Apple Watch Series 9 review: cel mai mic upgrade „ever”

Apple Watch Series 9 review: cel mai mic upgrade „ever”

Scris de | 22 noiembrie, 2023

Modelul de business al companiilor mari din domeniul tehnologiei s-a stabilizat în momentul în care toate au decis de comun acord să lanseze cel puțin câte un produs din fiecare categorie importantă. Acest lucru a încurajat inițial inovația, toate adoptând rapid cele mai noi tehnologii disponibile, însă, recent, acest lucru a dus la stagnare, întrucât inovațiile adevărate sunt puține și foarte rare în zilele noastre. Cam în această categorie se află și seria de smartwatch-uri Apple Watch, noul model Series 9 fiind atât de similar cu modelele anterioare încât m-a făcut să mă întreb de ce a mai fost lansat.

Apple Watch Series 9 arată la fel, se simte la fel și se comportă la fel

Apple Watch Series 9 nu este nici pe departe un produs prost. Ba chiar pot spune fără rețineri că este cea mai bună versiune a smartwatch-urilor produse de Apple până în prezent. Problema apare atunci când compari noul Series 9 cu modelele Series 8 sau 7, care, în mare sunt identice, atât din punct de vedere al design-ului exterior, cât și atunci când vorbim despre capabilitățile sale.

Apple Watch Series 9 s7
Stânga: Series 9 / Dreapta: Series 7

Fiind utilizator de Apple Watch de mulți ani și de doi ani al modelului Series 7 (adică de când acesta a fost lansat pe piață), pot spune fără nicio reținere că nu prea ar avea sens să faci un „upgrade” de la un model anterior la Series 9. Și nu mă refer la cei care folosesc Series 7 sau 8, ci chiar și cei care încă sunt pe Series 4, 5 sau 6, cele cu design-ul anterior și mai puțini senzori. Pur și simplu, aceste ceasuri sunt interschimbabile și servesc utilizatorul la fel de bine în majoritatea cazurilor de utilizare. 

Mă refer aici că rulează exact aceleași aplicații, afișează aceleași notificări, înregistrează aceleași rutine sportive și oferă o autonomie la fel de slabă, de cam o zi, sau poate puțin mai mult, în funcție de obiceiurile de utilizare. Singurul motiv pentru a alege un Series 9 din magazin acum este dacă Apple Watch-ul vechi s-a stricat și vreți să cumpărați încă unul care să țină câțiva ani buni, sau dacă nu ați avut niciodată un Apple Watch și îl vreți pe cel mai nou și mai performant. 

Aș recomanda mai degrabă, pentru publicul larg, care nu este interesat de toți senzorii de monitorizare, precum puloximetru sau de funcția Always On Display, modelul Apple Watch SE, semnificativ mai ieftin și la fel de capabil pentru funcțiile de bază.

Upgrade-urile sunt minore, și nu îmbunătățesc deloc experiența de utilizare

Ce aduce totuși Apple Watch Series 9 în plus? La prima vedere aș putea spune că „nimic”, dar am căutat bine în lista de specificații și în prezentările oficiale de la Apple și am găsit câteva îmbunătățiri. De exemplu, ecranul este acum semnificativ mai luminos, de la 1.000 nits pe generațiile anterioare, atingând acum până la 2.000 nits în soare puternic, la fel de mult precum prima generație Apple Watch Ultra. În utilizare normală, luminozitatea extra nu se vede, întrucât ecranul ajustează automat luminozitatea atunci când are nevoie.

Un alt upgrade, pe care nu l-am observat în utilizare este noul procesor, S9, cu CPU și GPU noi, cu până la 30% mai rapide. Acesta este primul upgrade după mulți ani în care Apple doar a rebrand-uit procesorul anterior. Totuși, pe un ceas această putere de procesare în plus nu se simte deloc. Probabil că va conta însă mai mult odată cu trecerea anilor, când acest model va putea funcționa în parametri optimi chiar și după multiple update-uri. 

Un alt upgrade este trecerea de la 32 la 64 GB stocare internă, ceva ce nu va ajuta prea mulți utilizatori. Singurele lucruri care pot fi stocate pe ceas sunt aplicații, care, de obicei, ocupă puțin spațiu, și muzică din Apple Music. Este un upgrade binevenit, având în vedere că ceasul nu a crescut în preț, dar aș fi preferat să rămână la 32 GB și să devină puțin mai ieftin, având în vedere că probabil majoritatea utilizatorilor nu vor folosi niciodată 64 GB de stocare pe un ceas. 

