MediaTek anunță Dimensity 8300, cipul său mid-range capabil să ruleze AI generativ

Scris de | 21 noiembrie, 2023
MediaTek anunță Dimensity 8300, cipul său mid-range capabil să ruleze AI generativ

După lansarea Dimensity 9300, flagship-ul său în materie de procesoare de smartphone, MediaTek anunță și noul Dimensity 8300, modelul mid-range pentru următorul an, care permite, de asemenea, rularea de AI generativ local, dar într-o capacitate mai limitată. Chiar și așa, acesta este unul dintre cele mai interesante procesoare mid-range din ultimii ani, oferind un aport major de performanță față de generația precedentă.

Dimensity 8300 adoptă multe dintre funcțiile flagship-ului 9300

Dimensity 8300 este alternativa companiei taiwaneze la noul Snapdragon 7 Gen 3 de la Qualcomm, deci în materie de design și performanțe, cele două procesoare vor fi foarte apropiate. Noul procesor folosește un design octa-core, cu patru nuclee de performanță medie (Cortex-A715) și patru eficiente (Cortex-A510). Primul nucleu Cortex-A715 poate atinge viteze mai mari, de până la 3,35 GHz, în timp ce celelalte trei pot atinge maximum 3,2 GHz. Astfel, față de Dimensity 8200, acest procesor promite un aport de 20% de performanță brută pentru procesare CPU.

Când vine vorba despre GPU, avem de a face cu un design ARM Mali-G615, care ar trebui să îmbunătățească cu 60% performanța față de generația anterioară și eficiență energetică mai mare cu 55%. Rezoluțiile maxime posibile pe noul cip sunt QHD+  la 120 Hz sau Full HD+ la 180 Hz, cât și compatibilitate cu dispozitive „dual display”, probabil pentru pliabile.

Noul procesor beneficiază de suport pentru 5G, Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.4 la capitolul conectivitate, dar adevăratul upgrade major se regăsește la capitolul procesare AI.

Pentru a preîntâmpina nevoile producătorilor, care încep de anul viitor să ofere generare de conținut cu AI, noul Dimensity 8300 va permite rularea de modele lingvistice AI local. Practic, vei putea propria alternativă la ChatGPT, Llama 2 sau Bard pe telefoane mid-range. De asemenea, generarea de imagini prin software precum Stable Diffusion va fi posibilă fără conexiune la un server care să proceseze prompt-urile.

Performanța AI și procesarea foto primesc upgrade-uri mari

Performanța AI față de generația anterioară crește de 3,3 ori pe noul APU 780, iar suportul pentru memorie LPDDR5X pe un chipset mid-range era necesar, întrucât vitezele mai mari ajută la rularea de AI pe dispozitiv. MediaTek spune că poate rula un LLM (Large Language Model) cu 10 miliarde de parametri pe dispozitive cu Dimensity 8300.

Și procesorul de imagine este upgradat, cu suport pentru senzori de până la 320 megapixeli, ceva ce încă nu există pe piață, sau maximum trei camere cu senzori de câte 32 megapixeli simultan. Filmarea se oprește la 4K la 60 de cadre pe secundă, similar cu multe flagship-uri din piață.

Primele dispozitive cu Dimensity 8300 vor fi lansate în China înainte de sfârșitul acestui an, iar primele brand-uri care le vor folosi sunt Oppo, vivo și Redmi.

Etichete: , , , ,

Sursa: MediaTek