După o vreme în care creativitatea în domeniul design-ului de smartphone-uri părea că s-a cam terminat, unele companii par că încă încearcă să ofere ceva diferit. În imagini nu avem o bucată de parchet, ci noul Edge 50 Ultra, flagship-ul din 2024 al Motorola. Edge 50 Ultra nu vine doar cu un design „ciudat”, dar și cu o propunere foarte interesantă pentru clienți: ce spuneți despre un telefon high-end cu 1 TB spațiu de stocare standard, la un preț cu mult mai mic decât al altor telefoane cu „Ultra” în nume? Hai să vedem împreună și ce alte lucruri are de oferit Edge 50 Ultra, telefonul „din lemn” de la Motorola.
Design-ul cu spate din lemn nu este pentru toată lumea
Trebuie să spun de la început că nu sunt un fan al acestui „look”, dar trebuie să și recunosc că acest capac care imită lemnul oferă o senzație unică în utilizare, datorită texturii aderente. Acesta este cu siguranță unul dintre telefoanele pe care le-aș folosi fără o husă de protecție, în special pentru că nu pare că ar exista riscul să îmi alunece din mână.
Totuși, la capitolul estetică, nu pot să nu remarc faptul că modulul de cameră pare să fie din complet alt „film” față de restul telefonului și chiar față de celelalte modele din seria Edge 50. Pur și simplu, cele trei camere sunt aliniate într-un mod care mie mi se pare inestetic. Măcar insula camerelor este elegant integrată cu restul capacului, fiind subtil ieșită în relief.
Restul telefonului seamănă, în schimb, cu Edge 50 Pro (review), dar din cauza texturii capacului lemnos, Edge 50 Ultra nu asigură aceeași senzație plăcută la atingere, care îmbina la margini aproape perfect ecranul, cu rama și cu capacul de pe spatele. Altfel, design-ul general este unul „obișnuit” pentru un telefon cu ecran curbat la margini. Vorbim despre un dispozitiv mare, cu o greutate nici prea mare, nici prea mică (197g), care asigură un balans bun în utilizare dacă ești deja obișnuit cu telefoane de astfel de dimensiuni. Nu am avut senzația că ar fi mai greu în sus sau în jos. Și, așa cum ne așteptăm de la un flagship în 2024, și Edge 50 Ultra este rezistent la apă și praf la standardul IP68 așa că poți să îl iei liniștit la plajă sau la piscină vara asta.
Motorola își onorează promisiunea pe care a făcut-o în trecut, și oferă în cutia lui Edge 50 Ultra toate accesoriile de care ai nevoie: un încărcător de 125W, cablul aferent pentru încărcare extrem de rapidă, dar și o husă din plastic dur, pentru cei care vor să protejeze textura de lemn de pe spate. Zic asta pentru că altfel, această husă nu pare să protejeze mare lucru, marginile fiind complet descoperite.
Motorola are alte idei decât restul pieței despre ceea ce înseamnă „Ultra”
În fine, să zicem că design-ul este degustibus, dar de la un telefon cu Ultra în nume te aștepți la un ecran de top și, la acest capitol, Edge 50 Ultra chiar nu dezamăgește. De altfel, am văzut deja o versiune a acestui ecran pe Edge 50 Pro în urmă cu aproape două luni, însă pe varianta Ultra, ecranul P-OLED la 144 Hz cu rezoluție „Super HD” primește un upgrade de luminozitate de la 2.000 la 2.500 nits. În utilizare normală, vă spun sincer că nu am văzut vreo diferență între cele două. Ce știu însă este că sticla Gorilla Glass Victus ar trebui să ofere protecție ceva mai bună decât pe Pro la zgârieturi și lovituri, o adiție binevenită, având în vedere că telefonul nu are o folie pe ecran din fabrică.
Calitatea imaginilor afișate rămâne excelentă în toate situațiile de utilizare, fie că vorbim despre clipuri pe YouTube în SDR sau HDR, filme și seriale de pe platformele de streaming, jocuri video sau scrolling pe social media. Singurul lucru care nu îmi place la acest ecran este curbura foarte pronunțată, care trimite conținutul pe marginile telefonului. Astfel, anumite butoane în aplicații sunt mai greu de apăsat precis, iar reflexiile luminii din jur sunt mai pronunțate pe zona respectiva. Mi-a atras însă atenția ceva la acest ecran: Motorola pune în meniu opțiunea de reduce a efectul de flicker la luminozitate scăzută, ceva ce persoanele care au sensibilitate la acest comportament al ecranelor cu siguranță vor aprecia. Un singur sfat am pentru posibilii clienți: atunci când puneți mâna pe Edge 50 Ultra, mutați profilul de culoare de pe Vivid pe Natural. Ar fi păcat să nu vă bucurați de culori cât mai precise pe un ecran așa performant.
Atunci când vine vorba despre configurația hardware a lui Edge 50 Ultra, Motorola propune o discuție în jurul a ce trebuie să integreze un telefon pentru a se încadra în categoria „Ultra”, și dacă utilizatorii chiar au nevoie de cele mai performante componente disponibile. Pentru că folosește un Snapdragon 8s Gen 3, o variantă care se poziționează cumva între modelul Gen 2 de anul trecut și Gen 3 de anul acesta, Motorola poate să ofere acest telefon la un preț mai mic decât alte flagship-uri din piață, fără să facă compromisuri în alte părți. La doar 4.000 lei, Edge 50 Ultra vine astfel cu un procesor performant, 16 GB memorie RAM și 1 TB stocare, aceasta fiind configurația unică disponibilă la noi în țară. Cumva, Motorola consideră că un cip puțin mai slab, dar totuși foarte performant, este de preferat atunci când primești și tot RAM-ul de care ai nevoie, dar și stocare practic „nelimitată”, unde poți ține fotografii și filmări pentru următorii câțiva ani fără probleme.
Fiind prima dată când am întâlnit acest chipset pe un smartphone am fost foarte curios să văd cum se compară cu Snapdragon 8 Gen 3 și dacă chiar pierzi așa multă performanță. În utilizare normală aș spune că nu ai cum să vezi diferența și probabil că nu se va vedea nici peste câțiva ani, când telefonul va mai îmbătrâni. Acesta este un telefon care oferă cu siguranță performanță de flagship. Testele sintetice arată însă că Snapdragon 8s Gen 3 este într-adevăr poziționat mai jos decât 8 Gen 3-ul de top, dar este comparabil cu și chiar puțin peste un flagship de anul trecut. La capitolul GPU vedem cel mai mare „downgrade”, iar asta fără să vedem o îmbunătățire majoră la capitolul stabilitate. În continuare, procesorul intră în throttling și scade performanța pe la 60% chiar și după câteva minute de utilizare intensă. În realitate, acesta este genul de „downgrade” care îți rămâne în minte, dar care în realitate nu contează atât de mult, atât timp cât primești mai multe avantaje hardware pe alte părți, la un preț mai mic.
Benchmarks
Autonomia lui Edge 50 Ultra nu este un punct forte, ci încărcarea rapidă
Din păcate, față de alte flagship-uri recente, Motorola Edge 50 Ultra face un compromis la capitolul autonomie. În timp ce alte brand-uri au început să integreze baterii chiar mai mari de 5.000 mAh, Motorola pare că are un scop bine stabilit pentru a oferi telefoane cât mai subțiri și mai ușoare. Legile fizicii dictează însă că ceva trebuie să se micșoreze, iar acel lucru este, inevitabil bateria, cea mai mare componentă internă. Avem pe 50 Ultra o capacitate de doar 4.500 mAh, care duce la un consum vizibil mai rapid decât am observat pe alte flagship-uri din piață, chiar și în stand-by. Este posibil să fie vorba aici despre o combinație de capacitate mai mică, dar și o optimizare software nu tocmai perfectă.
Avantajul lui Edge 50 Ultra este că, față de alte telefoane din piață, are încărcare extrem de rapidă, de până la 125W pe fir și 50W wireless. Chiar poți avea telefonul aproape complet încărcat în doar câteva minute, deci dacă nu te deranjează să ții după tine încărcătorul, nu vei simți probleme la acest capitol. De altfel, bateria chiar ține toată ziua, indiferent de stilul de utilizare, dar Edge 50 Ultra nu este un telefon de două zile la o singură încărcare.
Experiența software Motorola a devenit în ultimii câțiva ani din ce în ce mai diferită de cea standard de la Google, My UX fiind acum un adevărat skin proprietar peste Android 14. Din fericire, acesta arată bine și este destul de aerisit în design, deci nu va necesita o perioadă mare de acomodare. Totuși, pentru un telefon high-end faptul că după prima configurare îți instalează aplicații terțe nu este ceva ce pot să apreciez. M-am trezit cu câteva jocuri în meniuri, browser-ul Opera și o scurtătură către LinkedIn în meniu, pictograme care nu erau acolo inițial. Pot înțelege și tolera bloatware-ul la telefoane mai ieftine, dar nu și la cele din gama premium. În rest, Motorola nu face upgrade la capitolul suport software nici cu acest model. Rămâne la maximum trei ani de actualizări de sistem și patru de securitate. Alte telefoane, chiar și mai ieftine, precum unele mid-range-uri, oferă deja chiar și câte patru update-uri majore.
Edge 50 Ultra are cea mai bună cameră de pe un telefon Motorola de până acum
La capitolul cameră, Edge 50 Ultra vine cu upgrade-uri hardware pe toate planurile față de modelul Pro, testat anterior. Acesta integrează un senzor principal de 50 megapixeli stabilizat, la fel de mare precum vedem și pe alte flagship-uri, un ultrawide de 50 megapixeli cu focalizare, dar și un zoom optic 3x periscopic, stabilizat, cu senzor de 64 megapixeli. Acesta poate face și zoom la 6x prin crop pe senzor. Pe hârtie, este comparabil cu ceea ce vedem și pe telefoanele de top ale momentului, dar rezultatele spun altă poveste.
Pe timp de zi, camera ultrawide are un look foarte procesat, cu sharpness agresiv adăugat după realizarea fotografiei. De asemenea, se vede lipsa unei plaje dinamice mari, zonele luminate fiind uneori arse, iar umbrele prea întunecate. Această cameră se luptă prin procesare mai agresivă pentru a oferi rezultate puțin mai bune decât pe Edge 50 Pro, dar nu cu mult. Este în continuare o cameră ultrawide comparabilă cu ceea ce întâlnim pe anumite modele mid-range, aș spune eu, dar nu cred că din cauza hardware-ului, ci a procesării.
Camera principală, în schimb, este bine echilibrată, cu o procesare nu foarte agresivă. Motorola are tendința de a exagera cam mult culorile, dar fotografiile au un aspect plăcut, chiar dacă nu tocmai unul realist. Aș spune că această cameră este de departe cea mai bună pe care am văzut-o pe un telefon Motorola de până acum, dar care rămâne totuși în urma altor rivali din piață pe segmentul „Ultra”. Am văzut zgomot de imagine în umbre chiar și pe timp de zi, ceva ce rareori se întâmplă pe flagship-uri. Totuși, în general, imaginile sunt curate și bine expuse. Trebuie uneori să ai puțină răbdare cu focalizarea, o problemă care ține tot de sistemul de procesare software. Am mai întâlnit situații similare și pe modelul Pro.
Fotografie pe timp de zi (în ordine0.5x, 1x, 3x, 6x)
Zoom-ul este la rândul său decent, dar se vede că are optică și un senzor din altă clasă față de camera principală. Imaginile sunt puțin mai soft, si culorile puțin diferite, dar totuși, foarte bune pentru un zoom optic. Se mai degradează puțin calitatea la zoom 6x prin crop, dar în continuare, cadrele sunt utilizabile, cu destule detalii. Am apreciat faptul că Motorola păstrează temperatura de imagine destul de consistentă între cele trei camere. Sigur, există mici diferențe, dar nu sunt deranjante sau imediat evidente.
Modurile macro și portret, sunt însă cam la fel ca pe Edge 50 Pro, cu aceleași avantaje și dezavantaje. Fotografiile macro sunt realizate cu camera ultrawide, deci păstrează aspectul supra procesat și culorile cam șterse. Modul portret, în schimb oferă un decupaj pe care l-aș numi în 2024 „de bază”, care nu greșește prea mult, dar are niște margini cam accentuate. Nu există o tranziție lină între subiect și fundalul blurat. Dacă nu stai prea mult să analizezi cadrele, rezultatele sunt mai mult decât decente, dar nu de nivel „Ultra”.
Macro/Selfie/Portret
Camera de selfie este aceeași de pe Edge 50 Pro, deci oferă cadre decente și detalii destul de bune și folosește același decupaj rudimentar pentru modul portret. Expunerea este bună și culorile parcă nu sunt la fel de exagerate pe această cameră. Thumbs up!
Noaptea, situația se schimbă. Ultrawide-ul devine foarte soft, dar și întunecat. Această cameră și cea cu zoom sunt calibrate pentru a păstra mai bine atmosfera naturală din cadru, dar rezultatul este, de multe ori slab. Imaginile sunt prea întunecate și lipsite de detalii. Apreciez faptul că Motorola nu încearcă să păcălească modul nocturn cu folosirea de zoom digital, așa cum vedem la alte modele din piață, dar nu pot spune că ceea ce livrează pe camerele secundare noaptea sunt rezultate utilizabile. Pot spune însă că imaginile ies mai bine decât pe modele mid-range, ceea ce este poate fi considerat un plus.
Fotografie pe timp de noapte (în ordine 0.5x, 1x, 3x)
Camera principală pare să fie cea care a primit cea mai multă atenție pe modul nocturn, iar imaginile ies mult mai luminoase. Trebuie să spun însă că preferam temperatura de culoare de pe zoom și ultrawide, pentru că era mai aproape de realitate. Pe camera principală avem culori mai reci cu o tentă de magenta în anumite situații. Măcar imaginile sunt bune, clare și le poți folosi fără probleme ori pe rețele de socializare, ori le poți păstra la arhivă drept amintiri. Este important însă să fie măcar puțină lumină în cadru pentru a accentua detaliile.
Noaptea, camera frontală pare că își pierde aproape complet culorile, imaginile fiind mai aproape de un filtru de tip „sepia”, decât de realitate. Măcar sunt păstrate bine detaliile, și chiar și decupajul pentru modul portret sunt decente. Desigur, modul portret nocturn este recomandat mai degrabă pe camera principală și până pe la zoom 3x, pentru cele mai bune rezultate. Atât timp cât ai o lumină în apropiere, chiar și decupajul iese mai mult decât decent. Sigur, imaginile au un look foarte procesat, dar am văzut astfel de rezultate și pe la case mai mari. Aruncați un ochi și peste comparația de camere de pe canalul nostru de YouTube, unde se vede clar că și telefoane mai scumpe apelează la sharpness și alte artificii în aceste situații.
Portret/Selfie pe timp de noapte
Ultimul aspect despre care aș vrea să mai vorbesc este cel al filmării, iar, la acest capitol mă declar cu adevărat dezamăgit, așa cum am fost și în cazul lui Edge 50 Pro (aveți mostre în versiunea video a review-ului). În ciuda hardware-ului performant pe care Motorola îl are la dispoziție și stabilizării cu adevărat competente, calitatea video oferită atât pe timp de zi, dar mai ales pe timp de noapte, este sub așteptări. Deși fișierele rezultate sunt la rezoluție 4K, din punct de vedere al numărului de pixeli, rezultatele nu sunt deloc reprezentative pentru această rezoluție. Pur și simplu imaginea este lipsită de detalii, iar codecul folosit nu poate oferi o imagine clară. Cel mai probabil, este o eroare undeva în cod, iar rezoluția înregistrată drept 4K este de fapt un HD, care primește apoi un upscaling nu foarte performant. Nu vă uitați la acest telefon pentru filmări de calitate. Cel mult aceste clipuri pot fi folosite pe story sau pe Reels și Tiktok.
Acum că am și experiență cu Motorola Edge 50 Ultra, pot spune că mi se pare un model mult mai ușor de recomandat decât era Edge 50 Pro la lansare. Diferența este justificată în principal de un procesor semnificativ mai performant, care permite cazuri de utilizare mai complexe și rulare de jocuri pe detalii mai înalte. De asemenea, camera foto are îmbunătățiri clare față de varianta Pro la multe capitole, chiar dacă la altele se vede că ambele dispozitive suferă de neajunsuri similare.