ROG Strix SCAR 18 (2024) review: totul, și puțin în plus

ROG Strix SCAR 18 (2024) review: totul, și puțin în plus

Scris de | 19 iunie, 2024

Strix SCAR 18 este, de câțiva ani deja, laptop-ul de gaming suprem din gama Republic of Gamers de la Asus. Cea mai recentă variantă nu reinventează roata. De fapt, nu este foarte diferită față de cea din 2023, având doar mici upgrade-uri de hardware, acolo unde au fost disponibile componente mai performante. Vorbim așadar despre trecerea la generația Intel Core 14 de procesoare, și SSD-uri mai rapide, GPU-ul RTX 4090 în configurația de top fiind același de anul trecut. Astfel, și performanța rămâne în mare parte similară, cu mențiunea că anumite sarcini care sunt dependente de CPU vor fi puțin mai rapide pe noul model. Asta nu m-a împiedicat însă să îl testez riguros, chiar dacă o mare parte a laptop-ului este cantitate cunoscută.

În 2024, ROG Strix SCAR 18 nu schimbă design-ul deja consacrat

În termeni de design, nu s-au schimbat multe. Avem aceeași construcție predominant din plastic negru cu modele futuriste pe toate suprafețele. Din păcate, nu scăpăm de acestea nici în 2024, ba chiar mi se pare că acum, mai mult ca oricând, această estetică „de gaming” este din ce în ce mai țipătoare. De vină sunt probabil și LED-urile RGB, care nu se regăsesc doar pe tastatură și pe logo-ul ROG de pe capacul exterior, ci și în partea din față și din spate a laptop-ului. Practic, laptop-ul are „neoane” RGB la fel ca mașinile din Need for Speed Underground de la începutul anilor 2000. Nu știu cine cere atâtea luminițe colorate și de ce, dar mă bucur enorm că acestea pot fi dezactivate.

ROG Strix SCAR 18 este cel mai mare și cel mai puternic laptop de la ASUS din prezent. Asta înseamnă și că este cel mai greu, deci cu siguranță nu va fi un laptop pentru „călătorie” sau unul pe care să îl cari zi de zi în ghiozdan la serviciu. În primul rând pentru că este mare, și puține ghiozdane de laptop ar putea să îl găzduiască. În al doilea rând, pentru că, pe lângă laptop, va trebui să cari și alimentarea de priză, care este la rândul său mare și grea, având o putere de 330W. ASUS pune în pachet și un încărcător secundar, mai mic și mai compact, de 100W, dar acesta nu va putea asigura performanța maximă pe priză a laptop-ului. Și dacă tot cari un laptop imens după tine, nu mai face diferență așa mare dacă iei încărcătorul mic sau pe cel mare.

Deși este un laptop masiv, am fost puțin uimit de numărul mic de port-uri de pe lateralele acestuia. Sigur, sunt mai multe decât pe laptop-uri de productivitate, dar tot cred că se putea mai bine, mai ales că există destul spațiu. Avem un HDMI 2.1, un port Ethernet gigabit, două port-uri USB-C Thunderbolt, un jack combo și doar două port-uri USB-A pe partea din dreapta. Lipsește, zic eu, măcar un cititor de carduri SD, întrucât acest laptop este cu siguranță destul de capabil pentru a deveni o stație de lucru pentru editare foto sau video. Ba chiar și un DisplayPort pentru a conecta laptop-ul la monitoare de gaming de top. Unul dintre port-urile USB-C are logo-ul DisplayPort, sugerând că este compatibil, însă este necesar un cablu special, cu mufă DP la un capăt și USB-C la celălalt pentru asta. Era mai simplu să existe port-ul standard.

Fiind unul dintre cele mai mari laptop-uri de pe piață, ROG Strix SCAR 18 are și o tastatură „aproape” completă, cu tot cu numpad. Totuși, ASUS a reușit cumva să nu folosească tot spațiul pe care îl are la dispoziție și a cam înghesuit tastele din partea din dreapta. Durează puțin până te obișnuiești că tasta 0 de pe numpad cedează jumătate din spațiu către săgeata din dreapta. Apreciez însă că există un numpad. Folosesc zilnic acea zonă a tastaturii și îmi lipsește pe laptop-urile care nu au așa ceva.

Mă declar însă dezamăgit din nou de trackpad-urile pe care ASUS le pune pe laptop-urile de gaming, în special. Acesta este destul de mare și are o textură plăcută, aderentă, dar experiența mea cu el nu este una plăcută. Nu pot spune că este un mare minus, gamerii probabil urmând să folosească laptop-ul cu un mouse dedicat, dar va fi frustrant pentru momentele în care nu ai mouse-ul la îndemână și realizezi că trackpad-ul mai mult te încurcă. Ciudat, având în vedere că pe laptop-urile de productivitate, ASUS folosește niște trackpad-uri ceva mai performante.

