REVIEW Kingston KC3000, un SSD extrem de rapid și numai bun de upgrade pentru PC-ul tău

REVIEW Kingston KC3000, un SSD extrem de rapid și numai bun de upgrade pentru PC-ul tău

Scris de | 25 iulie, 2023

Și iată că vine iarăși acea vreme când simt nevoia de un upgrade pentru sistemul meu PC de acasă, iar unul dintre primele lucruri pe care le-am luat în considerare este, într-un mod absolut evident, viteza de transfer. De fapt, dacă ai o placă de bază ceva mai ofertantă, care suportă un SSD M.2 PCIe 4.0, îți sugerez să lași deoparte orice faci și orice alt upgrade la care te gândești, și să pui mâna exact acum să alegi un mediu de stocare care să se ridice la acest standard, pentru că este, poate, cea mai „simțitoare” îmbunătățire pe care o poți aduce sistemului tău.

Deci nu mă voi mai obosi să îți pun și în 2023 placa cu „de ce un SSD e mai bun decât un HDD” și e totodată cel mai la îndemână upgrade pe care îl poți face” și trecem direct la treabă cu KC3000. În primul rând, trebuie să ai grijă să ai o placă de bază compatibilă PCIe 4.0, asta ca să nu-ți mai spun că e nevoie de un slot M.2 dedicat, evident, însă de cele mai multe ori acestea sunt diferite, mai ales la modelele mai vechi de motherboards, deci puțină grijă și aici.

În al doilea rând, de îndată ce am testat Kingston KC3000 pe un sistem de test cu Intel i9  12900K, 32GB de memorie RAM și o placă de bază Gigabyte Aorus, acesta a zbârnâit, efectiv. Sigur că primul lucru pe care l-am făcut a fost să dau drumul la CrystalDiskMark 8 pentru a efectua un benchmark, iar viteza de citire secvențială a depășit-o chiar pe cea cu care se laudă producătorul, una care nu este deloc mică (7000 MB/s). Din poza de mai jos poți vedea exact valorile pe care le-am obținut eu.

În termeni liberi, asta se traduce prin mutarea dintr-un loc în altul a unor foldere mai mari cu exact acea viteză, acei 7 GB/s aplicându-se și la scriere secvențială, dar și prin timpul de încărcare infim pe care îl vei experimenta în diverse jocuri, pentru că KC3000 este foarte recomandabil unui sistem de gaming. Mai ales în cazul acelui RPG de 100GB pe care vrei de mult să-l încerci, acolo unde timpul în care va încărca un anumit nivel se va reduce semnificativ.

De fapt, eu am încercat Kingston KC3000 și pe PlayStation 5-ul din dotare și pot să spun că sunt extrem de mulțumit și în acest scenariu de utilizare. Am reușit să mut vreo 700GB de jocuri și setări din stocarea internă a consolei pe acest SSD în puțin peste două minute, deci pot să spun că a făcut bine treaba pe care o voiam de la el, și acum am parte de o stocare și mai rapidă pe cel mai utilizat device de gaming din casă.

Sample-ul care mi-a revenit mie pentru acest test este varianta de 2TB a SSD-ului, una care este arhisuficientă în 2023 pentru PC și mai ales pentru PlayStation 5. Producătorul mai are la vânzare și modele de 512GB, 1TB sau 4TB pentru acest model, deci ai de unde alege, în funcție, desigur, de nevoile tale. Și, ca o completare la tot ce am scris astăzi, modelul este ideal pentru cei care au nevoie de viteze rapide pentru editarea video, mai ales, și pentru randările de rigoare. Pe scurt, profesioniștii din domeniile creative care nu au ore întregi de pierdut pentru a exporta proiectele la care lucrează.

Concluzia connect

Kingston KC3000 este un SSD M.2 PCIe 4.0 extrem de rapid, pe care eu îl folosesc în acest moment în PS5. Pentru a mă asigura și de faptul că voi avea parte de temperaturile cele mai bune, am apelat și la un heatsink aftermarket, însă dacă îl vei folosi în PC această soluție de răcire nu este neapărat necesară, deoarece mediul de stocare dispune de un spreader de căldură subțire instalat din fabrică. Oricu, în cazul unei unități PC airflow-ul este infinit mai bun decât în încastrarea specifică din șasiul PS5-ului. Modelul testat de noi se comercializează în România la un preț de aproximativ 670 de lei, unul competitiv atunci când ne uităm la concurenții săi direcți.

Advert 61

Etichete: , , , , , , , ,