De vreo două săptămâni, redacția connect e ceva mai tăcută vinerea, iar motivul este unul destul de simplu: s-a cam terminat fotbalul. Sigur, a mai fost între timp o finală de Cupa Angliei, una de Europa League și acuș-acuș vine și finala Ligii Campionilor peste noi, dar nu se compară cu perioada de foc din timpul sezonului, în care săptămână de săptămână ne uităm și comentăm împreună rezultatele din prima ligă de fotbal a Angliei. Mă rog, eu cu Claudiu mai mult, dar asta e partea a doua.
Din fericire, se vede o luminiță la capătul tunelului. În doar câteva săptămâni începe una dintre cele mai mari competiții de fotbal în Germania, pentru care România are și ea bilete și unde va juca într-o grupă cu Belgia, Slovacia și Ucraina – dificilă, dar nu imposibilă și sperăm să ne bucurăm măcar în 2 din cele 3 meciuri pe care le vom avea, așa cum se cuvine la astfel de meciuri de la un turneu final – la o terasă, alături de mulți alți fani îmbrăcați în galben.
Însă pentru că nu poți să vezi chiar toate meciurile într-o astfel de atmosferă, e bine să ai și un ecran de top acasă, la care să privești mai relaxat partidele în care nu e implicată naționala noastră. Și cum suntem în căutare de televizor fix pentru așa ceva acum, am vorbit cu cei de la Samsung, care ne-au trimis la test un distins domn de 65 de inchi, un Neo QLED.
Este vorba mai exact de un model de 65 inchi, adică 163cm în diagonală, care se numește QN90D. Apreciez aici faptul că Samsung știe să se oprească când vine vorba de numele televizoarelor sale după doar 3 litere, spre deosebire de alți producători. Este un televizor 4K din cea mai nouă generație a sud-coreenilor, cea de anul acesta, și vine cu mai toate noutățile importante pe care le-a anunțat compania pentru televizoare. De asemenea, e disponibil și în alte dimensiuni, deci dacă ai o cameră mai mică sau vrei să cheltui mai puțin, poți alege o diagonală de 43, 50 sau 55 de inchi, și viceversa, dacă vrei să îți creezi propria experiență home cinema, poți alege și versiunile de 75 sau chiar 85 de inchi. Doar să te asiguri că îl poți băga pe ușă sau în lift înainte 🙂
Asamblarea televizorului se face în doi oameni, și durează 10-15 minute. Ai nevoie de o șurubelniță, deci fii sigur că ai una pe aproape. Apoi, urmează procesul de setare a televizorului, care se poate face rapid, prin smartphone, variantă pe care am și ales-o. Practic, doar te conectezi la contul Samsung și intri în aplicația SmartThings, de unde vei vedea imediat televizorul și te vei putea conecta la el.
Procesul de setare inițială a televizorului durează tot cam 10 minute, la fel ca asamblarea. Ai mai multe opțiuni de ales, trebuie să îl conectezi la cablu, dacă e cazul, primești și mici tutoriale despre cum funcționează diferite funcții. Poți activa și comanda vocală pentru a putea controla astfel televizorul, și setările pe care le introduci pot fi salvate în Samsung Cloud, pentru a nu le pierde în cazul în care vrei să schimbi televizorul. Ți se oferă și opțiunea de a activa o funcție ce permite optimizarea sunetului și a luminozității în funcție de conținut și de camera în care amplasezi televizorul. Funcția aceasta face ca televizorul să consume și ceva mai multă energie, dar merită activată pentru o experiență cât mai bună.
Câteva cuvinte și despre conectivitatea pe care o oferă Samsung QN90D: avem 4 slot-uri HDMI și toate permit conținut 4K la 144Hz, două USB-A, și toate porturi clasice pentru un televizor, adică Ethernet, intrare RF pentru cablu, sau slot CI. Bluetooth-ul este de tip 5.2.
Samsung numește design-ul acestui televizor NeoSlim, și nu e greu să îți dai seama de ce. Are un profil foarte subțire și margini care dispar în maxim 5 secunde după ce îl pornești și începi să te uiți la ceva. Arată și bine și se potrivește în cam orice fel de cameră, poate fi și montat pe perete sau pe un stand dacă îți dorești asta.
Deci, de montat l-am montat, de setat l-am setat, a mai rămas să decidem două lucruri foarte importante: la ce ne uităm și ce ne jucăm. Și cum am zis că avem deficiență de fotbal în redacție, deciziile acestea au fost mult mai ușoare decât în mod normal. Am pornit astfel Welcome to Wrexham pe Disney+, documentarul care spune povestea clubului de fotbal preluat de doi actori de la Hollywood din liga a 5-a a fotbalului britanic, și am dat și un EA FC 24 sănătos, ca să ne revenim la normal.
În privința primului, nu am ales Welcome to Wrexham doar ca să ne astupăm pofta de iarbă (verde), ci și pentru a testa câteva funcții numai bune pentru meciurile din vara asta. În primul rând, procesorul de la interior vine cu inteligență artificială, și o să tot vezi cuvintele astea două de-a lungul acestui material, pentru că este ingredientul cheie în marea majoritate a funcțiilor de pe acest TV. Primul caz: AI Upscaling la calitate 4K. Chestia asta va fi extraordinar de utilă în timpul transmisiunilor de la turneul final, deoarece acesta nu va fi transmis de una din televiziunile care au astfel de conținut. Asta înseamnă că vei vedea partidele la o calitate mult mai bună și nu va trebui să numeri pixelii de pe fața lui Drăgușin sau Kane.
