Două emulatoare de jocuri extrem de populare, disponibile acum pe iPhone

Scris de | 16 mai, 2024
Două emulatoare de jocuri extrem de populare, disponibile acum pe iPhone

Retroarch și PPSSPP, emulatoare de console de jocuri retro, sunt acum disponibile pe iOS. Aceste lansări vin la scurt timp după ce Delta, un emulator de console Nintendo și Sega din anii 90, și Gamma, care permite emulare pentru jocuri de PlayStation 1, au debutat pe smartphone-urile companiei Apple.

Utilizatorii de iPhone pot instala acum Retroarch și PPSSPP direct din App Store

Lansările de față sunt însă probabil cele mai importante de până acum. Retroarch, în special, este mai degrabă un „lansator” (launcher) de emulatoare, mai degrabă decât un emulator în sine. Acesta oferă o interfață grafică plăcută și intuitivă, care permite multă personalizare, dar și suport pentru diverse „nuclee”. Aceste nuclee sunt practic emulatoare pentru diverse console, PC-uri sau alte tipuri de hardware vechi pentru rulat jocuri.

Prin intermediul Retroarch poți să îți configurezi schemele de control pentru fiecare tip de consolă emulată în parte, poți încărca multiple „nuclee”, care să permită pornirea de jocuri pentru diverse generații de console, de la începuturile gaming-ului, cu Atari 2600, la NES, SNES, PlayStation sau chiar și console mai moderne precum portabilul Nintendo 3DS.

Și pe lângă această funcționalitate „de bază”, Retroarch permite și multiplayer online, posibilitatea de a integra achievement-uri în jocuri vechi, posibilitatea de a salva oriunde în timpul jocului, înregistrarea de gameplay, traducere pentru jocuri în alte limbi cu AI și multe altele.

Pentru cei care vor însă o experiență mai degrabă „concentrată” pe o singură platformă, PPSSPP este cel mai popular emulator pentru consola PlayStation Portable, sau PSP.Aceasta oferă la rândul său o interfață prietenoasă și multiple opțiuni de configurare, însă poate rula doar jocurile de PSP, nu și altele. Există chiar și posibilitatea de a descărca și rula jocuri „homebrew” de PSP, care au fost create de comunitate, nu doar cele oficiale, lansate pe discuri UMD sau pe PlayStation Store.

Având în vedere viteze cu care aceste emulatoare se lansează pe iPhone, la foarte scurt timp după ce Apple a permis acest tip de aplicații în App Store, iPhone și iPad vor putea acum deveni adevărate „console” de gaming. Anterior, gamerii care își doreau dispozitive care să facă „de toate”, evitau dispozitivele Apple, întrucât acestea nu puteau rula decât jocuri din App Store. Cu emulatoare direct în magazinul Apple și cu deschiderea sistemului de operare în Europa, iPhone și iPad ar putea acum atrage mai mulți fani către ele.

Din păcate, anumite emulatoare tot nu vor putea rula pe dispozitivele Apple. De exemplu, Dolphin, un emulator care poate rula jocuri de GameCube și Nintendo Wii, folosește un sistem de compilare a codului „la timp” care nu este permis în aplicații de iOS la nivel de SDK. Cel mai probabil, dezvoltatorii fie vor găsi alte metode pentru a rula aceste jocuri, sau vor pune presiuni asupra Apple să deblocheze și mai mult sistemul de operare.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , , , , ,