești, dar să și faci poze mai mult decât decente în timpul liber, sau să mai rezolvi din task-urile office de zi cu zi, fără să ai nevoie de un laptop, grație ecranului foarte ofertant, dar și a duratei de viață extinse a bateriei.

Design

Cum spuneam, în ceea ce privește designul ROG Phone 7, la noi a ajuns chiar varianta Ultimate, aceasta este doar o nouă iterație a unor linii cunoscute ale șasiului, camera fiind amplasată în același loc, iar dimensiunile sale fiind identice. Practic, avem parte de o variantă îmbunătățită de ROG Phone, care ar trebui să le capteze entuziasmul, imaginația dar și interesul acelor gameri care sunt pasionați de brandul ASUS și nu numai.

Faptul că și în acest an avem parte de un ecran secundar pe care pot fi afișate diverse gimmick-uri sau informații de sistem, precum afișarea persoanei care te apelează, atunci când terminalul este cu display-ul în jos, așezat pe birou, nu face decât să întărească ideea de Ultimate și să îl diferențieze de modelul mai ieftin din gamă. Deși scopul său este mai mult vizual și să îi confere acel „gaming factor” device-ului, ROG Vision poate fi utilizat și pentru a afișa lucruri mai practice, precum nivelul de încărcare, sau faptul că ai conectat un accesoriu extern.

Și avem parte și în acest an de un sistem de răcire suplimentat cu AeroActive Cooler, versiunea 7 mai exact, îmbunătățită față de cea de anul trecut. Deși joaca cu un astfel de device atașat pe șasiul terminalului poate fi mai incomodă, și nu oferă un aspect general tocmai ideal, e bine de știut că de multe ori acest accesoriu reprezintă un overkill. Adică, da, telefonul va fi mai rece la interior și la exterior, însă performanța generală în gaming nu este afectată. Însă vestea bună e că ROG Phone 7 Ultimate vine la pachet cu așa ceva inclus în cutie.

Display

La capitolul „display” trebuie să fiu cât se poate de clar încă de la început. Clientul nostru de astăzi are parte de un ecran excelent calibrat, ofertant din punct de vedere al dimensiunii (6,81 inci), AMOLED cu un miliard de culori, HDR10+ și o luminozitate mai bună decât cea de pe modelul de anul trecut, de 1500 de niți maximum, față de 1200. Experiența de vizionare este la înălțime, iar cea de gaming nu se lasă nici ea mai prejos, în mod evident.

În ceea ce privește rezoluția, avem și aici o specificație tehnică identică cu cea de anul trecut, de 1080 x 2448 pixeli și o protecție COrning Gorilla Glass Victus. În schimb, poate cel mai important aspect ce ține de tehnologia ecranului sunt cei 165 Hz rată de reîmprospătare, care fac din ROG Phone 7 Ultimate un telefon extrem de fluid, indiferent de ce alegi să faci pe el, ba chiar setează destul de sus ștacheta pentru competitori. 

În plus, software-ul te va atenționa atunci când urmează să joci un titlu mobile cu un refresh rate la acest nivel, iar experiența nu se compară cu cea de pe alte smartphone-uri. Aici cred cu adevărat că ROG Phone 7 Ultimate este într-o ligă a lui și asta îl face cu adevărat un model destinat jocurilor. Chiar și în restul aplicațiilor de sistem, sau ca experiență de navigare, oferă un standard de care îmi va fi destul de greu să mă despart atunci când voi reveni pe telefoanele care nu au 165 Hz refresh rate, și știu că această afirmație mă face să par puțin snob. Însă da, ASUS m-a obișnuit prost aici.

