Samsung Odyssey Neo G9 pune în genunchi chiar și GeForce RTX 4090

Scris de | 25 septembrie, 2023
Samsung Odyssey Neo G9 pune în genunchi chiar și GeForce RTX 4090

Samsung Odyssey Neo G9 este un monitor de gaming ultrawide de 57″ ale cărui specificații pun la respect și cele mai puternice plăci video de pe piață. Cu o rezoluție de 7680 x 2160 pixeli și o rată de refresh a ecranului de 240Hz, flagship-ul coreenilor este unul dintre cele mai impresionante monitoare disponibile, doar că te vei lovi de limitări indiferent de sistemul pe care îl folosești. Și dacă te gândești că există un răspuns de 2.000€ de la NVIDIA, trebuie să te dezamăgesc, pentru că nici măcar GeForce RTX 4090 nu este de ajuns pentru a scoate maximul din acest monitor. 

Prima problemă pe care o vor întâmpina majoritatea utilizatorilor va fi legată de rezoluție și rata de refresh. Samsung Odyssey Neo G9 este… sau mai de grabă, sunt două monitoare 4K240 lipite între ele. Adică se va dovedi o provocare chiar și afișarea desktop-ului, întrucât nicio placă video NVIDIA sau Intel nu poate afișa rezoluția acestui monitor la 240Hz rată de refresh, fiind limitate la 120Hz. Singurele plăci care nu au probleme vin de la AMD, iar modelele din seria Radeon RX 7000 pot rula liniștite acest monitor.

De ce așa? Pentru că două monitoare 4K240 au nevoie de ceva lățime de bandă: 109.68 Gbit/s, ca să fiu mai precis. Asta înseamnă că Samsung Odyssey Neo G9, în teorie, nu primește destul bandwidth nici de la DisplayPort 2.1 (77.37 Gbit/s) și nici de la HDMI 2.1 (48 Gbit/s). Adică cele mai avansate conexiuni pe care le poți găsi pe cele mai recente plăci video lansate. Pentru a ocoli această limitare, Samsung folosește tehnologia DSC (Digital Stream Compression) cu ajutorul căreia imaginea este compresată la 3:1 din dimensiunea originală, astfel lățimea de bandă necesară ar fi de numai 36.56 Gbit/s.

În practică este mai greu decât sună, întrucât compresia asta nu este ceva garantat. Cu atât mai mult cu cât DSC funcționează mai bine cu rezoluții populare, gen FullHD sau 4K, însă într-un format 2x 4K ar putea avea probleme cu procesarea imaginii. Și cam ăsta este motivul pentru care Samsung Odyssey Neo G9 nu primește ce are nevoie de la plăcile NVIDIA și Intel. Din fericire, soluția poate veni sub forma unui update software, așa că ne putem aștepta la o rezolvare în curând. Dar indiferent câte update-uri de drivere vor primi, nimic nu schimbă faptul că momentan, nicio placă video disponibilă nu poate rula jocuri la 7680 x 2160 cu 240FPS. Așa că pentru o vreme, noul monitor nu rămâne altceva decât un vis pentru pasionații de gaming, și cred că abia pe la RTX 5000, poate chiar mai târziu, vom putea discuta de astfel de framerate-uri la rezoluție atât de mare.

Etichete: