Honor Magic6 Pro – Un nou campion pe Android? (REVIEW)

Honor e un nume care începe să capete ceva notorietate în România, iar 2024 se anunță un an foarte important pentru companie. Nu doar că trebuie să construiască pe fundația deja bine stabilită de telefoane ca Honor 90 sau Honor Magic5 Pro anul trecut, dar trebuie să și atragă cumva utilizatorii într-o perioadă în care Androidul își pierde din ce în ce mai mult din strălucire și parcă avem mai mulți competitori ca niciodată.

Am avut deja parte de 2 flagship-uri lansate în acest an în România (avem clipuri pentru ambele pe canal). Honor Magic6 Pro, cu care am putut să petrecem o săptămână înainte de lansarea sa, este cel de-al treilea, și spoiler alert, are șanse mari să fie unul dintre cele mai bune la final de an, atunci când vom trage linie. Ce ne-a plăcut, ce nu ne-a plăcut și unde strălucește Honor Magic6 Pro, poți citi mai jos.

Curburi, nu drepte și colțuri

O să scap repede de unul dintre lucrurile pe care le am de obiectat cu privire la acest telefon: faptul că nu are brick de încărcare în cutie. Nu era prezent nici pe Magic5 Pro, nici pe Magic6 Lite, deci nu avea cum să fie inclus aici, așa că nu pot să zic că e o surpriză. Era frumos dacă îl găseam? Da. Era destul de normal ca, atunci când faci un telefon care are niște specificații impresionante pe partea de autonomie precum Honor Magic6 Pro, să ai și un încărcător în cutie? Din nou, da. Este reducerea numărului de deșeuri electronice motivul real pentru care mai toți producătorii de telefoane au ales să te pună să plătești în plus pentru un încărcător complet? Te las pe tine să răspunzi aici 🙂

Varianta pe care am primit-o noi se numește Sage Green, însă dacă nu ești fan verde, poți alege clasicul și sobrul negru. Ca aspect, Magic6 Pro nu se diferențiază foarte mult de predecesorul său, având doar un ansamblu de cameră care mi se pare că e integrat în spatele telefonului într-un mod mai interesant. Este în continuare uriaș însă, având unul dintre cele mai mari bump-uri pe care le-am văzut pe un telefon. Partea bună e că și spatele este unul dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut pe un telefon, deși pare foarte încărcat, cu diferite texturi și culori. Are piele ecologică și metal, și vine cu rating IP68 pentru protecție la praf și apă. Bineînțeles, tot acest ansamblu din spate se simte și în greutatea telefonului, pentru că Honor Magic6 Pro ajunge pe la 225 de grame. 

Interesant este însă că, într-o perioadă în care mulți producători de pe Android își „îndreaptă” ecranele, marginile și colțurile telefoanelor, făcându-le să semene mai mult cu device-urile unei anumite companii, Honor nu a ales asta. Magic6 Pro e cât se poate de curbat pentru un telefon din 2024, și mie personal îmi place asta. 

Sticlă mai rezistentă ca pe iPhone?

Mai e un lucru interesant – sticla care acoperă acest telefon nu este Gorilla Glass, ci JuRhino. Practic, avem de-a face cu o situație de tipul Huawei, care dezvoltă propriul său tip de sticlă, numită Kunlun, pe care o pune apoi pe ecranul telefoanelor sale. Aici, Honor o numește JuRhino, și îi dovedește rezistența într-un clip în care o trece prin mai multe teste, inclusiv unul în care lovește și sparge Ceramic Shield-ul care acoperă telefoanele Apple.

Ecranul are un notch măricel, însă nu fără motiv. Acolo se află adăpostiți un senzor pentru selfie-uri de 50MP și un senzor TOF, sau time of flight, care ajută la măsurarea adâncimii și la deblocarea cu ajutorul feței. Din nefericire, nu prea ai cum să nu îl remarci atunci când te uiți la un clip pe YouTube sau la un episod dintr-un serial pe ceva serviciu de streaming. Există și o variantă ca să scapi de problema asta, aceea de a nu folosi întregul ecran, care nu e tocmai ideală, dar dacă vrei să nu observi notch-ul, este cea optimă. 

Ecran LTPO OLED superb

Partea bună este că display-ul este oricum unul mare, de 6,8 inchi, și e extraordinar de arătos. Avem un panou LTPO OLED, capabil să reproducă un miliard de culori și cu certificare HDR, care e excelent pentru vizionarea de conținut pe smartphone. Luminozitatea urcă până la 5000 de niți – un număr la care nu văd de ce ai ajunge vreodată, sincer, pentru că doar când te uiți la ecran la o asemenea luminozitate parcă încep să te doară ochii. Am avut activată luminozitatea automată mai tot timpul în care am folosit Honor Magic6 Pro, și au fost foarte rare momentele în care a sărit de jumătate din nivel.