Camera Foto

Și ajungem iată la un aspect care este mai puțin important pentru acest tip de telefon. Și spun asta pentru că nișa căreia i se adresează nu ar căuta, cel puțin în teorie, un camera phone care să rupă norii atunci când vine vorba de fotografie. Însă ASUS a avut grijă și de acest aspect și a integrat pe ROG Phone 7 Ultimate o cameră foto triplă, compusă din mai mulți senzori după cum urmează: un senzor principal Sony IMX766 de 50 de megapixeli cu f/1.9, un ultrawide de 13 megapixeli cu f/2.2 și nu în ultimul rând unul macro de 5 megapixeli cu f/2.0, care îi va da bătăi de cap colegului Andrei, care a promis că o să dezbată într-un clip video relevanța în 2023 a unui astfel de senzor.

Pot spune că rezultatele diferă în funcție de scenariul de utilizare aici. De exemplu, în timpul unei zile însorite, în condiții ideale de lumină în exterior, senzorii foto s-au comportat excelent, așa cum e și normal pe un telefon care atinge un prag de preț uriaș, dacă mă întrebi pe mine, și despre care vom vorbi puțin mai încolo. Pozele au ieșit extrem de echilibrate, culorile sunt toate exact cele care ar trebui, iar modurile de fotografie sunt multiple și ar trebui să acopere fiecare scenariu, de la slow-motion, la timelapse, portrait, macro, pro sau „light trail”, un mod realizat special pentru a prinde luminile de la farurile mașinilor care se află în mișcare prin utilizarea supraexpunerii.

În schimb, atunci când trecem la zile mai ploioase, observăm o interferență ceva mai mare a inteligenței artificiale, adică a postprocesării, iar culorile capătă nuanțe ceva mai sintetice, care nu sunt prea conforme cu realitatea, însă care vor da foarte bine pe Instagram sau pe orice altă rețea socială. De notat este și faptul că avem parte de un contrast mai crescut în acest scenariu de utilizare. Iar unul dintre celelalte moduri care m-au impresionat este cel Portrait, care decupează foarte bine subiectul fotografiei, indiferent de complexitatea acestuia, însă care are de furcă atunci când dă de păr de animale, acolo unde oricum problema e ceva mai complicată. Per total am fost mulțumit.

Fotografia pe timp de noapte nu este însă unul dintre atuurile acestui terminal, însă din cât pot să îmi dau cu părerea și aici, ASUS nici nu a pus accentul pe așa ceva. Repet, vorbim de un telefon de gaming care nu este mai bun decât unele terminale care sunt dezvoltate special pentru acest lucru, însă care va „da de pământ” cu ele atunci când vine vorba de gaming. Și așa ajungem și la capitolul următor.

Sub capotă & Performanță

Ca să elimin din start orice dubiu, da avem parte de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, pe sistem octa-core, și da, avem parte de echipare cu 16GB de memorie RAM și 512GB spațiu de stocare. La fel ca atunci când vorbim de laptopuri de 4000-5000 de euro, de gaming desigur, și relatăm că acestea sunt dotate cu cele mai bune plăci video și procesoare, ei bine acesta e și cazul lui ROG Phone 7 Ultimate. Este echivalentul acelor device-uri din lumea smartphone-urilor, o bestie care se va achita cu brio de orice sarcină îi dai. Și ca să îți mai dau un spoiler aici, este ceva mai scump decât variantele cu mai puțin spațiu de stocare ale iPhone 14 Pro Max, ceea ce nu e lucru puțin.

Ca sistem de operare avem parte de Android 13, de un sistem de răcire Vapor Chamber, inspirat de la gama de laptopuri, și de un sistem de sunet care pe mine unul m-a lăsat „gură-cască”. Sau „urechi-cască” în acest caz. Personal, nu am auzit vreodată un smartphone care să se bucure de un sunet mai bun, iar acest lucru se datorează unui subwoofer built-in și a două speakere front-facing de 12×16 mm. Desigur, avem parte aici și de Lossless Audio de la Qualcomm, precum și de Hi-Res Audio pe fir și wireless. Pentru că, da, ROG Phone 7 Ultimate are parte și de un jack de căști, ca orice produs de gaming care se respectă.

