The Day Before: cea mai mare țeapă pentru gameri în 2023

Scris de | 12 decembrie, 2023
The Day Before: cea mai mare țeapă pentru gameri în 2023

Pe data de 7 decembrie 2023 am fost martorii uneia dintre cele mai așteptate lansări de anul acesta: The Day Before. Jocul care a început anul pe locul doi în clasamentul celor mai dorite jocuri de pe Steam, a fost eliberat. Și ceea ce ar fi trebuit să fie un joc de supraviețuire open-world promițător, s-a transformat într-o adevărată dramă. Totul a culminat cu un anunț din partea echipei de dezvoltare, Fntastic, care și-au anunțat „fanii” că vor închide ușile studioului. Motivul este performanța slabă a jocului, dar realitatea este mult mai gravă. Deci, cum am ajuns aici?

The Day Before a debutat în ianuarie 2021 cu un trailer publicat pe canalul celor de la IGN. Toate semnele indicau o lansare mișto, plină de potențial și promisiuni mari. Dar chiar și-atunci, cei mai atenți la detalii au observat că anumite lucruri nu erau chiar la locul lor. Trailer-ul conține gameplay co-op între doi jucători, doar că aproximativ totul este în neregulă, de la modul în care discută cei doi presupuși jucători, până la mișcarea personajului și anumite elemente de gameplay.

Nimic din astea nu a contat atunci, iar o mulțime de oameni deja așteptau cu sufletul la gură să joace următorul mare titlu de supraviețuire într-o lume infestată de zombie. Și asta, o premisă la fel de originală ca și jocul în sine. Dar asta nu avea să fie tot, pentru că în luna aprilie a aceluiași an, The Day Before și-a refăcut apariția, tot pe IGN, de această dată într-un gameplay trailer, adică un filmuleț care arată secvențe din joc. Și deja în punctul ăsta mă întrebam, oare nu am văzut gameplay și în announcement trailer? La ce am nevoie și în ăsta. Dar hei, venea tot de la IGN, deci de încredere, nu?!

După care a urmat și prima informație legată de lansarea lui The Day Before. În 2021 părea că lucrurile merg normal, am primit primul trailer, au venit și secvențele de gameplay, totul mergea conform planului… după care a venit: data de lansare. Într-un al treilea trailer publicat de IGN, cei de la Mytona (publisher) și Fntastic (dezvoltator) au anunțat că jocul va fi disponibil începând cu data de 21 iunie 2022. Să vezi și să nu crezi, The Day Before era la mai puțin de un an distanță de lansare.

În acest punct lucrurile mergeau bine, jocul era anunțat, oamenii erau pregătiți și nimic nu stătea în calea acestei lansări. Bine, asta până când au început primii „necredincioși” să spună că de fapt, imaginile arătate până acum au cam fost trucate. Și asta a fost situația până în 2022, când prin luna mai, fix înainte de perioada lansării, The Day Before a fost amânat. Motivul? Se face trecerea la Unreal Engine 5. URA! Doar că lansarea s-a mutat pe 1 martie 2023, pentru că, vedeți voi, e Unreal Engine 5. Și jocul ar fi fost și mai fantastic ca până acum, îți vine să crezi?!

La scurt timp după asta, în luna iunie 2022, Fntastic cerea pentru prima dată ajutorul fanilor. Studioul căuta voluntari care să ia parte la procesul de dezvoltare al jocului. Adică nu angajezi oameni profesioniști, iei pe gratis din comunitate ca să salvezi bani. Și indiferent de cât de ciudată era treaba asta, jocul era cel mai popular titlu nelansat de pe Steam. După care s-a făcut iarăși liniște și n-am mai auzit nimic până la început de 2023. În cadrul CES 2023, The Day Before și-a făcut iarăși apariția, de această dată cu ajutorul celor de la NVIDIA, finalul videoului de prezentare menționând faptul că jocul va suporta Ray Tracing și DLSS 3 în ziua lansării.

Începutul sfârșitului pentru The Day Before

Lucrurile au început să meargă cu adevărat rău în lunile următoare. The Day Before a reapărut într-un video (acum setat ca privat) care arăta iarăși gameplay, doar că de data asta lucrurile arătau diferit, arătau mai rău. Elementele de looting, crafting și explorare au primit un downgrade față de ce-am văzut în primele două trailere, iar gamerii începeau să pună la îndoială abilitatea celor de la Fntastic de a livra acest joc. Asta a culminat cu momentul în care fanii au observat asemănări între trailer-ul lui Call of Duty Black Ops Cold War și trailer-ul lansat de Fntastic.

