În ultimele 6 luni, am tot testat telefoane care se încadrează în categoria aceea de „ieftin și bun”. Sau, mă rog, să îi spunem „accesibil și bun”, adică un telefon disponibil la un preț corect pentru ceea ce oferă. Segmentul acesta este unul dintre cele mai populare la nivel global, dar și cel mai disputat, aproape fiecare producător din piață având măcar un telefon care atacă zona midrange, căci despre ea este vorba.
Deci, am zis să facem următorul lucru: luăm 5 dintre telefoanele midrange pe care le-am testat în ultimul an, toate cu un preț care se învârte în jurul a 2000 de lei, toate de la producători diferiți, și le punem față în față pentru un mega test comparativ. Așadar, să vedem ce a ieșit. În plus, dacă preferi să auzi sau să vezi acest material, ai la dispoziție și varianta video 🙂
Combatanții
În primul rând, să cunoaștem combatanții acestui test. În primul rând, etalonul zonei midrange în ultimii ani și favoritul publicului, Samsung Galaxy A55 5G, în toată splendoarea sa roză. Apoi, avem portocaliul care se află pe o pantă ascendentă, Honor Magic6 Lite. Avem și un reprezentant pentru cel mai înfocat grup de fani din lumea tech, Xiaomi Redmi Note 13 Pro Plus, precum și unul dintre cele mai frumoase telefoane pe care le-am testat în acest an, Realme 12 Pro Plus. Și, în fine, nou venitul în acest grup și noua opțiune preferată a tipilor „cool”, Nothing Phone (2a).
Deci, cinci telefoane de la cinci producători diferiți. Și primul lucru pe care nu ai cum să nu îl observi aici, este cât de diferite sunt toate acestea. Dacă atunci când vorbim de flagship-uri, observăm telefoane în culori ceva mai „cuminți” și care nu prea se schimbă de la an la an, în zona midrange treaba funcționează altfel. Aici, producătorii nu se tem de culori aprinse, de un design mai aparte sau de ansambluri ale camerelor de pe spate radical diferite. Simplu spus, toate telefoanele acestea caută să iasă în evidență, să îți atragă atenția cu ceva, în timp ce flagship-urile sunt mai degrabă sobre și nici pe departe atât de flashy. E un alt aspect care relevă concurența acerbă din acest sector.
Încă o chestie și gata, intrăm în pâine. Evident, impresiile din acest material sunt personale, și uneori nu o să fii de-acord cu mine, ceea ce e absolut ok și normal. O să încerc să fiu cât de obiectiv pot la categoriile la care o să compar aceste telefoane, dar dacă ți se pare că greșesc undeva, aștept să îmi spui în comentarii la clipul de pe YouTube, și discutăm acolo mai multe. Acestea fiind zise, let’s go.
Design și construcție
O să încep cu câteva aspecte care țin de design și de construcție, unele mai subiective decât altele, pentru că na, frumusețea stă în ochii privitorului și fiecare avem concepții diferite despre cum ar trebui să arate un telefon perfect. Cel mai greu din această suită este Galaxy A55-ul celor de la Samsung, la 213 grame, iar cel mai ușor Honor Magic6 Lite, cu aproape 30 de grame mai „light”. Interesant este că Samsung-ul e și cel mai mic dintre telefoane în ceea ce privește display-ul, cu 6,6 inchi, în timp ce toate celelalte se învârt în jur de 6,7 inchi, ba chiar Honor „bate” într-un 6,8. Diferențele astea sunt însă imperceptibile dacă treci de la un telefon la altul, și nu le folosești în paralel, cum am făcut eu. La fel stă cazul și cu diferența de grosime, care e de sub 1mm între cel mai subțire device – din nou, Honor-ul, și cel mai gros – Redmi Note 13 Pro+.
În ceea ce privește rezistența și construcția acestor device-uri, aici se observă niște „elevi model”. Codașul la acest capitol este Honor, cu factor de rezistență de tip IP53, care înseamnă că face față la praf și picături de apă, în timp ce „campionul” este telefonul celor de la Xiaomi, cu IP68, practic aceeași rezistență pe care o găsești pe flagship-uri.