Unde pot spune clar că stă mai bine decât modelul Series 7 pe care îl folosesc zilnic de 2 ani este la capitolul baterie. Bateria ceasului meu s-a degradat în timp și ma ține acum doar o singură zi completă, adică 24 de ore, asta în condițiile în care nu-l folosesc pentru monitorizarea activităților sportive și țin modul Always-On Display dezactivat. Series 9 pare că beneficiază de pe urma cipului nou și primește eficiență mai mare, dar și autonomie mai bună. După o zi întreagă de utilizare, acesta ajunge pe la 40%, cu Always On Display pornit. Aș putea „stoarce” probabil două zile dacă aș dezactiva ecranul atunci când nu este în utilizare. 

Alte îmbunătățiri ar fi dictare pentru Siri cu procesare pe dispozitiv, ceea ce accelerează semnificativ comenzile vocale, ceva util, aș putea spune, însă nu ceva fără de care nu poți trăi, sau care să te facă să cumperi noul ceas dacă ai deja unul. 

Cea mai mare diferențiază? Un gest care nici nu funcționează prea bine

Am lăsat cea mai mare „noutate” pentru final, întrucât mi s-a părut cu adevărat jignitor faptul în care Apple a restricționat această funcție doar pe modelele Series 9 și Ultra 2. Ambele ceasuri din 2023 primesc acum acces la un gest numit Double Tap, care se face prin apropierea de două ori în secvență rapidă a degetului index și a degetului mare de la mâna pe care porți ceasul. Acest gest activează funcția principală de pe ecran atunci când ești într-o aplicație precum una de redare de muzică, sau acțiunea principală pentru notificări. Apple spune că doar noile modele au procesor destul de performant pentru a înregistra acest gest, însă folosesc de câteva luni exact același gest și pe Series 7, activând o funcție aproape identică, disponibilă doar din categoria de accesibilitate. 

Și mai șocant este că acea funcție (încă prezentă și pe Series 9), funcționează chiar mai bine decât cea „oficială”, întrucât permite închiderea anumitor notificări prin acest gest. Implicit, atunci când primești mesaje, gestul „oficial” încearcă să te trimită în reply, pentru a răspunde la un mesaj. Având în vedere că ideea din spatele acestui gest este să poți interacționa cu ceasul atunci când ai mâna cealaltă ocupată, îmi este greu să înțeleg de ce aș folosi gestul pentru a aduce o tastatură pe ecran, care nu poate fi folosită decât cu cealaltă mână, care, teoretic, este ocupată. 

În fine, Apple pare că a gândit această funcție bine inițial, când a ascuns-o în spatele meniului de accesibilitate și a reușit să o strice acum, când a adus-o exclusiv pe ceasurile sale mai noi, în ciuda faptului că și modelele mai vechi o puteau folosi fără probleme.

Ca utilizator vechi de Apple Watch, cel mai mult mi-aș fi dorit un upgrade de baterie, fără să fiu nevoit să dau dublu pe modelul Ultra 2, care nici nu-mi place cum arată și este și mult prea mare pentru a fi purtat permanent. Nu zic că nu m-am obișnuit, sau că mă deranjează atât de tare să încarc ceasul în fiecare dimineață în timp ce fac un duș și beau o cafea, însă având în vedere că alți producători, precum Samsung sau Huawei, oferă ceasuri la fel de complexe cu autonomie dublă, pare că este o problemă de voință, nu vreo limitare tehnologică.

Apple Watch Series 9 (în varianta de 45mm) ne-a fost oferit pentru testare de către iStyle România, unde este disponibil la vânzare la prețul de 2.319 lei.

Concluzia connect

Apple Watch Series 9 există doar pentru că modelul de business Apple funcționează pe un calendar bine stabilit și că în fiecare an, indiferent dacă poate să aducă ceva nou sau nu, trebuie lansat un nou ceas, care să fie poate doar cu puțin mai bun decât anteriorul. Speranța mea este ca modelul Apple Watch Series 10 (sau poate X?), să aducă mai multe schimbări și, poate, un mult așteptat upgrade de baterie.

Plusuri

  • Series 9 aduce câteva upgrade-uri hardware
  • Dublează stocarea internă la același preț
  • Beneficiază de gestul Double Tap
  • Procesorul nou ar trebui să asigure o performanță ridicată în timp

Minusuri

  • Arată la fel și nu primește senzori în plus față de generațiile anterioare
  • Cea mai mare inovație este o funcție software, indisponibilă, ținută „ostatic” pe modelele noi
  • Autonomia este puțin mai bună, dar încă în urma concurenței

Etichete: , , ,