Rata de refresh a ecranului urcă până la 120Hz, un standard în materie de telefoane deja de câțiva ani. Asta face ca jocurile și navigarea prin meniu să fie rapide și să se și simtă astfel, ca pe orice flagship din 2024. Nu lipsesc nici alte specificații „standard” pentru un astfel de telefon, precum certificarea Dolby Vision. Per total, ecranul e unul curat, frumos, are culori vibrante și mi-e greu să găsesc ceva în neregulă cu el. Arată bine și se simte bine în utilizare, și până la urmă, asta e tot ce contează la un ecran.

Revin puțin la notch, pentru că trebuie să menționez că nu e doar de formă. Am spus, inițial în glumă, că seamănă cu Dynamic Island-ul celor de la Apple, însă are unele funcții pe care le găsești și acolo și se numește Magic Capsule. Spre exemplu, dacă ieși dintr-un clip de YouTube, vei vedea o mică animație în zona notch-ului, și vei avea opțiunea de a controla videoclipul, sau de a trece la următorul. În teorie, aceasta merge cu eye-tracking, adică detectează atunci când te uiți în zona aceea a ecranului și funcționează în consecință, dar în practică nu am simțit asta, și cred că e mai bine așa.

Performanță excelentă

Am instalat repede pe Honor Magic6 Pro Geekbench 6 și 3D Mark, benchmark-urile clasice pentru măsurarea performanței, iar rezultatele au fost cele așteptate pentru un flagship de 2024. În Single-Core, Magic6 Pro a adunat 1745 de puncte, sub cel mai recent flagship de la Samsung spre exemplu, pe care îl bate însă în Multi-Core, unde are 5190 de puncte. În 3D Mark, telefonul a fost prea puternic pentru testul Wild Life, așa că aplicația mi-a recomandat să folosesc…tot testul Wild Life. Am ales să fac deci Wild Life Extreme și rezultatul a fost de 5209 puncte. După care am rulat și Stress Test-ul în Wild Life, mai mult for fun, dar dacă ești curios de acesta, ai rezultatele mai jos.

Pentru a vedea cum se comportă în jocuri, am recurs la suspecții de serviciu – Asphalt 9, Marvel Snap și Call of Duty: Mobile. În privința primului, Honor a anunțat recent un parteneriat cu cei de la Gameloft, prin care au făcut ca Asphalt 9 să poată fi jucat la 120Hz pe pliabilul Honor Magic V2, o premieră pentru acest tip de telefoane. Bineînțeles, lucrul acesta e posibil și pe Magic6 Pro, flagship-ul chinezilor fiind extrem de rapid și fluid în mai toate jocurile pe care vrei să le rulezi pe el. A funcționat excelent în sesiuni de joacă de cam 30-45 de minute, nu s-a încins și nici nu a arătat vreun semn de oboseală.

Nici nu prea avea cum să fie altfel, ținând cont că la interior este un Snapdragon 8 Gen 3, cu 8 nuclee, și un Adreno 750 pentru partea grafică. Configurațiile de RAM și stocare sunt destul de diverse, la noi a ajuns una cu 12GB RAM și stocare de 512GB, însă există și variante cu 16GB RAM și 1TB de stocare. 

Software și baterie

Honor Magic6 Pro rulează MagicOS 8.0 și pentru că nu putem avea lansări de produs în 2024 care să nu menționeze inteligența artificială sub o formă sau alta, sunt prezente aici și câteva funcții care se folosesc de aceasta. Multe dintre ele se regăsesc în zona camerelor, ajutând în diferite moduri la fotografii, însă sunt destul de convins că unele dintre cele de la Google vor ajunge pe Magic6 Pro de-a lungul anului. Există însă un meniu special cu sugestii AI, care cumva învață pe măsură ce îl folosești care sunt aplicațiile pe care le folosești și când și îți permite să le deschizi foarte repede, direct din ecranul principal. 

Nu pot să zic că sunt neapărat un fan al sistemului de operare de la Honor, mi se pare prea aglomerat, mai ales când vine vorba de home screen, dar partea bună e că este ușor de schimbat, dacă ești ca mine și preferi să nu vezi 20 de aplicații cum deschizi telefonul. 

