RTX 3080 20GB și RX 580 16GB sunt „disponibile” în China

Pentru o secundă am crezut că m-am trezit într-un univers paralel

Scris de | 29 noiembrie, 2023
RTX 3080 20GB și RX 580 16GB sunt „disponibile” în China

Îmi beam cafeaua și căutam știri, când am dat peste un articol care vorbea despre NVIDIA GeForce RTX 3080 20GB și AMD Radeon RX 580 16GB – am făcut ochii mari, m-am ciupit de mână și am așteptat să mă trezesc din vis. La ultima verificare, în realitatea în care trăiam eu, plăcile astea n-au fost lansate niciodată. Despre cea de la NVIDIA s-a vorbit o vreme, dar nu s-a mai materializat și de-atunci a trecut deja o generație. Cât despre cea de la AMD, a fost deja disponibilă în două variante. O bucată care venea dotată cu 8GB VRAM și alta cu 4GB, nu cu 16GB așa cum este vândută în China. Deci, care e treaba?

După toată nebunia cu criptomonedele și rig-urile de minat, cantități impresionante de plăci video stau degeaba și strâng praf. Într-o viață anterioară, aceste plăci au minat criptomonede până la epuizare, dar unele dintre ele încă funcționează și ar putea fi refolosite. Și clar nu sunt singurul care a realizat asta, pentru că firme chinezești precum Jieshuo au început să cumpere bulk astfel de plăci și să le recondiționeze cu scopul de a le vinde ca plăci second-hand. Și atâta timp cât sunt transparenți vis-a-vis de proveniența produselor și prețul este ajustat ca atare, nu văd o problemă în asta.

Dar să revenim la cele două plăci video dintr-un univers paralel: RTX 3080 20GB și RX 580 16GB. Cum am ajuns să vorbim despre ele? Se întâmplă ca astea două să fi fost cele mai populare modele printre minerii de criptomonede, astfel oferta pe piața second-hand este imensă. În plus, ambele plăci pot fi modificate pentru a le adăuga mai multă memorie VRAM. Nu este vreo metodă nouă sau ceva nemaifăcut, dar nu este un procedeu prea comun. Sau cel puțin nu era atât de comun; acum vreun an de zile, o RTX 3080 20GB se găsea pe la 600$ prin China.

Diferența este că acum, Statele Unite ale Americii au impus noi sancțiuni asupra Chinei care au dus la o criză de hardware, cu precădere plăci video. Asta a cauzat o explozie a prețurilor, iar aceeași placă se vinde astăzi cu 900$. În felul acesta afacerile cu plăci video recondiționate au devenit super profitabile, mai ales că tot în perioada asta a crescut și cererea de GPU-uri pentru AI, adică modele cu multe nuclee CUDA de la NVIDIA. Nu pot decât să privesc uimit ce le mai bese mintea chinezilor, și să vă povestesc și vouă de cele mai ciudate chestii care se întâmplă în colțurile ascunse ale AliExpress-ului.

Etichete: , , ,