Tot în această perioadă, jocul se lovea pentru prima dată și de probleme de natură legală. Numele The Day Before era deja folosit de o aplicație de calendar. Asta a dus la eliminarea jocului de pe Steam, până când problema ar fi fost rezolvată. Nu a contat nici că studioul a promis o sesiune Beta a jocului, nici că a rezolvat prima problemă legală. Ca să scape de această situație, cei de la Mytona au luat în considerare și schimbarea numelui în Dayworld, doar că și acesta este luat, ba chiar de o serie de cărți. Așa că a picat și ideea asta.

În luna octombrie a acestui an am primit și ultimul trailer, care acum nu mai există pe internet. La scurt timp, studioul a anunțat că a reușit să își „recâștige” numele de The Day Before și jocul va fi disponibil pe data de 7 decembrie 2023. Deja lucrurile mergeau bine, iar în noiembrie a reapărut și pagina de Steam. De aici nu mai era decât un mic hop până când jocul avea să fie lansat și toate aceste probleme s-ar fi rezolvat.

O lansare dezastruoasă

The Day Before a venit, iar pe data fatidică o mulțime de gameri au sărit pe Steam, au cumpărat jocul și au sperat la ce e mai bine… doar că nu a fost. Nici nu știu cum s-o spun, așa că voi lăsa cele peste 15.000 de comentarii negative de pe pagina oficială a jocului să vorbească. Pe scurt, nimic din ce a fost promis inițial nu este prezent aici – de la un MMO cu zombie într-o lume open-world, am ajuns să primim un extraction shooter fără substanță, cu grafică slabă, inamici la fel de inspirați, gameplay plictisitor și o mulțime de probleme. La naiba, încă din prima misiune, după primul cinematic, pici prin hartă.

Cu toate astea, cei de la Fntastic se lăudau că ei au făcut jocul pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care le puneau abilitățile la încercare. Doar că cei din urmă au fost cei dintâi atunci când s-a dovedit că The Day Before este, cum s-o zic finuț, un gunoi. Și nici măcar aici nu știu dacă pot să-l încadrez, pentru că gunoiul ăsta cu siguranță nu va deveni comoara nimănui. Iar totul s-a dus pe apa sâmbetei atunci când studioul a anunțat că se va închide pe data de 11 decembrie 2023, la numai patru zile după lansare.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că The Day Before a devenit peste noapte cea mai mare țeapă din industria jocurilor video. Și cum să anunți asta dacă nu vorbind despre bani în prima frază?! Pentru că fix asta au făcut rușii de la Fntastic care au specificat clar că veniturile generate de joc vor plăti datoriile către parteneri. Dar stai, că jocul a fost prost, iar lumea își cam vrea banii înapoi. Iar asta, asta s-ar putea să devină o problemă foarte rapid. Iar răspunsul din partea comunității a fost pe măsura situației, mulți acuzând studioul de lipsă de profesionalism. Și pe bună dreptate, mai ales când răspunsul lor vis-a-vis de toată situația se poate rezuma la o singură propoziție: Shit happens.

Nu se știe dacă toată lumea va primii banii înapoi după această întâmplare, deși studioul a promis că va accepta orice cerere de retur. Și cu asta se încheie o poveste stupidă care pătează și mai mult imaginea studiourilor mici din industria jocurilor video. Există și cei bine-voitori, care vor susține studioul, dar trebuie să îi trezesc și pe aceia la realitate. Când faci ceva de genul ăsta, când investești ani de muncă într-un proiect și când știi că ești serios în legătura cu munca ta, cam știi care vor fi rezultatele dinainte de lansare. Și pare că Fntastic, în toată neseriozitatea lor, știau că asta se va întâmpla, ori chiar mizau pe situația de față. Ce au câștigat în urma lui The Day Before? Asta nu mai știu, dar cu siguranță au un bilet doar dus către o destinație cât mai îndepărtată de lumea jocurilor video. Cât despre joc? Se închide, final de poveste.

Etichete: ,