Apple Vision Pro este headsetul AR/VR pe care îl aşteptam

Scris de | 6 iunie, 2023
Apple Vision Pro este headsetul AR/VR pe care îl aşteptam

După ani buni de scăpări, zvonuri şi imagini cu produsul, avem în sfârşit un headset Apple real. Se numeşte Apple Vision Pro şi este heasetul AR/VR pe care îl aşteptam. Apple nu îl numeşte aşa, ci un „spaţial computer”.

Rulează un sistem de operare complet nou, cunoscut că visionOS. Sistemul de display al acestui headset integrează 23 de milioane de pixeli, adică „mai mult decât un TV 4K pentru fiecare ochi”, împărţit pe două ecrane micro OLED, fiecare de mărimea unui timbru poştal. Sunt şi lentile custom catadioptrice oferind o claritate deosebită a imaginii, cu un dynamic range larg şi o gamă largă de culori.

Pentru utilizatorii cu probleme de vedere vor exista inserţii Zeiss Optical, care asigură fidelitate vizuală şi eye tracking precis. Vision Pro foloseşte o versiune custom dual core de procesor Apple M2, cuplat cu un cip nou R1, care procesează inputul de la 12 camere, 5 senzori şi 6 microfoane pentru a se asigura că tot contentul apare în faţa ochilor tăi.

R1 transmite prin streaming noi imagini la ecrane în doar 12 ms, de 8 ori mai rapid decât clipitul unui ochi. Headsetul oferă 2 ore de autonomie mulţumită unui battery pack sau se poate ţine conectat la o sursă de alimentare. Vision Pro se deblochează cu ajutorul retinei printr-un sistem numit Optic ID, care analizează irisul.

visionOS UI se poate controla cu mâinile, ochii şi vocea. Puteţi face browsing prin aplicaţii doar privind spre ele, veţi apăsa cu degetele pentru a selecta şi mişcă din încheietură pentru scroll sau folosi vocea pentru a dicta. Există şi ceva numit EyeSight, care face că dispozitivul să pară transparent când cineva se apropie de tine.

Cealaltă persoană îţi va vedea ochii şi tu îi poţi vedea pe ai săi. EyeSight oferă şi indicii vizuale dacă eşti ocupat. Există şi un App Store dedicat pentru visionOS, unde se găsesc sute de mii de aplicaţii de iPhone şi iPad convertite pentru Vision Pro. Headsetul oferă şi apeluri FaceTime, cu Spatial Audio.

Headsetul suporta Magic Keyboard şi Magic Trackpad şi crează şi o „Persona” în timpul unui apel video, folosind machine learning. Puteţi să vizionaţi un film împreună, să faceţi browsing de poze, colaborare sau prezentări. Vision Pro poate activa un soi de cinema personal cu un ecran cu lăţime de 30 de metri. Puteţi şi juca peste 100 de jocuri Apple Arcade pe un ecran cât de mare doriţi, cu acustica imersiva.

Există şi un buton Digital Crown care controlează cât de prezent sau imersat în experienţa sunteţi. Vision Pro are o cameră 3D Apple, care permite captură, retrăirea şi imersiunea în amintirile preferate via Spaţial Audio. Puteţi vedea panoramele făcute cu iPhone şi accesa librăriile din iCloud.

Designul implica o curea din material textil, iar cadrul e pe bază de aluminiu, cu o formă care se curbează în jurul feţei.

Preţ şi disponibilitate

Apple Vision Pro va fi disponibil iniţial în SUA de la 3499 dolari. Va sosi în alte ţări din 2024.

 

Etichete: , , , , ,