Pixel 8a, anunțat oficial. Este o alternativă puțin mai ieftină la Pixel 8

google-pixel-8a-bay-color-offici

Google a anunțat oficial Pixel 8a, un telefon despre care știam deja cam totul din diversele „leak-uri” din ultimele câteva săptămâni. Pentru prima dată după mulți ani în care seria „a” din gama Pixel chiar era semnificativ inferioară modelelor Pixel „standard”, de data aceasta nu lipsește mai nimic. Avem același procesor de pe modelele „premium”, un ecran cam la fel de performant și un preț foarte apropiat. Dacă Google nu plănuiește să scadă semnificativ prețul acestui model, un Pixel 8 non-a pare o ofertă mai bună.

Pixel 8a este la fel de performant precum modelul „premium” din toamnă

Ne așteptam să vedem Pixel 8a în cadrul evenimentului Google I/O 2024, care va avea loc săptămâna viitoare, dar compania americană ne-a făcut o surpriză și a adus acest telefon mai devreme. Asta sugerează că evenimentul va fi plin cu anunțuri, iar o lansare de telefon mid-range nu mai avea loc pe scena principală.

În materie de specificații hardware, Pixel 8a este aproape identic cu Pixel 8: vorbim despre un chipset Google Tensor G3, 8 GB memorie RAM, 128 sau 256 GB stocare internă și un ecran OLED de 6,1” cu rezoluție Full HD+ și refresh rate la 120 Hz. Avem astfel câteva upgrade-uri semnificative față de 7a-ul de anul trecut, inclusiv luminozitate cu 40% mai mare, de până la 2.000 nits în HDR.

Nici construcția nu este cu mult diferită față de modelul Pixel 8 „standard”. Avem Gorilla Glass pe ecran, aluminiu pe laterale în jurul camerei, și rezistență la apă și praf la standardul IP67, nu IP68. Camerele sunt însă dintr-o gamă inferioară, cu 64 megapixeli pe camera principală și 13 megapixeli pe ultrawide. Ambele camerele, pot filma însă în 4K la 60 de cadre pe secunde, dar cea frontală scade la doar 30 de cadre.

Acesta este primul telefon mid-range cu 7 ani de actualizări

Pentru că este un Pixel, avem de a face cu software-ul Android 14 cu Pixel Launcher și aplicațiile Google dedicate, dar și funcții AI pe care nu le vedem pe alte telefoane integrate din fabrică. Pe partea foto avem Real Tone, Magic Eraser, Night Sight, Photo Unblur și Super Res Zoom, care promite zoom 8x fără să pierzi calitatea chiar dacă nu există o cameră cu zoom dedicată.

Apoi, în sistemul de operare avem AI-ul Gemini integrat din fabrică, dar acesta nu înlocuiește Google Assistant. Cel vechi rămâne implicit, iar AI-ul este doar o aplicație dedicată care funcționează similar cu ChatGPT. Totuși, acesta este primul telefon „mid-range” care primește Circle to Search, ceva ce era până acum doar pe flagship-urile Samsung și pe modelele Pixel 7 și Pixel 8, Pixel Call Assist și Audio Emoji.

De asemenea, acesta este primul mid-range care beneficiază de 7 ani de actualizări. Vorbim despre actualizări de sistem și „feature drops” de la Google, cât și despre actualizări de securitate. Practic, până în 2031, acest telefon ar trebui să fie la zi la nivel software.

Întrebarea este însă de ce să cumperi Pixel 8a la 500 de dolari americani, când Pixel 8 costă între 550 și 600 de dolari? Google nu are încă un răspuns la această întrebare, dar probabil că se așteaptă ca prețurile noului model Pixel 8a să scadă, pentru a deveni o ofertă mai bună decât „flagship-ul” din toamnă. Pentru moment însă, având în vedere că vine cu camere mai performante și câteva îmbunătățiri, Pixel 8 rămâne modelul mai ușor de recomandat.