Nu vei mai putea rula aplicații de Android pe Windows 11

Scris de | 6 martie, 2024
Nu vei mai putea rula aplicații de Android pe Windows 11

Microsoft a anunțat că Windows 11 nu va mai fi compatibil cu aplicații de Android, așa cum este în prezent. Aceasta a fost una dintre cele mai lăudate funcții la lansarea sistemului de operare, care era rezultatul unui parteneriat între Microsoft și Amazon, cu al său Amason AppStore. Windows 11 va elimina Windows Subsystem for Android începând cu anul viitor, iar cei care vor să ruleze în continuare aplicații de Android pe PC vor trebui să caute alternative.

Windows 11 elimină Subsystem for Android, funcționalitatea care permitea rularea de aplicații de Android

Adevărul este că Microsoft a luat multe decizii greșite atunci când a anunțat această funcționalitate. În timp ce un subsistem nativ pentru rularea de aplicații Android este o idee bună, faptul că nu a reușit să ofere această funcționalitate încă de la început, ci la multe luni distanță, iar faptul că doar Amazon AppStore este sursa de aplicații „aprobată”, a limitat accesul la aceste aplicații.

Amazon AppStore este disponibil doar în anumite regiuni, iar în țări unde Amazon nu este disponibil în mod oficial, nu poți accesa aplicațiile de Android din Microsoft Store. Astfel, în România, de exemplu, și alte țări care nu au acces la servicii Amazon, utilizatorii probabil că nici măcar nu știu că există posibilitatea de a instala aplicații de Android pe Windows 11 direct din magazinul oficial.

Microsoft spune că „interesul utilizatorilor” este redus, iar compania își va concentra eforturile în alte direcții. Cel mai probabil, AI-ul va primi resursele pe care le foloseau pentru menținerea compatibilității cu aplicații de Android.

Un update care va fi lansat pe 5 martie 2025, deci peste fix un an, va elimina Windows Subsystem for Android și aplicațiile Amazon AppStore din Microsoft Store. Nici măcar aplicațiile deja instalate nu vor mai funcționa, întrucât stratul de compatibilitate va fi complet eliminat din Windows.

Din fericire, există câteva alternative. Cea mai populară metodă de a rula aplicații de Android pe PC este Bluestacks, care este mai degrabă un „emulator” de smartphone care poate rula pe un PC. Google oferă la rândul său un emulator proprietar sub forma lui Google Play Games, un launcher de jocuri de Android, direct din Google Play Store. Singura problemă în acest caz este că poți rula doar jocuri din Google Play în acest fel, nu și alte aplicații de mobil.

Unii utilizatori ar beneficia de pe urma rulării de aplicații  de mobil precum Instagram sau altele care oferă anumite funcții doar pe mobil, iar în job-uri precum manager de conturi de social media, în care stai oricum toată ziua în fața unui computer, accesul mai facil la aplicațiile de mobil ar putea accelera anumite sarcini zilnice.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Microsoft