REVIEW Intel Arc A750 Limited Edition – Cum arată gamingul pe o placă video Intel

Scris de | 16 iunie, 2023
REVIEW Intel Arc A750 Limited Edition – Cum arată gamingul pe o placă video Intel

Eu, ca și întreaga lume a gamingului de altfel, am fost destul de curios atunci când am aflat că Intel vrea să lanseze o placă video pentru a se bate cu rivalii de la AMD. Și nu zic Nvidia, pentru că „albaștrii” mai au ceva de lucru ca să ajungă acolo. Dar pot spune încă de la început că sunt pe drumul cel bun, și dacă până acum AMD se putea mândri că e singura companie de pe piață care produce și procesoare și plăci video, iată că Intel a sosit la petrecere, chiar dacă ceva mai târziu. Însă mai are puțin de lucrat până să ajung la performanțele companiilor „established” deja pe piață.

Am primit de curând la test un sistem frumos, shiny și nou cu procesor Intel Core i9 13900, dar și cu un GPU Nvidia Arc A750 la interior, și pot să spun că am fost destul de nerăbdător să-l încerc. Nu numai că a fost prima dată când am utilizat o placă video de la Intel, dar a fost și una dintre puținele dăți când am avut ocazia să-mi creez un spațiu de gaming la birou, pe locul lui Andrei „concediu medical” Brîndușescu, căruia vreau să-i cer scuze pe această cale.

Design & Răcire

Încă din primele minute în care am instalat placa în sistem, m-a surprins oaecum prin designul său discret, unul care nu „țipă” deloc gaming, și care se integrează perfect, totuși, într-un angrenaj ceva mai jucăuș. Deși avem parte de un build clasic, placa video dispune și de iluminare logo pe partea frontală, ca să se vadă frumos și bine prin geamul de pe laterala carcasei. Îți garantez că va atrage ceva priviri de la prietenii curioși care vor veni la tine în vizită și vor vedea logoul Intel acolo unde s-ar fi așteptat, poate, la un altul.

De asemenea, fiind vorba aici despre un founders edition, și nu o implementare (nici nu avem parte de așa ceva încă pe piață, precum la concurență), înseamnă că trebuie să dispunem și de cea mai bună răcire posibilă a GPU-ului, exact așa cum și-au dorit nenii de la Intel atunci când au ambalat pachetul complet pe care îl primești și tu atunci când comanzi așa ceva. Și pot spune că le-a ieșit, placa fiind foarte silențioasă, încadrată în parametrii de temperatură pentru care a fost dezvoltată.

Așa că nu am mai stat prea mult pe gânduri și am încins timp de câteva ore Diablo 4 și FIFA 23 cu colegii de birou ca să vedem mai bine cum se comportă GPU-ul Intel în scenarii reale de utilizare, pentru că, nu-i așa, asta ne interesează pe toți. Înainte însă să trecem la acest capitol, trebuie să mai specific că această placă video a fost una dintre cele mai mari surprize pentru mine în ceea ce privește prețul, dar și despre acest aspect vom vorbi ceva mai încolo.

Performanță

Trebuie să vă mărturisesc că habar nu aveam la ce să mă aștept din partea procesorului grafic atunci când am deschis prima dată sistemul de gaming. De-asta am zis să testez prima dată Diablo 4 pe el, deoarece este jocul momentului, în opinia tuturor, și mă gândesc că oricine și-ar dori să achiziționeze o placă video în această perioadă va lua în considerare și acest titlu când își alcătuiește wishlist-ul. Iar rezultatele au fost peste așteptări.

Ah, și ca să completez încă de acum, sistemul testat de mine a venit echipat și cu un procesor Intel Core i9 13900, unul care s-a „pupat” destul de bine cu placa video, rezultatul fiind și logic, deoarece sunt de la același producător. Deci ar trebui să iei și acest lucru în calcul dacă ai de gând să-ți achiziționezi un Arc. De asemenea, am utilizat și o placă de bază Aorus Z790 Elite AX care vine pregătită cu suport DDR5, deci am mai avut parte de o premieră și în acest caz, utilizarea celui mai recent standard tehnologic în ceea ce privește memoria RAM.

