MediaTek lansează Dimensity 9300, rivalul principal pentru Snapdragon 8 Gen 3

Scris de | 6 noiembrie, 2023
MediaTek lansează Dimensity 9300, rivalul principal pentru Snapdragon 8 Gen 3

MediaTek a anunțat oficial Dimensity 9300, noul său chipset high-end, care va concura în piață cu Snapdragon 8 Gen 3 în zona smartphone-urilor cu Android. Acesta va fi folosit cu siguranță pentru a construi smartphone-uri din categoria flagship în 2024, dar primele modele echipate cu noul procesor vor fi lansate încă de anul acesta, în China. La fel ca Snapdragon 8 Gen 3, acest procesor va fi construit pe un proces de fabricație mai vechi, pe 4nm.

Dimensity 9300 este un procesor performant, fără „nuclee eficiente”

Față de alte procesoare de pe piață, care adoptă o combinație de nuclee de performanță foarte înaltă, medie și scăzută, acesta este un procesor care renunță complet la nucleele de bază. Astfel, avem o configurație octa-core formată din patru nuclee Cortex-X4 (unul la 3.25 GHz și 3 la 2,85 GHz), cele mai performante de la Arm, alături de alte patru nuclee de performanță medie, Cortex-A720 (la 2 Ghz). Astfel, aportul de performanță ar trebui să fie major față de generația anterioară. 

Pe partea de GPU avem parte de cel mai performant model de la Arm, Immortalis-G720, care oferă un aport de performanță de 46% la același consum de energie față de generația anterioară (12 nuclee cu suport pentru ray tracing). Astfel, acesta ar putea fi un procesor folosit de companii și pentru realizarea de modele de gaming. De asemenea, suportul pentru memorii LPDDR5T cu lățime de bandă de până la 9,6 Gbps, cea mai mare viteză din piață pentru mobile, va ajuta cu siguranță în performanță înaltă în jocuri video solicitante.

MediaTek promite îmbunătățiri la nivelul conectivității 5G și suportului pentru ecrane de rezoluție înaltă

Printre funcțiile noi pe care le va permite noul Dimensity 9300 se regăsesc suportul pentru ecrane de rezoluții mai înalte la frecvențe mari, precum QHD la 180 Hz și 4K la 120 Hz, plus suport pentru două ecrane de rezoluție înaltă la frecvență înaltă pentru dispozitivele pliabile. 

Modem-ul este unul mai economic, care permite transfer rapid al conexiunilor între rețele Sub-6GHz și mmWave, cu viteze de până la 7,9 Gbps. Pentru semnal îmbunătățit, acesta integrează o tehnologie de la MediaTek, numită Xtra Range. Probabil că în acel mod, consumul de baterie este mai mare. Desigur, avem suport pentru Wi-Fi 7 și cele mai noi variante Bluetooth 5.

AI-ul, o componentă importantă a lui Dimensity 9300

Pe partea de procesare AI, acest Dimensity 9300  integrează un ISP (procesor de imagine) de consum redus, care ajută la procesare imaginilor în format HDR pentru video, la rezoluție 4K 60 FPS. Tot acest ISP permite procesarea unui mod „cinematic” pe video, la 4K 30 FPS, dar și funcții de îmbunătățire a imaginii înregistrate precum AI Noise Reduction și procesare de imagini în format RAW.

Există și un procesor AI APU 790, pentru rularea de aplicații de AI generativ direct pe dispozitiv. Acesta poate rula local un LLM (Large Language Model) cu 7 miliarde de parametri și poate genera 20 de token-uri pe secundă (adică poate scrie cu viteză de 20 de silabe pe secundă). Snapdragon 8 Gen 3, în comparație, poate rula un LLM cu 10 miliarde de parametri la 15 token-uri pe secund. În funcție de cantitatea de RAM de pe telefon, procesorul poate urca la 13 miliarde de parametri (16 GB RAM) sau 33 miliarde de parametri (24 GB RAM). Viteza de generare scade la 3-4 token-uri pe secundă, însă.

MediaTek spune că primele modele de smartphone-uri echipate cu Dimensity 9300 vor fi lansate înainte de sfârșitul anului, însă deja știm că săptămâna viitoare, pe 13 noiembrie, Vivo va organiza lansarea modelelor din seria X100, care vor fi bazate pe acest nou procesor. În Europa, primele modele cu Dimensity 9300 vor ajunge, cel mai probabil pe la începutul anului 2023.

Etichete: , , ,