Oppo A98 5G – Midrange-ul care vine cu ceva ce nu găsești nici pe telefoanele de 4 ori mai scumpe (REVIEW)

Oppo A98 5G – Midrange-ul care vine cu ceva ce nu găsești nici pe telefoanele de 4 ori mai scumpe (REVIEW)

Scris de | 11 iulie, 2023

Oppo A98 5G marchează finalul seriei de midrange-uri pe care am testat-o în luna iunie și începem să intrăm astfel pe teritoriul lansărilor din a doua jumătate a anului. Astfel, după cele trei midrange-uri testate în iunie (Motorola edge 40, Huawei nova 11 Pro și Realme 11 Pro Plus), a venit timpul celei mai accesibile variante din acest segment cu care ne-am jucat în ultimele 30 de zile, anume Oppo A98 5G.

Design

Din start aș vrea să menționez că Oppo A98 e cumva la limita dintre un telefon entry-level și un midrange, puțin mai mult în zona de midrange însă, deci vine cu specificații ceva mai slabe față de celelalte midrange-uri testate recent, dar și cu un preț mai mic, evident. Din fericire, pachetul este unul complet, cu tot cu brick de încărcare și cablu incluse în cutie, deci nu va trebui să cheltui nimic în plus pe ceea ce unii ar încadra în categoria „accesorii”, însă eu prefer să le spun lucruri esențiale pentru un telefon.

Oppo A98 vine în doar două variante de culoare, Cool Black și Dreamy Blue – adică negru și albastru. Pe prima am testat-o eu și are un design foarte interesant, mat, simplu și elegant, cu o singură notă distinctă, un spațiu de un negru mai strălucitor situat sub sistemul de camere. Marginile sunt drepte, având un aspect foarte „blocky”, ecranul fiind și el tot drept și destul de mare. Cântărește sub 200 de grame, 192 mai exact, și are o grosime de 8,2mm.

Îmi place spatele, deși clar am văzut altele mult mai atractive în perioada aceasta, dar în segmentul său de preț, care se află pe la 1500-1600 de lei, este cu siguranță una dintre cele mai frumoase variante. Faptul că este și mat și nu reține amprente e un bonus binevenit, de asemenea.

Ecran

Oppo A98 vine cu un ecran IPS LCD de 6,72 inchi, cu rezoluție Full HD (1080 x 2400 de pixeli). Aici aș zice că sunt cele mai mari probleme pentru acest device, faptul că nu are un ecran OLED fiind un dezavantaj major față de alți competitori de pe piață, chiar și la prețuri mai mici. Ecranul IPS LCD este unul bunicel, dar atunci când îl compari cu un OLED pierde clar teren, atât din punct de vedere al acurateții culorilor, cât și al luminozității, care atinge doar 680 de niți în HBM (High Brightness Mode). Se putea clar mai bine, mai ales în lumina directă a soarelui.

Rata de refresh este însă una de top, de 120Hz, astfel că navigarea prin meniu și majoritatea jocurilor vor fi rapide și te vor mulțumi. În ceea ce privește experiența de vizionare, este destul de bună, ecranul mare ajutând considerabil la acest lucru, însă serialele de pe serviciile de streaming sau clipurile de pe YouTube se vor vedea ceva mai bine pe alte device-uri din segmentul acesta de preț. Marginile sunt și ele măricele, mai ales în partea de jos, telefonul având un raport ecran-corp de aproximativ 87%. Mi se pare bizar să văd un producător care alege ca unul din capitolele la care face rabat pentru a avea un preț mai mic să fie tocmai ecranul.

Performanță

Oppo A98 rulează Android 13, cu interfața ColorOS 13.1 aplicată deasupra, și acesta e un avantaj, fiindcă mi-a plăcut mai mereu interfața Oppo. Mi se pare destul de curată, are puțin bloatware și care se poate elimina rapid, și arată bine, cei de la Oppo introducând mai degrabă funcții și modificări minore, punându-și astfel amprenta pe Android-ul de bază.

La interior se află un Snapdragon 695 5G, realizat pe un proces de 6nm, cu 8 nuclee și ajutat de un Adreno 619 pe partea grafică. E o combinație destul de bună pentru majoritatea jocurilor, cei de la Oppo dorind în mod clar să se asigure că la capitolul performanță, A98 nu dezamăgește. Tocmai de-aia există și o singură configurație a telefonului, de 8GB memorie RAM și 256GB stocare, foarte puternică pentru un midrange, mai ales unul care se găsește pe la 1500 de lei. La capitolul acesta, chiar s-ar putea să nu existe rival pentru acest Oppo A98. Ba chiar ai și posibilitatea de a extinde stocarea printr-un card microSD, dacă ți se pare că nu e suficientă.

Sunet și baterie

Oppo A98 vine cu un sistem de sunet stereo, având două difuzoare care se aud destul de bine și de puternic. Nu e clar cel mai strălucit sunet pe care îl vei auzi pe un midrange, dar e „more than enough” ca să nu fii dezamăgit.

În ceea ce privește bateria, telefonul vine cu 5000mAh, care se pot încărca cu până la 67W pe fir, fiind capabil să ajungă la 50% în doar 18 minute, conform celor de la Oppo, lucru care s-a și confirmat ulterior în încărcările noastre.

Camera

Pe spate, Oppo A98 are trei senzori – unul principal, de 64MP, cu f/1.7, unul de adâncime, de 2MP, cu f/2.4 și un microscop, tot de 2MP, cu f/3.3. Producătorul chinez a venit astfel cu o abordare interesantă aici, și radical diferită față de ce vedem în sectorul midrange, pentru că a ales să ofere practic o cameră reală pe spate, cu specificații bune și cu ajutor venit de la senzorul de adâncime, și o cameră care e mai mult un gimmick, cea microscop, genul de lucru cu care te poți lăuda chiar și în fața cuiva care are un telefon de 2-3-4 ori mai scump decât acest A98.

De-aia o să și încep cu camera microscop, care mi se pare extrem de interesantă, deși e clar doar un gimmick. Nu știu cât te poți juca cu ea real vorbind, în termeni de utilizare normală a acestui telefon, nu doar o săptămână, cât am stat eu pe el, însă cu siguranță poate fi fun și merită să o încerci. Nu te gândi că vei avea parte de niște fotografii remarcabile, sunt doar 2MP, însă cu siguranță vei putea surprinde lucruri pe care telefoane din zona flagship nu ar putea să le observe. Asta, în ochii mei, nu poate fi decât un plus. Sigur, unii vor deplânge lipsa unui ultrawide, dar nu e și cazul meu.

Principala oferă rezultate foarte bune pentru segmentul acesta de preț. Oppo a înțeles că e mai important să ai o cameră pe care te poți baza, decât mai multe variante de calitate mai slabă, astfel că senzorul de 64MP de pe A98 își face treaba excelent în condiții de lumină bună. Culorile sunt prea deschise în unele cazuri, însă arată natural, și se descurcă destul de bine și cu mulțimile de elemente. Zonele întunecate îi cauzează unele probleme, iar modul de Noapte este destul de slab și sincer nu m-aș vedea folosindu-l dacă aș folosi Oppo A98 ca daily driver.

Pe față există o singură cameră, de 32MP, cu f/2.4, competentă pentru un selfie-uri și cu un bokeh destul de bine aplicat. Sigur, după ce ai făcut o fotografie o să observi și zone care sunt out of focus, dar per total aș zice că poți fi mulțumit de senzorul frontal, care reproduce și tonurile pielii destul de bine. Pentru filmare, calitatea este aceeași ca și pe ansamblul din spate, adică de 1080p cu maxim 30fps.

Concluzia connect

Oppo A98 este o variantă care se laudă, înainte de toate, cu prețul competitiv pe care îl are în raport cu alte midrange-uri. Costă în jur de 1500-1600 de lei la retaileri precum eMAG, și pentru ce oferă, aș zice că e un preț corect. Sigur, găsești oferte mai complexe în segmentul acesta de telefoane, însă la prețuri ceva mai ridicate, deci rămâne în final la latitudinea ta ce decizi că reprezintă o prioritate în cazul în care vrei să achiziționezi un midrange - iar dacă vrei o cameră bună, ceva performanță, și un gimmick pe care nu îl vei întâlni nici pe telefoane de 4 ori mai scumpe ca acesta, Oppo A98 ar putea fi alegerea potrivită.

Plusuri

  • Camera microscopică, deși un gimmick, e ceva nice to have.
  • Camera principală.
  • Performanță.
  • Încărcarea.

Minusuri

  • Ecranul.
  • Modul de noapte pentru cameră.

Etichete: , , , , , ,