Cât de ușor de reparat sunt Lenovo Legion Go și Steam Deck OLED

Scris de | 23 noiembrie, 2023
Cât de ușor de reparat sunt Lenovo Legion Go și Steam Deck OLED

iFixit, organizație care se ocupă atât cu evaluarea gradului de „reparabilitate” al produselor electronice, dar și cu vânzarea de ustensile și componente pentru acestea, a publicat o comparație video între cele mai noi două console portabile de gaming: Lenovo Legion Go și noul Steam Deck OLED.

Cei de la iFixit par mulțumiți de ușurința cu care poți repara noile console portabile acasă

Se pare că cele două console sunt extrem de ușor de reparat și chiar upgradat, oferind acces simplu la SSD, componenta pe care este cel mai probabil să o schimbi în cazul în care vrei stocare internă mai multă. Apoi, ventilatoarele sunt, de asemenea, ușor de schimbat în cazul în care pățesc ceva în timp. 

Lenovo Legion Go are o baterie mai ușor de schimbat, întrucât este lipită de carcasă cu benzi de lipici care pot fi scoase ușor. Steam Deck OLED, în schimb are bateria lipită cu adeziv ceva mai puternic, însă este puțin mai ușor de scos decât la modelul LCD, original, lansat în 2022. 

Ecranele însă, sunt relativ complicat de înlocuit acasă, întrucât necesită dezlipirea atentă a adezivului care ține componenta lipită de șasiu. Această operațiune ar trebui lăsată în mâinile unui profesionist, sau măcar în grija cuiva care a mai făcut astfel de „disecții” și pe alte dispozitive. Totuși, Lenovo și Valve nu par că au încercat să îngreuneze aceste operațiuni în niciun fel.

În cazul consolei de la Lenovo, și controller-ele detașabile sunt relativ ușor de reparat, oferind acces rapid la baterii, în cazul în care acestea se uzează în timp. Totuși, unul dintre acestea integrează butoane extra și un senzor optic de mouse, care complică puțin lucrurile.

Este interesant însă că Lenovo a ales să folosească șuruburi philips pentru a asambla Legion Go, în timp ce Valve a trecut la șuruburi torx, după ce generația anterioară de Steam Deck folosea tot philips. 

Valve permite înlocuirea modulelor de stick-uri analogice rapid, însă acestea au și șansa de a se strica mai repede, fiind bazate pe tehnologia veche, mecanică, care se uzează în timp. Stick-urile Legion Go sunt pe bază de magneți (Hall effect).  

iFixit acordă nota 8 din 10 pentru „reparabilitatea” lui Legion Go, pentru că are componente ceva mai complexe, precum controller-ele, cât și multe fire care sunt trasate prin carcasă peste alte componente, care fac dezasamblarea mai complicată. Steam Deck primește un 9 din 10, însă pare să fie puțin mai prietenos cu reparațiile, întrucât beneficiază și de componente de schimb la vânzare.

Etichete: , , , ,

Sursa: iFixit