Microsoft a încheiat achiziția Activision Blizzard. Call of Duty, WarCraft și Diablo aparțin acum Xbox

Scris de | 13 octombrie, 2023
Microsoft a încheiat achiziția Activision Blizzard. Call of Duty, WarCraft și Diablo aparțin acum Xbox

La aproape doi ani distanță de la anunțul inițial, Microsoft a încheiat, în sfârșit, achiziția publisher-ului de jocuri video Activision Blizzard. Chiar dacă această achiziție primise avize favorabile din partea autorităților din întreaga lume, în Marea Britanie, CMA (Competition and Markets Authority) a blocat tranzacția, în valoare de peste 68,7 miliarde de dolari, pentru mai bine de jumătate de an. De acum înainte însă, Activision Blizzard și toate licențele care aparțin acestei companii intră în „ograda” Microsoft, în cadrul diviziei Xbox.

Achiziția Activision Blizzard, cea mai mare din istoria Microsoft

Acest lucru înseamnă că, Microsoft și Xbox dețin acum serii celebre precum Call of Duty, Diablo, StarCraft, WarCraft, Overwatch, Guitar Hero, Crash Bandicoot și toate jocurile de mobil din seria „Saga”, produse de King, precum Candy Crush Saga.

Aceasta nu este doar una dintre cele mai mari tranzacții din istoria industriei de jocuri video, ci și din istoria Microsoft. Anterior, cea mai mare echiziție pe care a făcut-o gigantul software era LinkedIn, din 2016, pentru care a plătit 26,2 miliarde de dolari.

Cu toate că toate titlurile lansate sub brand-urile Activision, Blizzard și King sunt acum în posesia Microsoft, compania nu le va putea ține exclusive pe platformele sale Xbox. Compania a promis multor alte companii din domeniul streaming-ului de jocuri că le va oferi drepturi de a găzdui jocurile pe platformele lor.

Bobby Kotick, CEO-ul Activision Blizzard, părăsește compania în curând

O veste bună pentru cei care nu au fost mulțumiți de evoluția Activision Blizzard din ultimii 20 de ani este că CEO-ul Bobby Kotick și cam toți membrii echipei de directori executivi, vor părăsi la sfârșitul anului conducerea acestei divizii. Până atunci, aceștia vor răspunde către Phil Spencer, CEO-ul Microsoft Gaming. În urma acestei tranzacții, Bobby Kotick pleacă acasă cu 400 de milioane de dolari în conturi.

„Ca urmare a fuziunii și în conformitate cu Acordul de Fuziune, fiecare dintre Reveta Bowers, Kerry Carr, Robert Corti, Brian Kelly, Robert Kotick, Barry Meyer, Robert Morgado, Peter Nolan și Dawn Ostroff au demisionat și au încetat să mai fie directori ai Companiei și membri ai oricărui comitet sau subcomitet al Consiliului de Administrație al Companiei începând de la Momentul Efectiv, iar Keith R. Dolliver și Benjamin O. Orndorff, care au constituit directorii Merger Sub înainte de Momentul Efectiv, au devenit directorii Companiei.”, au declarat reprezentanții Microsoft.

Odată cu această tranzacție, jocurile de la Activision Blizzard vor începe să apară pe Game Pass. Cu toate acestea, anumite titluri nu vor primi același tratament pe care l-am văzut implementat până acum, cu lansări în prima zi, sau chiar la scurt timp după. Momentan, jocurile nu vor apărea pe Game Pass, ci abia încep primele eforturi pentru a începe listarea. De asemenea, jocuri mari, precum Diablo IV și Call of Duty Modern Warfare 3, probabil că nu vor ajunge decât foarte târziu pe abonamentul lunar de jocuri de la Microsoft.

Phil Spencer promite că nu va limita jocurile Activision Blizzard pe platformele sale

Pentru a marca ocazia, Phil Spencer a oferit o declarație publică în care confirmă că jocurile Activision Blizzard nu vor fi restricționate pe platformele Microsoft (Windows și Xbox), ci vor rămâne pe PlayStation, Nintendo, PC sau pe mobil. Totuși, trebuie să ținem cont de acțiunile din trecut ale Microsoft, care a început să limiteze titluri de la Bethesda, precum Starfield și Redfall, care nu au mai fost lansate pe platformele concurente.

„Iubim jocurile. Noi jucăm jocuri, cream jocuri și știm din experiență cât de mult înseamnă jocurile pentru fiecare dintre noi ca indivizi și colectiv, ca o comunitate. Și astăzi, salutăm oficial Activision Blizzard și echipele lor în cadrul Xbox. Ei sunt editorii unora dintre cele mai jucate și iubite francize din istoria jocurilor video pe console, PC și mobile. De la Pitfall la Call of Duty, de la World of Warcraft la Overwatch, de la Candy Crush Saga la Farm Heroes Super Saga, studiourile lor au extins limitele jocurilor pentru jucători din întreaga lume.

Am admirat de mult timp munca Activision, Blizzard și King, și impactul pe care l-au avut în lumea jocurilor, divertismentului și culturii pop. Fie că au fost nopți târzii petrecute jucând campania Diablo IV cu prietenii de la început până la sfârșit, adunând întreaga familie în camera de recreere pentru noaptea noastră săptămânală de Guitar Hero, sau obținând o serie epică în Candy Crush, unele dintre cele mai memorabile momente de joc au provenit din experiențele create de studiourile lor. Este incredibil să salutăm echipe atât de legendare în familia Xbox.

Ca o singură echipă, vom învăța, inova și vom continua să ne ținem de promisiunea noastră de a aduce bucuria și comunitatea jocurilor unui număr mai mare de oameni. Vom face acest lucru într-o cultură care se străduiește să împuternicească pe toată lumea să-și facă cel mai bun lucru, unde toate persoanele sunt binevenite și se axează pe angajamentul nostru continuu de a face jocuri pentru toată lumea. Suntem intenționați în privința incluziunii în tot ceea ce facem la Xbox – de la echipa noastră la produsele pe care le facem și poveștile pe care le spunem, până la felul în care jucătorii noștri interacționează și se implică ca o comunitate extinsă a jocurilor.

Împreună, vom crea lumi și povești noi, vom aduce jocurile tale preferate în mai multe locuri, astfel încât mai mulți jucători să se alăture, și ne vom angaja și încânta jucătorii în moduri noi și inovatoare în locurile în care le place să joace, inclusiv pe mobil, în serviciul de streaming în cloud și altele.

Jucătorii au fost întotdeauna în centrul a tot ce facem. Și pe măsură ce creștem, vom continua să păstrăm jucătorii în centrul tuturor acțiunilor noastre. Vom continua să ascultăm feedback-ul vostru, să construim o comunitate în care poți fi tu însuți, unde dezvoltatorii pot face cel mai bun lucru, și să continuăm să facem jocuri cu adevărat distractive. Așa cum am promis, vom continua să facem mai multe jocuri disponibile în mai multe locuri – și acest lucru începe acum prin oferirea posibilității furnizorilor de servicii de streaming în cloud și jucătorilor să transmită jocurile Activision Blizzard în Spațiul Economic European, un angajament făcut Comisiei Europene. Astăzi începem munca de a aduce francizele iubite Activision, Blizzard și King în Game Pass și pe alte platforme. Vom dezvălui mai multe detalii despre când poți să te aștepți să joci în lunile următoare. Știm că ești entuziasmat – și noi suntem la fel.

Pentru milioanele de fani care iubesc jocurile Activision, Blizzard și King, vrem să știți că astăzi este o zi bună pentru a juca. Voi sunteți inima și sufletul acestor francize, și suntem onorați să vă avem ca parte a comunității noastre. Indiferent dacă joci pe Xbox, PlayStation, Nintendo, PC sau mobil, ești binevenit aici – și vei rămâne binevenit, chiar dacă Xbox nu este locul în care joci franciza ta preferată. Pentru că atunci când toată lumea joacă, toți câștigăm. Credem că știrile noastre de astăzi vor deschide o lume de posibilități pentru mai multe moduri de a juca. Mulțumim pentru susținerea continuă. Avem atât de multe de oferit în lunile următoare – sunt entuziasmat pentru viitor și abia aștept să îl împărtășesc cu voi”, a declarat Phil Spencer.

(declarații traduse cu ajutorul ChatGPT)

Etichete: , ,

Sursa: Gamespot