Sonos Move 2 – Boxa pentru party-uri de 24 de ore (REVIEW)

Sonos Move 2 – Boxa pentru party-uri de 24 de ore (REVIEW)

Scris de | 20 septembrie, 2023

După lansarea lui Era 100 și Era 300, Sonos rămâne foarte activă în zona boxelor, venind de data aceasta cu una portabilă, Sonos Move 2. Cum poți deduce deja din nume, aceasta este a doua generație a Sonos Move, o boxă pe care nu am testat-o însă, deci nu mă pot raporta la ea. Știu însă că tot timpul mi-a plăcut cum arată, ceea ce nu e un șoc, pentru că Sonos este un brand care știe să îmbine simplitatea și eleganța pentru gadget-urile sale cum foarte puține altele de pe piață o fac.

Design

Iar Sonos Move 2 nu face excepție de la regula Sonos în ceea ce privește simplitatea și eleganța. La fel ca mai toate gadget-urile de la producătorul american pe care le-am testat, Move 2 are un look simplu, dar foarte premium, și este disponibil în 3 culori, deja clasicele variante Sonos – alb și negru -, dar și un măsliniu nou, Olive, pe care l-am primit și noi. Numele boxei este înscris pe partea de jos, astfel că în afară de logo-ul Sonos, care nu e nici el foarte mare, nu vei avea alte inscripții care să te facă să simți că faci reclamă cuiva prin casa ta, sau pe-afară, pentru că boxa aceasta te poate însoți oriunde.

În partea de sus sunt controalele prin touch – play/pauză, piesa următoarea sau cea precedentă, butonul pentru asistentul vocal, pentru că Sonos Move 2 are și așa ceva, precum și controalele de volum, care sunt incluse pe o bandă din acea pe care miști tu degetul pentru a seta volumul (love those). Pe spate, încadrate într-o adâncitură care are rolul de mâner pentru momentele în care iei boxa cu tine, se mai găsesc butonul de Power, cel de Bluetooth, precum și switch-ul care pornește sau oprește microfonul boxei (și implicit asistentul vocal).

Un port USB-C destinat încărcării se mai află pe spate, însă poți opta în același timp și pentru baza ovală care se găsește în cutie. Aceasta vine și cu un încărcător pe 45W, tot în culoarea Olive, pe care îl poți folosi și pentru a încălca alte gadget-uri fără probleme.

Conectare și aplicația Sonos

Conectarea se face destul de simplu, prin aplicația Sonos sau prin Bluetooth. Eu am ales prima variantă, pentru că am avut niște probleme cu cea prin Bluetooth inițial, și îți recomand și ție să faci la fel. Astfel, poți să controlezi boxa prin Wi-Fi când ești acasă, iar dacă cineva vine la tine și vrea să pună muzică, treci rapid pe modul Bluetooth. Ba chiar poți conecta și un device printr-un adaptor USB-C line-in, dacă dorești asta, cu mențiunea că adaptorul se poate cumpăra separat, nefiind disponibil în pachet.

Aplicația Sonos îți permite cam aceleași lucruri ca și până acum. Poți crea un sistem cu mai multe device-uri Sonos din casă, te poți folosi de TruePlay pentru a configura sunetul în funcție de locația în care te afli, dacă ai un iPhone, sau poți folosi serviciile integrate, precum Spotify, YouTube Music, Apple Music, Audible și multe altele. Eu folosesc mai mereu integrarea cu Spotify pentru muzică, deși e al naibii de frustrant uneori faptul că playlist-ul de Liked Songs nu apare deloc în aplicația Sonos, astfel că trebuie să deschid separat Spotify dacă vreau să pun ceva de-acolo.

Baterie mare și portabilitate

Un avantaj uriaș, și nu mă refer doar la dimensiunea sa, pentru Sonos Move 2 este bateria. Conform companiei, aceasta este capabilă să îți ofere muzică încontinuu timp de 24 de ore – bineînțeles, cu anumite condiții. Ba mai mult, aparent este și compatibilă cu primul Sonos Move, însă nu îi va oferi aceleași rezultate remarcabile, în principal datorită unei optimizări mult mai bune făcută pe Move 2. E remarcabil să ai o boxă portabilă capabilă să reziste la vreo 2 zile de petrecere fără să trebuiască încărcată.

Portabilitatea este un aspect foarte important pentru Move 2, deși există variante mai ușoare și mai mici de la Sonos, precum Roam. Boxa aceasta vine însă cu o rezistență IP56 la praf și apă, astfel că o poți lua cu tine și vara, la o petrecere la piscină, și la un grătar cu prietenii, și la munte la o cabană, fără griji. Mărturisesc că atunci când am văzut prima oară anunțul lansării sale, reacția inițială a fost ”sweet, e un soi de Era 300 pe care îl pot duce cu mine unde vreau!”.

Sunet

Ei bine, nu e chiar așa, dar adevărul nu e nici departe. Adică Era 300 mi se pare încă o boxă superioară din punct de vedere al sunetului, dar și Move 2 se aude extraordinar de bine. Are trei amplificatoare digitale Class-D, două tweetere înclinate, pentru răspunsul în frecență și separare stereo și un midwoofer, care se ocupă de, nu o să ghicești, sunetele medii și bass-ul. Șocant, știu. Cum se traduc toate astea în utilizare? Ei bine, într-un bass destul de puternic, cu vibrații așijderea, și în medii clare. Nu am putut totuși să nu remarc absența suportului hi-res. Sunetul e puternic, și în general am ținut boxa undeva între 25% și 40% din volum, ca să nu îmi supăr nici urechile, nici vecinii. Înaltele sunt bune, dar sincer nici nu am stat foarte mult să le analizez, pentru că mă îndoiesc că o boxă ca asta va fi folosită pentru party-uri cu muzică clasică. Ar fi și păcat să nu te bucuri de bass-ul acesta excelent.

Vocile sunt clare, distingi cu ușurință versurile artiștilor, chiar și la volum mai mare. Soundstage-ul este bun, și are parte și de o îmbunătățire dacă folosești TruePlay, și mai ales dacă mai ai o altă boxă Sonos, pentru a crea un sistem stereo. Chiar și așa se aude însă bine, instrumentele sunt variate și le poți distinge destul de ușor, și mai ai și opțiunea de a schimba sunetul după placul tău, din aplicația Sonos, printr-un equalizer.

Concluzia connect

Sonos Move 2 reușește să facă bine cam toate lucrurile pe care le aștepți de la o boxă portabilă de dimensiunile sale. Are un sunet foarte bun, puternic, o baterie pe care uiți să o încarci dacă nu petreci constant și un design care se potrivește ușor în orice loc al camerei. Minusul principal: prețul, de 500 de euro, mai mult chiar și decât în SUA, unde Move 2 costă 449 de dolari. E un preț considerabil pentru o boxă portabilă, dar cei care vor o experiență audio excelentă pe care să o ducă oriunde vor fi cu siguranță atrași de Sonos Move 2.

Plusuri

  • Design.
  • Baterie excelentă.
  • Rezistența la praf și apă.
  • Sunetul.

Minusuri

  • Prețul.
  • Lipsește suportul hi-res.
  • Destul de mare pentru a fi atât de versatilă precum aș dori eu să fie o boxă portabilă.

Etichete: , , , , , , , ,