Acesta este unul dintre cele mai bune ecrane de pe un laptop de gaming

Încă de anul trecut, ASUS a folosit pe ROG Strix SCAR 18 un ecran mare, cu diagonală de 18” (așa cum sugerează și numele), rezoluție QHD+ (raport de aspect 16:10) la 240 Hz și panel Mini-LED. Acesta din urmă este, de fapt, marele avantaj, întrucât poate oferi o experiență de utilizare foarte apropiată de cea a unui panel OLED, dar fără dezavantajele acelei tehnologii. În primul rând, cele 2.000 de zone de iluminare asigură un contrast foarte bun și bloom la minimum pentru zonele iluminate pe un fundal negru. Apoi, sunt puține ecrane OLED la frecvențe de peste 120 Hz în piață, iar acesta ajunge la 240 Hz cu G-Sync de la NVIDIA, pentru input lag sincronizat cu frecvența ecranului.

Apoi, luminozitatea este mult mai mare decât pe un OLED. La 1.100 nits, acest ecran oferă luminozitate dublă față de panelurile OLED de pe laptop-uri din prezent, accentuând foarte mult efectul de HDR în filme și jocuri compatibile. Ah, da. Laptop-ul este unul de tip Nebula HDR de la ASUS, care vine calibrat din fabrică pentru spectrul de culoare DCI-P3. Sigur, există profiluri pentru filme, jocuri sau alte cazuri de utilizare, dar poți seta monitorul pe profilul calibrat ori de câte ori ai nevoie de culori corecte pentru muncă în domeniul vizual. Sincer, eu recomand întotdeauna să folosiți ecranele pe modurile cele mai „corecte”, așa că l-am folosit tot timpul cu acest profil.

Un laptop de gaming, în utilizare normală

Am încercat să lucrez pe ROG Strix SCAR 18 pe perioada testării și, trebuie să recunosc că nu prea am reușit. Pur și simplu nu sunt o persoană care ar putea folosi un laptop mare și greu de acest gen zi de zi, mai ales când am acasă un desktop de gaming cu performanțe similare, iar atunci când am nevoie să plec, folosesc un laptop ultraportabil de 1kg cu baterie care ține toată ziua (MacBook Air M1). Nu am loc și pentru o „măgăoaie” de gaming semi-portabilă.

Și cred totuși că aș fi rezistat mai mult să lucrez pe el dacă tastatura ar fi  fost mai bine realizată pentru scris. Din păcate, forma tastelor și layout-ul non-standard m-au ținut departe. Pe de-o parte, tastele F sunt toate mutate jumătate de tastă mai la dreapta decât pe tastaturile normale, deci ratam chiar și cel mai simplu Alt+F4 aproape de fiecare dată. Sigur, m-aș putea adapta în timp, dacă acesta ar fi singurul meu computer, dar pentru că lucrez pe mai multe, în funcție de situație, am nevoie de ceva cât mai „standardizat”, iar laptop-urile ROG nu prea oferă asta.

Sigur, este un laptop de gaming, așa că este mai puțin important dacă pot lucra pe el, dar având în vedere performanța oferită, cu siguranță aș putea edita clipuri în DaVinci Resolve la fel de bine ca pe desktop-ul meu de acasă, ba chiar poate mai bine, pentru că față de Ryzen 7800X3D-ul meu, cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, ROG Strix Scar este echipat cu un Intel Core i9-14900HX, cu 24 de nuclee și 32 de fire de execuție. Iar acest procesor ajunge în Turbo până la 5.8 GHz pe nucleele performante (P-Core) și 4,1 GHz pe E-Core. În comparație, AMD-ul meu „de gaming” atinge maximum 5 GHz.

Mai intră în discuție și faptul că eu am nevoie de un laptop cu autonomie mare, dacă ar fi un model cu Windows, m-aș orienta probabil către unul cu noile Snapdragon X Elite, precum Vivobook S15. Pe profilul Silent, deci cel mai economic, încărcat la maximum și stând idle cu ecranul la 50% luminozitate în desktop, ROG Strix SCAR 18 afișa în Windows 11 doar o oră și 37 de minute de autonomie. Este de ajuns să rezolvi ceva repede, dar nu destul de bun pentru a lucra undeva unde nu ai acces la o priză.

Dacă în urmă cu doar câțiva ani, ASUS declara că laptop-urile de gaming nu au nevoie de webcam integrat, mă bucur că între timp s-au răzgândit și că încă există unul și pe ROG Strix SCAR 18. Acesta nu este foarte bun, dar măcar este acolo dacă ai nevoie vreodată să intri într-o conferință pe Zoom. ASUS a folosit tehnica „notch invers” pentru integrarea webcam-ului, prelungind capacul ecranului în partea de sus. Avantajul este că așa ai și o „buză” de care să te agăți cu degetul atunci când deschizi laptop-ul.

Am apreciat însă că profilul silențios pe baterie chiar este silențios, în comparație cu celelalte profiluri, care țin cooler-ele permanent pornite la turație mai mică sau mai mare, în funcție de sarcină. În gaming însă, cooler-ele se aud permanent, însă am apreciat că ASUS a dat importanță acestui aspect și face sunetul să nu fie extrem de deranjant, așa cum am mai întâlnit în trecut pe alte modele mai vechi sau pe laptop-urile altor brand-uri. Este un fâșâit la frecvență mai joasă, care chiar și la turație maximă este confortabil.  

