ASUS VivoBook S15 – Noul concurent pentru MacBook? (REVIEW)

ASUS VivoBook S15 – Noul concurent pentru MacBook? (REVIEW)

Scris de | 18 iunie, 2024

A trecut ceva vreme de când m-am ocupat de un laptop, chestia asta le-a revenit mai degrabă lui Claudiu și Cătălin în ultima perioadă. Dar, a existat ceva care mi-a atras atenția recent – anunțul PC-urilor Copilot+, care vin cu inteligență artificială integrată direct în Windows, și cu câteva funcții foarte interesante, care chiar păreau, cel puțin din videoclipurile și comunicatele de prezentare, că ar putea să mă ajute destul de mult la capitolul productivitate. 

Ei bine, PC-urile astea au început să apară pe piață, iar primul pe care am pus noi mâna este VivoBook S15, pe care l-am luat în primire foarte repede și am început să îl folosesc. Nu e greu deloc să localizezi premierele și lucrurile care scot acest PC în evidență momentan, pentru că sunt lipite pe el – un sticker pe care scrie Snapdragon X Elite, indicând procesorul aflat la interiorul acestui device, și unul unde observi marcajul Copilot+, ce indică prezența puternică a AI-ului la interior. Așadar, ce am vrut eu să aflu în acest review este, în primul rând, cât de bun este un PC cu un procesor Snapdragon la interior și apoi, cât de mult mă poate ajuta prezența AI-ului de pe aceste noi laptop-uri Copilot+.

Construcție excelentă

Până să ajungem însă la acele lucruri, vreau să vorbim puțin despre laptop în sine și construcția sa. Are sub 1,5 centimetri în grosime, și o greutate de 1,42 de kilograme, ceea ce îl face relativ ușor pentru un laptop de 15 inchi. L-am primit în nuanța gri, și de la distanță seamănă cu un anumit tip de laptop – da, acela la care te gândești probabil deja. În pachet mai găsești și încărcătorul, care este unul de 90W.

Este un laptop foarte bine construit, din metal, cu un design simplu și elegant, care arată ca acasă în orice sală de conferințe sau la orice birou. Și logo-ul ASUS VivoBook e foarte discret imprimat pe capac, încă un lucru care denotă că avem de-a face cu un laptop destinat productivității, sau utilizării de zi cu zi ca mașinărie de lucru, nu de gaming. Și totuși, nu am putut să nu remarc faptul că acest laptop are și o zonă RGB, plasată sub tastatură, dintr-un motiv pe care sincer nu prea îl înțeleg. Era ok dacă era doar backlit tastatura cu o nuanță de alb sau altceva care te ajută să scrii în întuneric, nu văd utilitatea RGB-ului. Dar, în fine, nu e nici un lucru pe baza căruia să discut prea mult, e o chestie de gust și se poate opri foarte repede, dacă asta îți dorești.

Trecem rapid în revistă și porturile de pe ASUS VivoBook S15. Avem două porturi USB-A, două USB-C, dintre care unul este dedicat încărcării, un port HDMI 2.1, cititor de carduri microSD și un jack de căști de 3,5mm. Ai deci suficient loc pentru periferice și alte auxiliare. 

Touchpad-ul e mare, la fel și zonele unde îți poți odihni podul palmelor. E puțin tăioasă marginea de jos, dar nu ar trebui să te deranjeze prea mult. Tastele sunt relativ silențioase, se simt bine și au un travel decent. De mult timp nu mai făcusem un typing test, așa că am profitat de momentul acesta și rezultatul a fost foarte bun o medie de peste 80 de cuvinte pe minut din trei încercări.

Display

ASUS VivoBook S15 are un display absolut superb, un OLED de 15,6 inchi, cu rezoluție 3K (adică 2880 x 1620 de pixeli) și aspect 16:9. Marginile din dreapta și stânga abia se văd, iar cea de sus include și o cameră și un shutter pentru ea, în cazul în care vrei să fii sigur că nu se uită nimeni la tine prin ea sau ți-e teamă să o pornești din greșeală. Dacă n-ai probleme cu asta, atunci poți lăsa shutter-ul deschis, pentru că laptop-ul se deblochează și prin Windows Hello, cu recunoaștere facială. E o cameră 1080p, destul de bună, dar o să revin la ea puțin mai târziu. În luminozitate maximă atinge 600 de niți, și are și mai multe certificări pentru protecția ochilor ca să te poți uita la ecran cât îți faci treaba fără griji.