Gama Neo QLED de la Samsung vine și cu tehnologie Quantum Matrix, care înseamnă un control precis al LED-urilor. Asta permite o calitate mai bună și detalii clare, atât în scene luminoase, cât și în cele întunecate. Mai mult, ecranul are validarea PANTONE pentru redarea exactă a culorilor, un lucru pe care sunt sigur că mulți se vor bucura să îl audă.
Tot legat de capitolul calitate a imaginii, pentru că totuși fotbalul se mai și termină și mai vedem și noi un film sau un serial, intră și Auto HDR Remastering, o funcție care aduce conținutul la standard HDR, indiferent dacă este de slabă calitate. Atenție însă, pentru că trebuie să o activezi, deoarece vine by default OFF. Nu înseamnă că va face minuni, adică dacă vrei să vezi, nu știu, Raging Bull, că tot vorbim de sport, nu o să îți permită să vezi fiecare detaliu de pe fața lui De Niro sau mai știu eu ce. Dar va fi o îmbunătățire semnificativă, mai ales pentru conținutul ceva mai vechi.
Funcția vedetă cu AI a celor de la Samsung pentru anul acesta este Real Depth Enhancer Pro, care face fix ce te-ai aștepta: îmbunătățește sentimentul de adâncime într-o imagine. Bineînțeles, funcționează diferit în funcție de conținut, mie mi s-a părut că adevăratul său atu sunt scenele mai întunecate dintr-un film, mărind contrastul în prim-plan, pentru un plus de realism. E o funcție foarte utilă, dar nu știu cât și dacă o vei remarca dacă nu știi de ea de la bun început.
Două lucruri care mi s-au părut foarte utile la acest Samsung Neo QLED QN90D țin de luminozitate și reflecții. Spuneam deja că atunci când setezi televizorul poți selecta ca acesta să analizeze camera, iar apoi intră în scenă o funcție care se numește HDR Brightness Optimizer. Aceasta controlează automat luminozitatea panoului, pentru a fi vizibil în orice condiții de lumină. Astfel, poate să crească spre exemplu luminozitatea în scenele mai întunecate, dacă te uiți pe timp de zi la un film sau un serial. Iar cel de-al doilea lucru este faptul că acest televizor are și tehnologie Anti Reflection, foarte utilă mai ales pentru meciurile care vor începe mai devreme în grupele de la turneul final, când soarele va fi încă sus. Funcționează bine, nu perfect, pentru că în camere foarte bine luminate cum este studioul nostru o să mai vezi încă ceva reflecții, dar per total mi s-a părut că funcționează destul de bine.
Inteligența artificială are un cuvânt de spus și în ceea ce privește sunetul, prin Adaptive Sound Pro, care optimizează sunetul în funcție de camera în care e poziționat televizorul. Apoi, ar trebui să se folosească de difuzoarele încorporate (4.2.2) pentru a oferi un sunet cât mai clar și mai corect, iar pentru cazurile în care există scene de dialog, funcția Voice Amplifier Pro se va asigura că vocile persoanelor sunt izolate de alte sunete, inclusiv cele care se produc în cameră, în jurul tău.
În fine, trebuie să spun câteva lucruri și despre experiența de joacă pe Samsung QN90D pentru că în următoarele 2-3 săptămâni încă trebuie să ne mulțumim cu EA FC. Gaming-ul e super ușor pe acest televizor pentru că este recunoscut automat tipul de joc pe care îl joci – în cazul nostru, a știut că e vorba de un sports game, dar va face la fel și la un RPG, shooter sau joc de curse. Fiecare mod are setările sale, cu rată de refresh mai mare acolo unde e cazul – shootere, spre exemplu, cu posibilitatea de a merge până la 144Hz dacă este conectat la un PC.
Are și tehnologie FreeSync Premium Pro de la AMD, pentru jocuri la calitate HDR fără probleme ca screen tearing, tremur al imaginii, sau alte lucruri care să îți strice experiența de joc. E genul de televizor pe care e o plăcere să te joci ceva single player sau local multiplayer cu colegii de la birou, după program (sau în timpul lui, dacă poți să spui că muncești astfel).
Cu SmartThings e super ușor să controlezi toate aspectele televizorului, pentru că ai o pagină dedicată setărilor direct în aplicație. Astfel, dacă ți se pare că nu e suficient de luminos sau nu îți place profilul de culoare spre exemplu, nu mai trebuie să pierzi timp căutând prin meniul integrat în TV, poți alege direct din telefon ce vrei să schimbi și meniul respectiv va apărea direct pe ecranul televizorului, permițându-ți să schimbi ce dorești. Ar fi fost și mai cool dacă puteai să schimbi aceste setări direct din telefon, fără să mai fie nevoie să umbli la meniul televizorului, dar ne mulțumim cu ce avem. De asemenea, tot în SmartThings ai la dispoziție hubul de control al casei, de unde poți vedea toate dispozitivele inteligente din locuință și le poți și controla.
Acest material a fost realizat cu sprijinul Samsung România.