Tot Redmi Note 13 Pro+, dar și Samsung Galaxy A55, sunt singurele device-uri care au spate din sticlă, celelalte optând pentru plastic sau așa-numita piele vegană. Samsung-ul are și un cadru de aluminiu, lucru care merită lăudat în acest segment de preț.
Mai vreau să spun două cuvinte și despre Nothing aici, care da, e de departe cel mai „special” telefon din acest lineup, cu un design unic, foarte cool și modern, și dacă vrei să ai acel „wow factor”, e probabil cea mai bună alegere. Însă, oferă și mai puțin în termeni de rezistență și calitate a construcției față de celelalte device-uri.
Chiar, hai să dăm totuși și un câștigător la capitolul acesta. Mie personal îmi place mai mult pielea aceea vegană ca aspect, mai ales pe Realme 12 Pro Plus, care mi se pare și cel mai frumos dintre toate aceste telefoane. Însă, dacă e să ne legăm strict de rezistență și construcția acestor telefoane, aș zice că avem un campion cert – Xiaomi Redmi Note 13 Pro+. E un telefon cu sticlă pe ambele părți, având chiar Gorilla Glass Victus pe față, rezistență de flagship în „lupta” cu apa, și, un lucru pe care nu am cum să îl neglijez – îți și dă un pachet complet în cutie, cu tot cu brick de încărcare și cablu. Lucrul acesta îl mai face doar Realme-ul dintre toate telefoanele pe care le avem aici. Dacă ar fi să fac și un clasament, aș merge pe varianta următoare:
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Samsung Galaxy A55
- Realme 12 Pro Plus
- Nothing Phone (2a)
- Honor Magic6 Lite
Ecran și sunet
Trecem la ecran, și aici se adeverește un lucru pe care l-am mai spus și anul trecut: nu mai există telefoane midrange cu ecrane proaste. Toate cele 5 device-uri vin cu ecrane AMOLED, toate au rată de refresh de 120Hz, ceea ce face ca navigarea să fie foarte smooth și telefoanele să se simtă snappy, rapide.
E foarte greu să observi diferențe în materie de video playback pe aceste telefoane, dacă nu le pui cap la cap. Din nou, dacă ai trece de la unul la celălalt, probabil că nu ai observa mare lucru, în afară poate de faptul că unele au ecranul mai luminos ca celelalte. E important de menționat că Nothing Phone (2a), Samsung Galaxy A55 și Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ au și certificare HDR, pentru astfel de conținut, deci teoretic au un mic plus față de celelalte, dar nu aș zice că e o chestie pe care o vei observa pe ecranul unui telefon. Cum spuneam, unele dintre ele au ecrane ceva mai luminoase, Nothing spre exemplu ajunge la 1300 de niți, în timp ce Xiaomi este iar lider cu un imens 1800 de niți. Lucrul acesta nu înseamnă însă neapărat că sunt și cele mai bune, pentru că personal mi-au plăcut mai mult culorile de pe ecranul lui Samsung Galaxy A55, care mi s-au părut ceva mai naturale și nu atât de vibrante ca pe alte device-uri. Era oarecum de așteptat ca Samsung să triumfe aici, dar și Honor-ul s-a prezentat bine, și acesta din urmă are și avantajul celor mai mici bezeluri dintre telefoanele testate.
Am adăugat și sunetul, în încercarea de a-mi fi mai ușor să fac o departajare. Din nou, telefonul sud-coreenilor s-a prezentat cel mai bine, are cele mai puternice și mai corecte difuzoare, un sunet bine echilibrat și care mi se pare că oferă, combinat cu ecranul telefonului, cea mai bună experiență de vizionare de filme, seriale, sau orice ți-ai dori, dintre cele 5 telefoane pe care le avem aici. Nu zic că restul au fost rele, doar că Samsung a fost puțin peste.