Mai întâi am încercat cu gaming Full-HD, ceea ce a dus fără absolut nici un fel de problemă, pentru ca apoi să măresc rezoluția la 1440p. Iarăși, fps-urile s-au menținut constant peste 60, ajungând chiar și depășind 100 pe alocuri, detaliile fiind pe ultra. Desigur, Diablo 4 este un joc optimizat excelent, care s-a folosit așa cum trebuie de memoria VRAM de 8GB, unii considerând mică această cifră. Realitatea este că și în FIFA 23 la 1440p framerate-ul a rămas constant și ridicat, și nu am avut motive să mă plâng, cu excepția unui mic stutter la început de meciuri, de obicei.

Surpriza mea cea mare a fost atunci când am crescut rezoluția la 4K în Diablo și totul s-a comportat în continuare la parametri înalți. Deși nu m-am mai apropiat de suta de FPS, titlul s-a menținut în continuare jucabil la 60 de cadre pe secundă, iar asta mi se pare foarte interesant din partea unei plăci care se comercializează în România la un preț aproximativ de 1500 de lei. Practic, concurenții ei direcți sunt plăci mid-range de la AMD, dar și Nvidia GeForce RTX 3050, un GPU extrem de popular, pe care chiar îl depășește în anumite momente.

Intel XeSS

Un alt punct forte al acestei plăci video este că aduce un sine o tehnologie de upscaling numită Intel XeSS, un soi de DLSS ceva mai rudimentar care va spori destul de mult performanța în gaming. De exemplu, am ales să testez asta în gaming 4K pe Death Stranding, iar rezultatele mele au fost la fel de promițătoare. Peste 60 de cadre pe secundă într-un titlu eye candy care se folosește și de ultimul strop de resurse video pentru a aduce un plus din punct de vedere vizual.

În plus, la fel ca la DLSS avem și aici moduri de performanță sau de calitate, în funcție de preferințe. Și dacă preferi o experiență cât se poate de smooth și pui XeSS pe modul performance vei observa că te vei apropia de 100 de cadre pe secundă în gaming 4K pe un titlu apărut în urmă cu doi ani. Totul cu o placă video care se încadrează într-un segment de preț destul de accesibil. Nici nu mai are rost să menționez aici că în titluri e-sports precum CS:GO, Valorant sau Dota 2, mai ales dacă trecem pe Full-HD, GPU-ul zbârnâie efectiv, și se menține totodată în temperaturi perfect normale.

Tot ce pot să spun aici este că primești „destul de multă placă video” pentru o sumă de bani complet onestă la acest nivel. Iar comparativ cu alte rezultate obținute de plăci video similare, precum AMD Radeon RX 6600 sau Nvidia GeForce RTX 3050, concurenții direcți adică, Arc A750 se comportă mai mult decât onorabil. Și da, avem parte și de ray-tracing însă memoria de 8GB VRAM devine ceva mai mică în 2023, față de acum câțiva ani, când era un ideal pe piața de GPU-uri. Daaar. Foarte important de menționat aici, vorbim de o placă video de la un producător care s-a axat cu preponderență pe procesoare în ultimele decenii și care abia face primii pași în acest domeniu. Sunt foarte curios ce urmează pe mai departe.

ASBIS Romania este distribuitorul oficial al plăcilor video Intel.

Concluzia connect

Intel Arc A750 Limited Edition este o placă video excelentă din punct de vedere al raportului calitate/preț. Se comercializează în schimbul a 1500 de lei și te rezolvă cu nevoia de a juca titluri noi, la rezoluție 1080p sau 1440p, chiar și la 4K în cazul unora lansate în urmă cu 1-2 ani, și este totodată excelentă pentru orice joc esports.

Etichete: , , , , , ,