Când vine vorba despre temperaturi, în teste de stres precum Prime95 și Unigine Heaven, CPU-ul și GPU-ul ating temperaturi în limitele maxime admise. Vorbim despre 95 de grade pe procesor, cu frecvență de rulare pe la 3,8 – 4 GHz, respectiv 86 de grade pe GPU. Aceste valori nu sunt însă valabile și în gaming, cel puțin la nivelul procesorului. În jocurile pretențioase, care țin placa video RTX 4090 „ocupată” la maximum, temperatura GPU rămâne pe la 86 de grade, în timp ce procesorul scade pe la 90. Testele au fost realizate pe un profil „manual”, care permite overclocking la nivelul CPU și GPU.

Performanța, capitolul la care nu aveam emoții de la ROG Strix SCAR 18

Toate jocurile testate au fost configurate pe cele mai înalte setări disponibile (Ultra/Very High), în afară de Crysis Remastered, unde profilul „Can it run Crysis” este doar o memă, fără o valoare reală, fiind construit special pentru a „îngenunchia” orice hardware, chiar dacă vizual arată aproape identic cu Very High. Crysis este și singurul joc unde efectele ray tracing nu pot fi dezactivate, dar în altele, precum Cyberpunk 2077, Far Cry 6 sau Callisto Protocol, am rulate teste și cu și fără aceste efecte. De asemenea, am realizat și teste cu sau fără DLSS/FSR sau Frame Generation acolo unde a fost cazul și exista suport.

Gaming

Testele demonstrează că un laptop cu RTX 4090 poate rula toate jocurile pretențioase de top ale momentului cu toate efectele avansate pornite la framerate-uri foarte înalte. Poate nu la 240 Hz, așa cum permite monitorul, însă nici nu ai nevoie de framerate așa înalt în jocuri single player. Pentru eSports, acest laptop va fi chiar „overkill”, așa cum demonstrează Rainbow Six Siege, care poate rula pe „Ultra” la peste 300 de cadre pe secundă chiar și în 4K.

Benchmarks

De ce am rulat teste în 4K pe un laptop QHD? Pentru că, cel mai probabil, cine cumpără un astfel de laptop, va dori să se joace și acasă, pe un ecran mare. Fie că îl conectezi la un televizor OLED sau QLED, fie că îl pui la un monitor ultrawide sau pe un monitor 4K de PC, ROG Strix SCAR 18 poate să facă și asta. Sigur, în anumite cazuri, chiar și cu un RTX 4090 la bord, va trebui să mai scazi din detalii sau să aplici DLSS sau Frame Generation pentru framerate-uri înalte. Trebuie să ținem cont de faptul că RTX 4090-ul de laptop nu este la fel de performant precum cel de desktop, chiar dacă au la bază un cip asemănător. Totuși, luând în calcul consumul de 150W, performanța este mai mult decât decentă. În comparație un RTX 4090 desktop „lucrează” cu vreo 600W în variantele de bază, deci de 4 ori mai multă putere.

Un alt test care m-a impresionat a fost însă cel de viteză pe SSD. ASUS a configurat ROG Strix SCAR 18 cu două SSD-uri de 1 TB în Raid0, acestea devenind practic un singur „drive” cu viteză dublă. Rareori am văzut pe un laptop viteze de peste 10 GB/s la citire și vreo 9 GB/s la scriere secvențială. Impresionant.

Concluzia connect

Niciun produs nu este perfect, nici măcar ROG Strix SCAR 18, un laptop de 4.000 de euro (în configurația testată). Vorbim despre un laptop de top, cel mai performant din portofoliul ASUS și livrează exact ceea ce promite: experiență de gaming foarte bună. La alte aspecte s-ar mai putea lucra, precum design-ul cam „strident”, partea de conectivitate, sau tastatura, care ar putea fi îmbunătățită și pentru productivitate. Totuși, nu sunt sigur că ar conta așa mult. Acesta este un laptop pentru cei care știu că au nevoie de el și banii să îl cumpere. Vestea bună pentru cei care au făcut această „investiție” anul trecut este că nu trebuie să facă upgrade. Diferențele între Strix SCAR 18 din 2023 și 2024 sunt minime, iar aceste laptop-uri probabil că nu vor avea nevoie de un upgrade hardware pentru următorii 2-3 ani, sau poate chiar mai mult.

Plusuri

  • Unul dintre cele mai puternice laptop-uri disponibile în piață
  • Dispune de un ecran Mini-LED excelent, cu luminozitate foarte înaltă
  • Este echipat din fabrică cu două SSD-uri în Raid0
  • Vine cu două încărcătoare, unul „de casă” și unul pentru deplasări

Minusuri

  • Lipsește un cititor de carduri SD și/sau un DisplayPort
  • Tastatura are un format non-standard, la care trebuie să te adaptezi
  • Trackpad-ul, mai puțin „prietenos” decât cele de pe seria Zenbook de la ASUS
  • Prea multe lumninițe RGB, chiar și în locuri în care nu le vezi (pe spate, de exemplu)