Clasamentul la capitolul ecran stă cam așa, cu mențiunea că toate sunt, sincer, foarte bune, și diferențele dintre ele mi se par insignifiante în unele cazuri. Also, se poate vedea că, deși sunt fan declarat al ecranelor curbate, nu am tras cu ele de data asta: 🙂
- Samsung Galaxy A55
- Nothing Phone (2a)
- Honor Magic6 Lite
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Realme 12 Pro Plus
Baterie și încărcare
În ceea ce privește bateria, aici am avut cea mai ușoară treabă, pentru că m-au salvat cifrele care se găsesc destul de rapid și sunt, mai mult decât la orice alt capitol, foarte relevante. Codașul e foarte clar, Samsung Galaxy A55 venind cu încărcare doar pe 25W. Toate au baterii de 5000mAh, cu excepția micuțului și subțirelului Honor Magic6 Lite, care plusează până la 5300mAh. Cea mai rapidă încărcare este clar la Xiaomi Redmi Note 13 Pro+, cu un uimitor 120W – cea mai mare cifră pe un midrange, dacă nu mă-nșel. Stau bine și Realme și Nothing, cu 67W respectiv 45W.
Samsung-ul mai câștigă puțin când vine vorba de optimizarea bateriei, pentru că mi se pare că s-a descărcat ceva mai greu decât alte device-uri din comparație, dar e too little, too late în opinia mea. Realme-ul l-am folosit des și după ce am terminat review-ul său și eram foarte familiar cu privire la rezistența autonomiei sale, și mi s-a părut și ceva mai bine optimizat ca device-ul celor de la Xiaomi, mai ales că îl folosesc mult ca telefon de gaming. Astfel, clasamentul la capitolul acesta este:
- Realme 12 Pro Plus
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Nothing Phone (2a)
- Honor Magic6 Lite
- Samsung Galaxy A55
Software
Am vrut să menționez câteva cuvinte și despre software-ul acestor device-uri. Bineînțeles, toate rulează Android, sub o formă sau alta – Honor Magic6 Lite și Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ rulează Android 13, fiind lansate acum mai mult timp, dar vor primi și ele update-ul la Android 14 curând. Toate au însă propria interfață, care mai adaugă niște artificii, niște reclame, în unele cazuri (cough cough Xiaomi), și niște funcții mai mult sau mai puțin utile. Nu o să le iau pe toate în parte, nu vreau să mă întind mult aici, o să menționez mai mult părerea mea generală despre utilizarea device-urilor și cum se simte interfața.
Nothing Phone (2a) este personajul cool, misterios, care în orice anime se îmbracă cu jachetă de piele și haine negre. Interfața e curată, simplă, aproape monocromă dacă nu instalezi aplicații care nu se înțeleg cu sistemul de operare și nu vor să adopte același aspect ca semenii lor. Este cu siguranță cel mai plăcut de utilizat device dintre cele 5 și cel mai aparte, datorită glyph-urilor de pe spate, acele lumini care se aprind în funcție de notificări, apeluri și alte chestii.
Samsung și Honor sunt băieții mai studioși așa, care își fac bine treaba tot timpul. Telefoanele astea au o interfață foarte simplă, foarte ușor de utilizat, la Samsung o știm de ani buni, OneUI își face treaba și e curată, nu prea dă rateuri. Honor încearcă să fie ceva mai modernă, nu e neapărat favorita mea, dar funcționează bine și ea, setările se găsesc repede, și poți personaliza imediat meniul.
Realme și Xiaomi sunt..ok, dar e loc de mai bine. Redmi Note 13 Pro+ și Realme 12 Pro Plus sunt asemănătoare nu doar ca nume, ci și în anumite practici. Ambele vin cu niște bloatware și niște lucruri pe care nu ai vrea să le vezi atunci când iei un telefon nou, iar unele meniuri ale lor nu sunt foarte intuitive. Și aici intervine și o preferință personală, dar pur și simplu nu sunt neapărat fan al felului în care arată iconițele aplicațiilor la cele două. Deci, tobele și clasamentul:
- Nothing Phone (2a)
- Samsung Galaxy A55
- Honor Magic6 Lite
- Realme 12 Pro Plus
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
Performanță
Mai avem doar două capitole la care am comparat aceste device-uri, dar sunt și cele mai lungi. Primul dintre ele, performanța. Aici e puțin cam sketchy treaba, pentru că sunt multe variații și e greu spre imposibil să faci o comparație 100% corectă. Spre exemplu, nu toate telefoanele pe care le-am testat vin cu aceeași capacitate de RAM și stocare, și unele au fost lansate mai recent, deci au avut acces la componente mai noi.
Chiar și așa, am profitat de faptul că le-am făcut teste anterioare și le-am pus cap la cap, ca să vedem cum se prezintă. Și, iată ce-a ieșit.
Așa cum se poate vedea, benchmark-urile sunt puțin surprinzătoare, cu lideri diferiți în aproape fiecare din ele. Samsung domină în Geekbench 6, Realme e o veritabilă surpriză în PC Mark, în timp ce Xiaomi și Nothing performează bine în AnTuTu. Mă așteptam ca benchmark-urile să fie mult mai concludente și să ofere un câștigător destul de clar, dar treaba nu a fost așa ușoară.
În utilizarea normală, cea de zi cu zi, în care nu împingem telefoanele la maxim, ci doar ne mai jucăm când și când, mai toate device-urile s-au comportat cel puțin ok. La fel ca în benchmark-uri, cel mai bine au performat Redmi Note 13 Pro Plus și Nothing Phone (2a), care au ambele un procesor MediaTek, din aceeași serie, 7200 – doar că telefonul de la Xiaomi are varianta Ultra, mai bună decât cea Pro de pe Nothing. Acestea două sunt telefoanele midrange despre care poți să spui că „zbârnâie” cu adevărat, pentru că vin și cu niște configurații monstruoase, cu până la 16GB de RAM în cazul lui Redmi, și cu funcție specială de RAM Booster, în cazul lui Nothing Phone (2a).
Pentru marea majoritate a jocurilor de pe mobil, oricare din telefoanele acestea 5 ar trebui să se descurce măcar onorabil, dar dacă ai în plan niște lucruri ceva mai solicitante, cum ar fi un Genshin Impact, Nothing Phone (2a) și Redmi-ul ar fi opțiunile bune, doar că și acelea vor avea parte de stuttering din când în când. Telefoanele cu spate din piele vegană s-au încins în timpul jocurilor ceva mai mult decât celelalte, dar nu până într-un punct în care să nu poți ține mâna pe ele.
N-a mai rămas de întocmit decât clasamentul, care a fost cel puțin la fel de dificil ca atunci când am vorbit de display. Dar, iată-l și pe acesta:
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Nothing Phone (2a)
- Samsung Galaxy A55
- Realme 12 Pro Plus
- Honor Magic5 Lite
Camere
Boooon, și ajungem la camere. Aici, îi mulțumesc lui Cătălin că a trecut prin caznele a trei comparative anterioare, pe care le poți vedea la noi pe canal, în care a stabilit un sistem de punctare, categorii, totul frumos, totul elegant, practic ca să nu mai trebuiască să muncesc eu. Deci, o să folosesc sistemul de punctare pe care l-a realizat el în acele videouri, o să îi zic „mersi, te pup și dau o bere” și sper să nu mă dea în judecată pentru copyright. Foarte scurt, că deja mi-e teamă că te plictisesc (Doamne ajută să nu!), avem un clasament pentru fiecare scenariu de fotografiere, 5 puncte pentru primul loc, 4 pentru al doilea și tot așa, însă există și posibilitatea de a avea egalitate între device-uri, dacă așa am crezut de cuviință.
Niște disclaimere de asemenea: sunt părerile mele personale, la fel ca în tot restul acestui video, unele fotografii s-ar putea să ți se pară mai bune sau mai proaste, aștept părerile tale în comentarii cu privire la asta, de-aia sunt acolo. Nu am folosit mașinăria de Inspector Gadget a lui Cătălin în videoclipul Pura vs Toți, pentru că era la el atunci, dar am încercat să păstrez aceeași perspectivă în toate fotografiile cât de mult am putut. Acolo unde e rost de zoom, el diferă de la un telefon la altul, deci vor fi niveluri diferite uneori, dar o să le judec ca atare. Și, în fine, îi mulțumesc lui Honor Magic6 Lite, care mi-a făcut un cadou foarte frumos și m-a lăsat fără câteva fotografii în urma unui update, pe care am fost să le refac, în condiții oarecum similare. Vor fi însă puțin diferite, deci bear with me 🙂
Principala
Începem cu camera principală, unde avem câte poze, atâtea interpretări ale culorilor. Cea mai apropiată de realitate este probabil fotografia realizată cu Nothing Phone (2a) – cine a fost la Cărturești Carusel știe că aceea este nuanța ornamentului roșu agățat de tavan – sau, mă rog, e cea mai apropiată de nuanța reală. Și Galaxy A55 stă bine la acest capitol, deși tinde să aplice nuanțe mai aprinse, însă Realme 12 Pro Plus și Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ vin cu niște fotografii cam gri, desaturate. Îmi place Honor Magic6 Lite și al său senzor de 108MP, dar mi se pare că suprasaturează puțin culorile. Sharpness-ul e ok pe mai toate, însă se remarcă niște diferențe în favoarea device-urilor cu senzori mai mari, de la Xiaomi și Honor.
În ceea ce privește dynamic range-ul, aș da un avantaj lui Nothing Phone (2a) și Xiaomi Redmi Note 13 Pro+, care se descurcă bine și cu zonele luminate și cu cele mai întunecate dintr-o fotografie. Nothing în special strălucește pe partea foto, și o să îl tot vedeți pe primele locuri în acest top. Cu toate acestea, există o problemă foarte bizară la Nothing, și i-am cerut și părerea lui Flo, omul nostru de bază din spatele camerei, ca să îmi dau seama dacă sunt eu nebun sau nu.
La asfințit, Nothing-ul pierde enorm din look-ul natural al fotografiilor în fața celorlaltor telefoane. Am făcut câteva fotografii pe înserat și aproape toate celelalte device-uri au venit cu un dynamic range mai bun, reprezentare mai naturală a culorilor și un aspect parcă mult mai puțin procesat. De fapt, cam acesta a fost și laitmotivul pe care l-am observat făcând fotografiile, cu un loc 1 care se schimba adesea. Din cauza asta, am și schimbat clasamentul de vreo 3 ori până să ajung la punctajul următor – și nici acum nu sunt prea sigur de el:
- 5p – Samsung Galaxy A55
- 4p – Nothing Phone (2a)
- 3p – Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- 2p – Honor Magic6 Lite
- 1p – Realme 12 Pro Plus
Ultrawide
Pe ultrawide avem un rege clar, aici treaba a fost mult mai ușoară. Nothing Phone (2a) câștigă la această categorie prin simplul fapt că are un senzor bun dedicat acestei camere, unul de 50MP care, deși nici el nu oferă cea mai fidelă reprezentare a culorilor mereu, se descurcă bine adesea și îți oferă mult mai multă calitate decât ceilalți combatanți. La polul opus este Honor, însă nici Samsung și Realme nu au impresionat, deși telefonul sud-coreenilor are un unghi mai larg de fotografiere, dacă îți pasă de lucrul acesta. Redmi Note 13 Pro+ a fost singurul care s-a apropiat cât de cât de Nothing, dar nu a fost suficient. Sharpness, dynamic range, mult mai puține artefacte – ce să mai, Nothing chiar a avut suficiente avantaje aici cât să nu se îngrijoreze.
- 5p – Nothing Phone (2a)
- 4p – Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- 3p – Realme 12 Pro Plus
- 2p – Samsung Galaxy A55
- 1p – Honor Magic6 Lite
Zoom
Zoom-ul e un capitol care mă interesează foarte tare, pentru că fac deseori fotografii de genul acesta cu telefonul. Îmi place să mă focusez pe un detaliu al unei clădiri, să fotografiez animale fără să le deranjez prea tare, deci mărturisesc că dacă un telefon are o cameră de zoom bună, sunt automat mai interesat de el. Iar aici a venit, în sfârșit momentul de strălucire al lui Realme 12 Pro Plus și al său senzor tele periscop de 64MP. Telefonul acesta oferă cele mai multe opțiuni de zoom, inclusiv un 6x care e mai mult decât decent pentru un midrange. Dar strălucește cu adevărat atunci când vine vorba de 3x-ul optic pe care îl are. De altfel, este singurul telefon din lista aceasta care face zoom optic, celelalte având zoom digital, prin crop. Sincer, asta e o categorie pe care am testat-o mai mult ca să văd ce vine după Realme. Xiaomi și Samsung arată similar, Nothing-ul stă puțin mai bine la culori, însă locul 2 îl ia, destul de surprinzător, Honor.
