Seria Vivo X100 debutează în China cu Dimensity 9300 și mod de fotografiere pentru apus

Scris de | 14 noiembrie, 2023
Seria Vivo X100 debutează în China cu Dimensity 9300 și mod de fotografiere pentru apus

Vivo a lansat oficial în China seria sa de flagship-uri X100, prima care este echipată cu noul chipset high-end de la MediaTek, Dimensity 9300. Pe lângă performanța brută de procesare înaltă și AI on-device, X100 de la Vivo promite și performanță foto de top, datorită unui nou sistem de camere, care include chiar și un „sunset mode”, capabil să realizeze cadre plăcute, chiar și atunci când lumina soarelui bate direct în senzorii foto.

Vivo X100 Pro vine echipat cu un nou procesor proprietar de imagine: V3

Dacă anul trecut a exista un Pro+ pentru X90, acum Vivo X100 Pro este modelul de top, cel care este echipat cu cele mai noi și mai avansate tehnologii, în special în zona foto. Există însă și multe elemente comune între X100 și modelul Pro. Avem pe deo-o parte același chipset și același ecran de 6,78” cu rezoluție 2.800 x 1.260 pixeli la 120 Hz pe tehnologie LTPO. Ambele modele se laudă cu luminozitate de până la 3.000 nits, difuzoare stereo și rezistență la apă.

Exclusiv pentru  Vivo X100 Pro avem însă un sistem de camere avansat, cu un procesor de imagine proprietar de generație nouă. Cipul V3, anunțat în vară, debutează pe noul flagship Vivo, și procesează imagini de la trei senzori de 50 de megapixeli.

Camera principală nu se schimbă foarte mult față de anul trecut: avem același senzor IMX989 de 1” cu un obiectiv wide cu diafragmă f/1.75. Alți producători au renunțat anul acesta la senzorii de acest gen, dar Vivo merge înainte cu aceștia. Pentru camera ultrwide avem un IMX866 cu diafragmă f/1.57, probabil cel mai luminos ultrawide de pe piață, iar pentru zoom avem o lentilă periscopică care mărește de 4,3x cu diafragmă f/2.5, echivalentă cu distanță focală de 100mm pe Full Frame.

Procesorul V3 permite filmare în mod „cinematic” în 4K, funcție similară cu cea de pe iPhone, care permite și refocalizarea imaginii după înregistrare, cât și modificarea intensității efectului de profunzime de câmp. De asemenea, există acel „sunset mode”, care permite fotografii cu apusul fără să ardă cerul sau să întunece prea mult subiectul. Rămâne de văzut dacă și această funcție este una cu adevărat utilă sau rămâne doar un „truc”, la fel ca fotografiile cu luna, care foloseau AI pentru a lipi o imagine falsă peste imaginea neclară a satelitului, captată de camerele telefoanelor.

Vivo X100 Pro este unul dintre flagship-urile recente care depășește pragul psihologic de 5.000 mAh pentru capacitatea acumulatorului intern, oferind 5.400 mAh. Încărcarea se face la 100W pe fir și 50W wireless, cu tehnologia proprietară vivo.

Modelul X100 integrează un sistem de camere mai modest

Modelul Vivo X100 beneficiază de un design similar și un procesor la fel de performant, dar adoptă cipul de imagine V2, de anul trecut, pentru procesarea fotografiilor. Acesta integrează aceeași cameră ultrawide, dar schimbă senzorul pe camera principală cu un IMX920, tot de 50 megapixeli, dar cu dimensiuni fizice mai mici și obiectiv f/1.57. Camera cu zoom este de asemenea înlocuită cu una de 64 megapixeli care oferă doar zoom 3x. Este interesant însă că Vivo promite pe ambele modele fotografie macro de pe camera cu zoom, nu de pe ultrawide, putând realiza astfel de cadre de la distanță mai mare.

Modelul inferior vine cu acumulator de 5.000 mAh, fără încărcare wireless, dar cu un boost la 120W pentru încărcarea pe fir. Ambele telefoane au în centrul insulelor de camere logo-ul ZEISS, sugerând că folosesc optică și/sau tratament pentru lentile de la producătorul german.

Cât costă Vivo X100

Lansarea seriei Vivo X100 are loc momentan doar în China. În anii precedenți, compania a lansat telefoanele sale high-end și în Europa, iar X100 și X100 Pro ar putea veni, de asemenea, în regiune, dar probabil de anul viitor. Totuși, în 2023, Vivo s-a retras din Germania și se zvonește că se va retrage și din alte piețe europene în urma unui proces pierdut în fața Nokia pentru brevete de tehnologie. Și Oppo, compania „soră” vivo, ambele deținute de BBK Electronics, are probleme similare în Europa. Astfel, este greu de intuit dacă aceste telefoane vor mai ajunge totuși aici.

În China, modelul de bază vivo X100 cu 12 GB RAM și 256 GB stocare costă 3.999 yuan, adică echivalentul a 510 euro. Vivo X100 Pro cu aceeași configurație pornește de la 4.999 yuan (640 euro). Există configurații cu până la 16 GB RAM și 1 TB stocare. Având în vedere că Vivo X90 Pro s-a lansat la peste 1.000 de euro în Europa, probabil că și modelul nou ar putea ajunge la un preț similar, în urma aplicării taxelor de vamă și transport.

Etichete: , , , ,

Sursa: Android Authority