Dacă te gândești să faci și ceva gaming pe ASUS VivoBook S15, atunci..sure, go crazy, dar ți-aș recomanda să recurgi la un serviciu de game streaming precum GeForce Now, fiindcă nu e clar construit pentru așa ceva. Rata de refresh a ecranului este însă de 120Hz, și timpul de răspuns este de 0.2 milisecunde, deci măcar știi că este unul rapid.

În ceea ce privește experiența de vizionare a unui film sau serial pe ecranul acestui laptop, nu ai cum să fii dezamăgit. ASUS pune panouri OLED pe mai toate device-urile sale de productivitate deja, iar lucrul acesta este remarcabil. Negrul este profund, culorile sunt vii, și reflexiile sunt minime, astfel că te poți uita la ecran în cam orice condiții și să te bucuri în continuare de conținut. E un ecran la care îți face plăcere să te uiți, fie că lucrezi, fie că alegi să vezi un episod din, știu și eu, The Boys, că tot e proaspăt lansat. În plus, ASUS mai are activată automat funcția pixel shift, ca să miște constant imaginea la nivel imperceptibil, cu câțiva pixeli, evitând astfel burn-in-ul.

Sunetul este și el bun și puternic, destul de echilibrat de asemenea și suficient aș zice cât să ai un movie night în pat, cu niște snacks-uri alături. E un sunet Dolby Atmos, cu amprenta harman/kardon, deci rău nu avea cum să fie. 

Procesor

Bun, și acum să trecem la ce contează cel mai mult, adică ce se află la interiorul acestui laptop. Pentru cei care poate nu știu și se întreabă care-i faza cu procesoarele ARM și de ce este o chestie destul de importantă că VivoBook S15 este primul laptop ASUS care are un astfel de procesor la interior, o scurtă explicație. În ultimii ani, piața laptop-urilor de productivitate a fost dominată de un singur nume, adică Apple, și ale sale MacBook-uri. De când a introdus procesoarele proprietare din seria M, care a ajuns acum la M4, și care sunt bazate tot pe arhitectură ARM, compania din Cupertino nu s-a mai lăsat doborâtă din vârful topului în acest segment. Acum însă, acest lucru pare posibil.

Software-ul Windows folosea în mod normal procesoare pe arhitectură x86 sau x64, însă recent, așa-numitele Windows on ARM au început să prindă tracțiune și să devină mai bune, oferind o autonomie mai lungă, pe lângă faptul că nici nu consumă atât de mult. Deci, în teorie, ar trebui să vedem laptopuri cu Windows cu autonomie mai lungă și performanță mai bună de asemenea. 

Modelul de față de VivoBook S15 este în cea mai bună configurație pe care o poți lua, cu un Snapdragon X Elite de la Qualcomm la interior, care are 12 nuclee și 12 thread-uri. GPU-ul este tot Qualcomm, Adreno mai exact, iar configurația de RAM și stocare este de 32GB cu 1TB.

Am folosit laptopul în mare parte doar pentru browsing, scris, practic munca mea de zi cu zi, tocmai ca să văd cum se descurcă în sarcini basic și cât de relevante sunt funcțiile sale AI (imediat mai multe și despre acelea). A fost ok, autonomia trece clar de o zi de muncă, dacă nu faci benchmark-uri și nu îl împingi constant la limită. ASUS indică faptul că bateria poate ține mai mult de 18 ore – sau, mă rog, 18+ ore, cum apare pe laptop -, și în realitate aș zice că da, au dreptate, dar va trebui să te limitezi la sarcini destul de simple și să ajustezi modurile de putere în concordanță. Nu am un MacBook, dar dacă l-aș întreba pe Cătălin dacă al lui ține mai mult – laptop-ul, evident -, probabil că ar zice că da.

Revenind puțin la benchmark-uri, bineînțeles că s-au făcut și acestea! Le poți vedea mai sus, CineBench R23 spre exemplu l-a cam înfierbântat pe VivoBook S15, dar ventilatoarele au făcut față foarte bine și l-au ținut în maxim 70 de grade pentru câteva zeci de secunde. Sunt însă extraordinar de silențioase în utilizare normală, eu nu le-am auzit nici în modul de înaltă performanță, deci acesta e un mare plus. Așa cum poți vedea, e un laptop pe care aș zice că îl poți folosi inclusiv pentru editare foto sau video destul de bine.

Funcții AI

Am păstrat ce e mai bun sau, mă rog, mai interesant pentru mine cel puțin, la final. Deci, ce înseamnă și ce face mai exact un laptop Copilot+?

Păi, în primul rând, are un motor AI integrat pentru a accelera orice proces care implică inteligența artificială și orice funcție care o folosește. De asemenea, ASUS a adăugat și câteva funcții AI proprii, pentru care procesarea se face, evident, tot on device, nu în cloud.

Spuneam că mai am câteva lucruri de zis despre cameră, și uite că a venit timpul pentru ele. Windows Studio Effects este una dintre funcțiile AI integrate în acest laptop și are un scop destul de simplu, de a te pune într-o lumină mai bună în conferințele de pe Teams. Poți vedea cum funcționează foarte ușor, direct din setări, are și mai multe profiluri diferite, de la un blur mai accentuat în jurul tău, la un mic joc cu luminile și cu aspectul camerei. Nu e neapărat cine știe ce funcție la care te vei gândi constant, dar e utilă atunci când trebuie să dai drumul camerei și își face treaba foarte bine. În plus, camera are o calitate bunicică.

Ce îmi place însă foarte mult este ușurința cu care poți activa AI-ul pe acest laptop. Dacă ne uităm la tastatură, vedem că acolo se află o tastă dedicată, cu logo-ul Copilot, pe care trebuie doar să o apeși ca să activezi căutarea cu AI practic. Poți tasta apoi orice îți dorești, fie că vrei să ajungi la o setare anume, să afli o informație sau să vezi cât s-a mai făcut un suc la 2 litri în România.

O funcție care mi se pare foarte utilă și pe care chiar aș folosi-o dacă acesta ar fi laptop-ul meu este cea de Live Captions, care funcționează foarte bine. Sigur, e destul de limitată la vreo 10-15 limbi momentan, printre care se găsesc și vreo 3 tipuri de engleză, deci na mai e puțin de muncă, dar dacă ai conferințe adesea în limbi străine și ai un interlocutor mai greu de înțeles, sau care vorbește prea repede, chestia asta te va ajuta foarte mult. Transcrierile se realizează aproape în timp real, e un delay destul de mic, și se poate și Copilot se poate inclusiv autocorecta dacă își dă seama că a făcut o greșeală. Ah, și ai chiar și un „profanity filter”, care poate elimina cuvintele „frumoase” dintr-o conversație.

Ai și funcția Cocreator, care este fun și e prima oară când m-am putut juca cu ea. Practic, desenezi o schiță oricât de proastă în Paint, și ea va fi transformată în ceva artistic și cu care te poți mândri. E o chestie drăguță mai ales pentru oamenii cu talent pe minus la desen ca mine.

De asemenea, când apeși pe butonul de Copilot integrat pe VivoBook S15 ai și opțiunea de a merge direct în browser pentru a „vorbi” cu el, dacă vrei să afli informații mai multe și mai precise despre un subiect, sau dacă ai doar chef să afli unde să îți faci următoarea vacanță. Mai e și o funcție foarte interesantă, care se numește Recall, și care îți permite să cauți repede prin PC-ul tău un email, un document sau o pagină web pe care ai văzut-o, doar descriind ce îți amintești din ea. Din nou, funcționează în câteva limbi, dar din fericire, engleza este printre ele.

Produsul despre care ai citit mai sus poate fi achiziționat de AICI.

Concluzia connect

ASUS VivoBook S15 este un laptop de productivitate excelent, care ar trebui să îți ofere tot ce poți să îți dorești în acest segment. E puternic, nu foarte greu, vine cu funcții AI foarte utile în unele cazuri, și un procesor nou-nouț. Prețul? 7499 de lei, și este disponibil începând de astăzi, la mai mulți retaileri din România.

Plusuri

  • Noul procesor Snapdragon.
  • Design și construcție solidă.
  • Câteva din funcțiile AI disponibile pot fi foarte utile, ca Live Captions.
  • Ecranul absolut superb.

Minusuri

  • Nu toate funcțiile AI sunt disponibile la lansare, precum Recall.
  • Autonomia e foarte bună, dar în utilizare normală nu cred că ajungi la cele 18 ore.

Etichete: , , , , ,