- 5p – Realme 12 Pro Plus
- 4p – Honor Magic6 Lite
- 3p – Nothing Phone (2a)
- 2p – Samsung Galaxy A55
- 1p – Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
Noapte
Nu am testat ultrawide de noapte, pentru că ar fi fost un chin și pentru mine, și pentru telefoanele acestea, las la latitudinea flagship-urilor această categorie. Am făcut însă câteva fotografii în beznă cu principala, ca să vedem unde ne situăm, și, ghiciți ce!, încă un câștigător nou. Samsung Galaxy A55 mi s-a părut de departe cel mai bun la acest capitol, cu cele mai naturale tonuri de culoare și o procesare redusă, spre deosebire de Nothing, Realme sau Honor. Mi-a plăcut și ce a reușit să obțină Redmi Note 13 Pro+, dar mi se pare că tonul general al fotografiei este prea șters, prea gălbui, deși are cu siguranță cea mai corectă reprezentare a cerului.
- 5p – Samsung Galaxy A55
- 4p – Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- 3p – Honor Magic6 Lite
- 2p – Nothing Phone (2a)
- 1p – Realme 12 Pro Plus
Portret
Pe portret am avut cea mai mare discrepanță dintre toate categoriile testate. Câștigătorul a fost clar de determinat – Samsung Galaxy A55 face cel mai bun bokeh, adică nici prea mult, nici prea puțin, păstrează tonurile naturale ale pielii și ale tricoului. Apoi, pe 2 aș plasa Honor-ul, care vine cu o decupare foarte bună, un chip puțin cam luminat dar foarte detaliat, cu firele de păr din barbă care se disting, și un bokeh puternic, dar nu deranjant – apropo de asta, trebuie activat manual bokeh-ul pentru el. Nothing Phone (2a) aduce foarte multă lumină în fotografie, și îi conferă un aspect foarte procesat, și nici bokeh-ul nu mi s-a părut perfect. Apoi, prima egalitate, din motive diferite. Poza de pe Realme 12 Pro Plus mă transformă în Two-Face și deși personal aș zice că îmi semi-place și ar putea să fie un concept interesant pentru alte fotografii, nu premiem concepte, ci o realizare bună, iar asta e departe de ceea ce doream să văd. Și, în fine, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ mi-a scos niște pete galbene pe față, de aș fi crezut că trebuie să mă duc la doctor imediat după ce am făcut fotografia, dacă nu le aveam pe toate celelalte. Pentru asta, clasamentul este următorul:
- 5p – Samsung Galaxy A55
- 4p – Honor Magic6 Lite
- 3p – Nothing Phone (2a)
- 2p – Realme 12 Pro Plus, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
Selfie
În fine, pe selfie, Samsung păstrează coroana, dar bătălia e mult mai apropiată. Pe camera asta tonurile de piele nu mai sunt atât de diferite de la un device la altul, deci există ceva mai mult echilibru, și Nothing Phone (2a) se apropie de nivelul sud-coreenilor. Sunt fotografii corecte în mare, decupare decentă acolo unde a fost aplicată și o reprezentare corectă a părului, deși nuanța pe Nothing mi se pare puțin prea neagră. La mijlocul clasamentului se situează Realme 12 Pro Plus, urmat de un Honor Magic6 Lite care face fața să pară mult prea smooth, și pierde multe dintre trăsăturile ei, și de un Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ care aplică un ton gri culorii pielii.
- 5p – Samsung Galaxy A55
- 4p – Nothing Phone (2a)
- 3p – Realme 12 Pro Plus
- 2p – Honor Magic6 Lite
- 1p – Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
Clasament final
- Samsung Galaxy A55 – 24p
- Nothing Phone (2a) – 21p
- Honor Magic6 Lite – 16p
- Realme 12 Pro Plus – 15p
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ – 15p