Când au apărut pentru prima dată, SSD-urile erau considerate un lux pe care doar adevărații entuziaști hardware și-l permiteau. După care au devenit populare, iar prețurile au scăzut atât de mult încât HDD-urile pur și simplu nu mai oferă niciun avantaj în fața mediilor de stocare mult mai rapide, iar acum aproape la fel de ieftine. Dar niciodată nu ar trebui să ne culcăm pe-o ureche, mai ales în lumea tech, iar situația de-acum stă să ia o turnură ciudată pe măsură ce intrăm încetișor într-o criză de NAND flash. Automat, aceasta va aduce cu ea și o criză de SSD-uri performante de capacități mari.
Vestea vine de la Tom’s Hardware, care la rândul lor au primit informația de la o sursă anonimă. Aceștia spun că schimbările nu vor fi resimțite din prima, dar semnele deja există. Ceea ce peste câteva luni va fi ceea ce numim o criză, momentan se traduce în scumpiri procentuale. Oleacă azi, oleacă mâine, iar în câteva luni se adună. Nu este deloc greu să găsești vinovatul, ori mai de grabă să determini cauza. Un SSD PCIe 4.0 de 4TB poate folosi până la opt module 3D NAND pentru a susține vitezele mari cu care se laudă, iar în ultima vreme, SSD-urile astea au fost cam cel mai comun upgrade pe care l-au făcut mulți.
Mare parte din popularitatea acestor medii de stocare se datorează și lansării din 2020 a lui PlayStation 5. Și acum că toată lumea a pus mâna pe consola de la Sony și i-a epuizat rapid stocarea internă, a fugit în căutare de SSD-uri PCIe 4.0 – alea compatibile cu consola. Pe PC e cam aceeași poveste, că nu poți să spui că ești gamer care se respectă dacă aștepți mai mult de două secunde în loading screen, așa că iei tot un PCIe 4.0 d-ăsta. Și dacă tot ești pe PC, iei 2TB că e ieftin, ori câteva bucăți de 4TB pentru muncă. Și așa, cererea ajunge să depășească oferta. Oferă care și așa începuse să scadă pe măsură ce producătorii au încetinit producția după ce piața de hardware a intrat într-un mic declin în 2023.
Ah, și mai e o treabă interesantă. După ce piața a încetinit vara trecută, prețurile la SSD-uri au coborât deoarece stocurile erau mari, dar oamenii nu prea mai erau interesați. Și au continuat să scadă până când au ajuns irezistibile, iar în primul trimestru al lui 2024 se așteaptă o creștere cu 15-20% a vânzărilor de medii de stocare flash. Mai pui la socoteală și faptul că producătorii OEM care nu au făcut încă trecerea la SSD-uri PCIe 4.0 sunt cam forțați s-o facă, și te-ai ales cu scenariul perfect. Nu știu ce sfat să vă dau pentru că nu înțeleg încă importanța acestei potențiale crize, dar cred că îi vom simți efectele undeva prin toamnă-iarnă.