Îmi place enorm de mult însă autonomia la Honor Magic6 Pro, care vine cu o baterie de 5600mAh. E foarte mare și rezistă lejer la o zi de utilizare destul de intensă. Sigur, nu avem brick în cutie, dar după ce faci investiția asta, ai parte de încărcare super rapidă la 80W și posibilitatea de încărcare wireless la 66W.

Probabil cea mai bună cameră tele din 2024

Honor Magic6 Pro are cele mai „de flagship” camere pe care le-am văzut până acum. Ce vreau să spun cu asta? Ei bine, e simplu: pe spate sunt 3 senzori, unul ultrawide de 50MP, unul principal, tot de 50MP și unul absolut minunat, periscop telefoto, de 180MP, capabil de zoom optic 2,5X și zoom digital 100X. La toate astea se adaugă și o cameră de selfie, tot de 50MP.

O să încep, ca niciodată cu camera selfie. Nivelul de detalii pe care îl surprinde este sincer excelent – cusăturile din hanorac, gulerul tricoului alb de dedesubt, firele de păr din barbă, toate elementele subiectului se văd clar și bine. Culorile sunt precise, ai și un mod 0,8x pentru selfie-uri de grup și singura problemă pe care aș vedea-o ar fi că bokeh-ul este foarte puternic și a mai greșit uneori la decupare. Per total însă, acesta e cu siguranță unul dintre cele mai bune telefoane pentru selfie-uri.

Singura cameră care pare uneori din alt film este ultrawide-ul, dar și aceasta doar în anumite condiții. Culorile sunt parcă ceva mai estompate, mai cenușii uneori, însă cantitatea de detalii surprinsă și consistența sa rămân foarte bune. Sunt ceva mai multe probleme în modul de noapte, acolo unde nu m-aș aventura neapărat să o folosesc prea des, pentru că mai scapă zone din focus și aplică o tentă ușor roșiatică fotografiilor, mai ales dacă nu sunt multe surse de lumină bune în cadru.

Principala și camera tele sunt însă candidate clare la titlul de cele mai bune camere de pe Android în 2024. Acuratețea culorilor e foarte bună, calitatea și claritatea imaginilor la fel, mulțimile de elemente nu le dau bătăi de cap și nu am mai simțit nevoia de a face poze cu zoom atât de des de foarte mult timp. Dynamic range-ul este și el bun, și o să poți scoate rezultate excelente cu aceste două camere. Și da, în poza cu sticlele de mai jos, chiar acelea erau culorile lichidelor dinăuntru. Nu știu, cred că în momentul în care Frutti Fresh de gref nu mai e roz și are culoarea unui vin de țară, ceva e în neregulă. 

Dar, nu am cum să nu laud extra acel zoom optic 2,5x de pe camera tele care este absolut superb, și te încurajez să îl folosești ori de câte ori ai ocazia. Funcționează extraordinar de bine și în modul portret, unde din nu știu ce motiv, Honor a adăugat și un buton 2x. Te rog, uită de ăla, dă-te un pas mai în spate și folosește 2,5x-ul mereu când vrei să faci un portret, pentru că rezultatele sunt mult, mult mai bune, fețele sunt mai sharp și distingi mai bine trăsăturile subiectului tău.

Portret 2.5x
Portret 2x

Tot legat de portret, e un lucru care nu mi-a plăcut în fotografiile pe care le-am făcut lui Yang, pisica mea albă, pentru că în unele din ele arată ca și cum ar fi fost editată în fotografie. Bokeh-ul era foarte puternic, într-adevăr, și îl poți regla ca să mai scapi de acest efect, dar tot mi se pare că marginile feței sunt prea drepte. 

Câteva cuvinte și despre fotografiile de noapte – cred că îmi plac mai mult atunci când sunt făcute în întuneric total decât atunci când există o sursă de lumină în imagine. Majoritatea telefoanelor se bazează pe aceste surse de lumină pentru a scoate rezultate impresionante pe timp de noapte, însă Honor Magic6 Pro pare că se descurcă mai bine când ele nu există. Fotografiile ies într-o penumbră naturală și au un aspect curat, nu prea procesat.

Există și un mod macro – sau, mă rog, Super Macro, în cazul de față – care nici nu se compară cu cel de pe telefoanele care vin cu camere macro dedicate. În sensul că cel de pe Honor Magic6 Pro e evident, de o mie de ori mai bun, și nu mă face să mă întreb constant care e scopul său.

Filmările cu Honor Magic6 Pro sunt până la calitate 4K, la 60fps, și bine stabilizate. Ai opțiunea de a trage în format LOG, una care va fi apreciată mai ales de editori video, pentru că îți oferă mai multă libertate în colorizare și mai mult control asupra rezultatului final care iese din camera telefonului.