Iar în ceea ce privește gamingul, nu mă voi obosi să îți spun că merge orice joc de mobil pe el, și cred că ASUS mai aveau puțin și montau și o placă video dedicată pe ROG Phone. Cred că dacă o să vedem acest lucru vreodată în realitate sunt convins că va fi pe această gamă de smartphone-uri. Într-o notă mai serioasă, terminalul se bucură și de clasicele deja AirTriggers, bvutoanele haptice de pe laterala dreaptă a telefonului care îți permit să le folosești ca pe controllere în jocuri, și, în plus, acesta vine la pachet și cu obișnuita mufă suplimentară de alimentare pe USB-C, care se regăsește pe partea stângă a șasiului, pentru ca ție să-ți fie ușor să te și joci atunci când îl încarci.

De asmenea, ROG Phone 7 Ultimate vine cu Armoury Crate preinstalat, care îți va permite să te joci cu modurile diferite de performanță ale smartphone-ului, exact așa cum ai proceda și cu un laptop. În plus, platforma îți permite să și mapezi butoanele haptice de control așa cum vrei tu și te lasă să-ți creezi diverse profiluri de utilizare pentru toate jocurile tale preferate, ca niște preset-uri, pe care să le utilizezi la nevoie.

Baterie

Pe lângă display și alte gimmick-uri, unul dintre cele mai importante aspecte de pe un telefon care se vrea a fi de gaming este în mod clar bateria. Iar ASUS livrează și la acest capitol. Pe ROG Phone 7 Ultimate avem parte de un acumulator de 6000 de miliamperi, unul dintre cele mai mari instalate vreodată pe un smartphone, de orice fel ar fi el, iar în condiții normale de utilizare scoți din el aproape două zile. Însă cu siguranță nu îl vei folosi în condiții normale, dacă alegi să îți cumperi acest model, iar în acest caz, de gaming la superlativ, te vei putea bucura de o autonomie care să te țină pe parcursul unei zile, desigur, cu pauze.

În cutie regăsim și un încărcător de 65W cu fast-charge, care va avea grijă ca smartphone-ul să ajungă de la 1% la 100% în puțin peste 40 de minute. Și, ca să nu uit și să vorbesc puțin și de conectivitate aici, telefonul este Wi-Fi 7 Ready, ceea ce înseamnă că atunci când acest standard va fi adoptat el va sări în viteze și mai rapide de internet, indispensabile pentru titluri e-sports mobile. Acest aspect contribuie la future-proofing-ul excelent de care avem parte în acest caz.

Concluzia connect

ASUS ROG Phone 7 Ultimate este o beste de smartăhone, dotat cu cele mai bune componente la orice capitol am vorbi și care se poate și destinde în timpul liber și să te ajute să faci poze de o calitate mai ridicată. Repet, nu se ridică la standardele etxrem de exclusiviste a unui camera phone, însă se descurcă cu brio în acest departament. În rest, e cel mai bun la joacă, la kilometri întregi distanță de alte modele, e atât de simplu.

Și urmează prețul. Ah, prețul. ROG Phone 7 Ultimate se comercializează la un preț PRP de aproximativ 1400 de euro, însă în România, unde am reușit să găsim noi un distribuitor pe internet, nu dăm nume, acesta sosește la raftul virtual la prețul de 10.000 de lei. Deci să spunem că e destul de scump ar fi un understatement. Desigur, potențialul de ieftinire există și sunt convins că peste câteva luni smartphone-ul va putea fi cumpărat la un preț ceva mai uman. Însă când ne uităm la competitorii săi din acest price range nu mă pot abține să nu mă întreb dacă nu cumva e oarecum justificat acest cost, în condițiile în care specificațiile și performanța sunt și ele cel puțin la același nivel.

Etichete: , , , , , , , , , , ,