Orange Pi Neo: un nou concurent pentru Steam Deck și ROG Ally, cu preț accesibil și sistem de operare Linux

Scris de | 27 martie, 2024
Orange Pi Neo: un nou concurent pentru Steam Deck și ROG Ally, cu preț accesibil și sistem de operare Linux

Orange Pi, companie cunoscută în general pentru SBC-uri adică computere pe o singură placă, concept popularizat de Raspberry Pi, a anunțat încă de luna trecută că lucrează la primul său PC handheld de gaming numit Orange Pi Neo. Aceasta este încă o consolă portabilă cu Linux, care va concura în piață cu Steam Deck, ROG Ally și celelalte modele similare, dar vine cu un preț mai mic. Aceasta are însă la interior un hardware performant și promite un software proprietar, bazat pe distribuția Manjaro de Linux, cunoscută în mediul online pentru capabilitățile sale de gaming.

Configurația Orange Pi Neo este comparabilă cu cea de pe ROG Ally

Vor exista două variante de Orange Pi Neo, iar prețurile sunt extrem de atractive. Modelul de bază va porni de la un preț de 499 de dolari americani, mai ieftin decât noul Steam Deck OLED, însă va integra la interior un chipset AMD Ryzen 7 7840U, adică unul echivalent cu procesorul Z1 Extreme pe care l-am văzut pe ROG Ally și Legion Go de la Lenovo.

Orange Pi Neo va veni cu un eran Full HD la 120 Hz pe format 16:10 (1.920 x 1.200 pixeli), luminozitate de 500 nits, versiuni cu 16 au 32 GB memorie RAM, 512 GB stocare M.2 PCI-E 4.0 (pe format de SSD 2280, de dimensiuni normale) și o baterie de 50Wh. Practic, este un „ROG Ally” mai ieftin, cu Linux în loc de Windows. Sunt integrate difuzoare Stereo de 1W, un senzor giroscopic pentru captarea mișcărilor dispozitivului și stick-uri cu luminițe RGB și senzori Hall Effect magnetici. De apreciat este însă și faptul că Orange Pi Neo vine cu două suprafețe tactile, similar cu ceea ce vedem pe Steam deck.

Fiind vorba despre un procesor care va rula destul de fierbinte, Orange Pi spune că va integra un ventilator mare cu turbină, două țevi de cupru și alte două coolere din aluminiu, plus căi de ventilație suficiente.

Pentru conectivitate avem Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.3 pe wireless și două port-uri USB 4.0 pe mufă Type-C, dar și un jack de 3,5mm și un slot pentru carduri microSD. Consola vine cu un încărcător de 65W cu Power Delivery.

Prețul este mai mic decât cel al unui Steam Deck OLED

Va exista și o versiune superioară, care vine cu procesorul mai nou Ryzen 7 8840U, care nu oferă însă un aport major de performanță. Acel model va costa 599 dolari americani.

Sistemul de operare Manjaro Gaming Edition va fi preinstalat și, cel mai probabil că va folosi în principal Steam și stratul de compatibilitate Proton pentru a asigura compatibilitate cu jocurile de Windows, așa cum vedem și pe Steam Deck.

Lansarea este programată pentru următoarele câteva luni, în cel de-al doilea trimestru din 2024.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , , , , ,

Sursa: liliputing