Detalii (neoficiale) despre Exynos 2500, procesorul care va debuta anul viitor pe seria Galaxy S25

Scris de | 26 ianuarie, 2024
Detalii (neoficiale) despre Exynos 2500, procesorul care va debuta anul viitor pe seria Galaxy S25

Deși încă nu am reușit să punem mâna pe un telefon Galaxy S24 sau S24+ echipat cu procesor Exynos, din testele preliminarii pe care le-am văzut online, noul procesor cu zece nuclee de la Samsung se dovedește a fi unul performant, comparabil cu Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy folosit pe modelul Ultra. Se pare că acest design este considerat unul de succes, întrucât există deja zvonuri despre Exynos 2500, modelul de anul următor, care va continua într-o direcție similară.

Exynos 2500 va păstra design-ul intern al modelului 2400

O imagine cu design-ul procesorului de anul viitor, care cel mai probabil va fi finalizat și „lansat” prin toamna anlui 2024, circulă deja pe internet și dezvăluie câteva detalii interesante. Exynos 2500 va păstra design-ul cu 10 nuclee pe care îl vedem pe Exynos 2400.

Imaginea descrie procesorul Exynos 2500 cu numele de cod „Samsung Dream Chip” , iar sursa acesteia pare să fie un document din data de 11 octombrie 2023 sau 10 noiembrie 2023 (nu știm din ce țară provine, deci este greu de ghicit formatarea datei). Practic, pe la data la care modelul Exynos 2400 era finalizat și anunțat oficial, cam atunci au fost stabilite și planurile pentru modelul următor.

Design-ul intern este similar, cu un nucleu de putere mare în partea de sus, numit aici Cortex-X5, deci un model superior lui Cortex-X4 folosit anul acesta. Nucleele secundare rămân însă aceleași: 5 Cortex-A730, trei la frecvență mai mare și alte două la frecvență mai mică, alături de patru nuclee Cortex-A520 „eficiente”, pentru sarcini mai puțin complexe.

Cel mai probabil, noul procesor va folosi tot un GPU Xclipse dezvoltat folosind tehnologia AMD RDNA3, aceeași tehnologie de pe plăcile grafice de PC Radeon RX din seria 7000. Acest lucru asigură că procesorul va putea rula aplicații și jocuri care folosesc ray tracing și alte tehnologii avansate de upscale, precum FidelityFX Super Resolution (FSR).

OreXda de pe Twitter, sursa imaginii, a publicat și detalii despre frecvențele nucleelor cele mai puternice: 3,3 GHz pentru nucleul cel mai performant și între 2,3 și 2,5 GHz pentru cele medii din clusterul superior. Nu știm cât de rapide vor fi celelalte 6 nuclee.

Dacă Samsung va păstra „tradiția” începută anul acesta, cel mai probabil vom vedea Exynos 2500 integrat în modelele Galaxy S25 și S25+ de anul următor, modelul Ultra urmând a fi echipat, probabil, cu Snapdragon 8 Gen 4.

Etichete: , ,