Sony WF-1000XM5 – Mai bune (și mai ușoare) la toate capitolele (REVIEW)

Sony WF-1000XM5 – Mai bune (și mai ușoare) la toate capitolele (REVIEW)

Scris de | 5 septembrie, 2023

Au trecut mai bine de doi ani de la ultima lansare de căști true wireless din seria 1000XM a celor de la Sony, ceea ce înseamnă că e momentul pentru refreshul tradițional. Astfel, 2023 a marcat debutul lui Sony WF-1000XM5, cea mai nouă pereche de căști true wireless flagship a producătorului japonez care are un nume redutabil în această sferă. 

Așa cum îți dai seama deja, le-am testat pe parcursul ultimelor două săptămâni, și a venit momentul să îți spun și ce impresie mi-au lăsat. Nu de alta, dar a trecut ceva timp de la un review de căști, deci e un moment oportun.

Design și ce găsești în cutie

Sony continuă să livreze căștile sale în pachete eco-friendly, cutiile fiind realizate din materiale reciclate. Pe lângă căști, în cutia lui Sony WF-1000XM5 vei mai primi și un cablu de încărcare pentru ele, precum și 3 tips-uri diferite cu care le poți schimba pe cele preinstalate, pe diferite dimensiuni: SS, S și L. Mai sunt și unele preinstalate deja pe căști, care cred că sunt M, și pe care le-am schimbat cu S, pentru că mi s-a părut că nu stăteau atât de bine în urechile mele.

Cutia căștilor e similară cu cea pe care o avea și modelul anterior, însă mai mică incluzând logo-ul Sony pe capac și un port de încărcare pe USB-C în spate, lângă butonul de Bluetooth. S-a schimbat, pe lângă dimensiune, și aspectul lor, care acum nu mai este complet mat, ci include o zonă mare strălucitoare, și destul de alunecoasă, singurul loc mat rămas fiind pe zona de control a căștilor, cea pe care o atingi pentru a face diferite lucruri. A rămas și estetica de negru cu bronz, una foarte elegantă și care distinge rapid WF-1000XM5 de orice alte căști true wireless ale rivalilor.

Carcasa e în continuare mată, și e destul de mică, astfel că nu îți va ocupa prea mult loc în buzunar. Îmi place design-ul, deși inițial nu eram foarte încântat de apariția acelei zone mai shiny, iar fit-ul în urechi mi s-a părut foarte bun odată ce am schimbat capișoanele. Găsești din nou spumă de memorie pe acestea, pentru a se mula mai bine pe interiorul urechii tale, un lucru care sporește confortul pe care ți-l oferă căștile. Cel mai mult am stat cu ele în urechi timp de 2 ore și jumătate neîntrerupt, și am simțit un oarecare disconfort la finalul acestei perioade, însă a trecut destul de repede – plus că foloseam primele capișoane la acel moment, nu cele S.

Aplicație

Conectarea e la fel de simplă ca și până acum, doar deschizi carcasa căștilor și te conectezi prin Bluetooth la telefon, sau direct la aplicația Headphones de la Sony. Aici nu sunt mari modificări, pentru că Sony consideră că aplicația sa e deja destul de bine pusă la punct, și nu prea am cum să-i contrazic. Îți oferă acces rapid și ușor la mai toate funcțiile de care ai avea nevoie, poți să umbli liniștit la setări și arată decent, deși mi se pare că a devenit puțin cam cluttered, cam aglomerată. 

Din aplicație poți activa sau dezactiva diferite funcții, și poți schimba controalele dacă dorești asta. Pe dreapta ai play/pauză cu o atingere, treci la melodia următoare cu 2 atingeri și la melodia anterioare cu 3 atingeri, în timp ce o atingere lungă activează asistentul digital, Google sau Alexa. De pe casca stângă o atingere rapidă va face switch-ul între noise cancelling și ambient sound, ca să nu fii nevoit să deschizi aplicația. Poți activa și ceva numit Head Gesture, care îți permite să răspunzi la apeluri doar dând din cap în semn afirmativ, sau să le refuzi, tot dând din cap, dar stânga-dreapta.

Sunt și alte funcții clasice pe care le poți activa sau dezactiva după bunul tău plac, precum oprirea melodiei atunci când dai jos căștile din urechi, activarea DSEE Extreme, prioritizarea conexiunii sau a calității sunetului, sau conectarea la multiple device-uri. Există și un tab nou în aplicație, numit Services, care se ocupă de conectarea la diferite servicii precum Spotify sau Endel (un serviciu de relaxare și somn), cât mai rapidă și facilă. Spotify Tap e un serviciu care îți oferă o recomandare random imediat ce îți pui căștile, bazată pe istoricul tău de ascultare din aplicație. E fun, ușor de activat și de folosit și deși nu e un improvement per se, merită încercat.

Sunet

Dacă ești posesor de Sony WF-1000XM4, probabil că o să te întrebi dacă merită un upgrade la XM5-uri. Îți răspund repede la întrebarea asta: nu, nu are rost să renunți la XM4, sunt în continuare extraordinare în mai toate aspectele și XM5 nu sunt la ani lumină față de ele ca să merite upgrade-ul.

Acestea fiind zise însă, mărturisesc că mi se pare foarte bun sunetul de la WF-1000XM5. Vine cu LDAC, e puternic, vocile sunt clare și se aud perfect și inflexiunile din vocea artiștilor. Regret puțin că nu mai am varianta anterioară ca să le testez împreună, dar impresia mea e că cele noi sunt totuși peste acelea, dar nu cu foarte mult. 

Ca de obicei când vine vorba de căștile celor de la Sony, sunetul e echilibrat, astfel că și mediile și joasele se aud bine. Nu prea ascult piese care să aibă multe tonuri înalte, dar cele câteva pe care le-am auzit cu Sony WF-1000XM5 s-au auzit și acelea bine. Joasele sunt excelente pentru că îți oferă acel „duduit” specific, însă fără să îți vibreze urechile odată cu melodia. Nails de la Saint Levant (care s-a auzit senzațional la Summer Well) se aude excelent pe XM5-uri, iar bass-ul și aplauzele din mijlocul melodiei pot fi distinse foarte ușor.

Soundstage-ul este minunat. Am ascultat Spirit in The Sky de la Norman Greenbaum și e remarcabil cât de bine delimitate sunt toate instrumentele și vocile din melodie și cât de ușor le poți plasa în spațiu, dacă închizi ochii. Mi se pare că Sony a făcut progrese serioase la acest capitol în ultimii ani, și mă bucur să văd că WF-1000XM5 servesc ca o confirmare a acestei impresii. 

Ca de obicei, dacă nu îți place vreun aspect din sunetul inițial al căștilor, te poți juca cu un Equalizer în aplicație, ca să îți personalizezi experiența de ascultare. Ba mai mult, găsești acum în aplicație și o funcție numită Find Your Equalizer, care este momentan în Beta, dar care te va ajuta, cel puțin în teorie, să găsești mai ușor tipul de sunet pe care îl preferi.

Și vocea ta se va auzi foarte bine în apeluri, le-am folosit des ca să vorbesc la telefon în ultima săptămână și nu am avut vreo plângere de la interlocutorii mei. Și mai vreau să adaug un cuvânt aici și pentru baterie, care este standard practic, de 8h + încă 16 ore cu „juice”-ul din cutie, excelentă pentru drumuri lungi practic. Cred că am încărcat căștile de doar 2 ori în cele două săptămâni în care le-am utilizat.

Funcții

Noise cancelling-ul este superb (șocant, știu). Serios însă, e foarte greu spre imposibil să găsesc un lucru negativ pe care să îl spun despre noise cancelling-ul de pe Sony-urile din seria flagship. Știi deja că japonezii sunt printre cei mai buni din industrie la acest capitol, dacă nu chiar cei mai buni, iar Sony WF-1000XM5 nu fac excepție. Le-am folosit în metrou, în avion, în tren sau pe stradă, într-o groază de medii zgomotoase deci, și de fiecare dată am fost super mulțumit de felul în care lumea exterioară avea „ușa închisă” atunci când porneam muzica. Chiar în momentul în care scriu paragraful acesta, am muzica dată pe la 65% din volum și abia aud frânturi din tastele mecanice – care sunt foarte zgomotoase – atunci când le apăs. Dacă treci sunetul de 75-80% (deși nu îți recomand, ai grijă de urechile tale), deja te mai bazezi doar pe ochi ca să îți dai seama când vorbește cineva cu tine.

Funcția de Ambient Sound este cea care îți permite să rămâi cu căștile în urechi atunci când porți o conversație, lăsând muzica să cânte în continuare, în timp ce îți comanzi ceva la cafenea sau la restaurant sau faci orice altceva implică o discuție scurtă. La fel ca întotdeauna însă, e utilă de la 45-40% din volum în jos, pentru că altfel o să ratezi frânturi din conversație sau chiar nu o vei auzi deloc. Își face treaba destul de bine în majoritatea cazurilor.

Nu mi se pare că sunt modificări majore față de anul trecut în ceea ce privește funcțiile principale de pe căștile true wireless flagship ale celor de la Sony, dar nici nu aveau de ce să fie, pentru că ofereau deja un pachet complet. Ai însă și o alternativă la Ambient Sound, sau mă rog, mai degrabă o anexă, care se numește Speak-to-Chat și care poate fi activată din aplicație. Este practic o funcție care recunoaște atunci când vorbești și mută automat ambient sound-ul pe cel mai înalt nivel, oprind muzica. De data aceasta funcționează mult mai bine decât pe ultima generație de căști true wireless, și îți oferă și posibilitatea de a seta sensibilitatea microfoanelor care reacționează la vocea ta. E nice, deși mi se pare că îți ia puțin să te obișnuiești cu funcția aceasta.

Iar Sony a ascultat și a adăugat și Multi-Point Connection, adică posibilitatea de a te conecta cu căștile la mai multe device-uri, lucru care lipsea de pe predecesor. Încă un plus, pentru că este deja un must pe căștile flagship ale oricărei companii.

Concluzia connect

Sony WF-1000XM5 nu sunt un game changer, pentru că Sony nu mai are nevoie de asta. În schimb, îmbunătățesc toate aspectele de pe varianta anterioară, inclusiv sunetul și funcțiile disponibile, și reușesc să se mențină la vârful topului de căști true wireless, acolo unde se aflau și cu XM4. Sunt ele cele mai bune căști true wireless din industrie? Pentru unii da, alții vor strâmba mult din nas când citesc întrebarea asta. Ce pot să spun însă este că mi se pare că oferă cea mai completă experiență, cu plusuri la toate capitolele și minusuri pe care trebuie să le cauți cu lupa. Prețul nu e mic, Sony WF-1000XM5 costând în jur de 1599 de lei la AVStore, Altex și alți retaileri din România, de-aia am și spus că nu recomand upgrade-ul direct de la XM4 (decât poate dacă vrei neapărat multi-point connection). Dacă ai însă o pereche de XM3-uri sau alte căști flagship de la alți producători, XM5-urile s-ar putea să fie o variantă serioasă de luat în calcul.

Plusuri

  • Sunet excelent.
  • Soundstage-ul.
  • Design simplu și elegant.
  • Funcții îmbunătățite față de XM4.

Minusuri

  • Maybe faptul că nu știu sigur dacă stau în urechi foarte bine la alergat? Nu știu, nu le-am luat încă la alergat din motiv de prea cald, dar revin și șterg și minusul acesta mic odată ce se întâmplă, dacă e cazul.

Etichete: , , , , ,