E imposibil să nu știi pe cineva care să fi avut, sau să fi avut chiar tu la un moment dat, un fitness band de la Xiaomi. Am văzut chestiile astea la mâinile multor oameni, de la mame care își plimbă copiii în parc, până la alergători de duminică, de la bătrâni care joacă table la Obor până la corporatiști din Pipera. Motivul e simplu: brățările acestea de fitness au fost mereu considerate un deal foarte bun, niște produse care îți oferă tehnologie suficientă la un preț mic și, tocmai în ciuda acelui cost redus pe care îl cer, nici nu se simt ca și cum ar fi luate de pe Temu.
Așadar, an nou, Smart Band nou – sau mă rog, Smart Band 9, în cazul de față, pentru că acesta este subiectul review-ului de azi. Deci, să vedem ce aduce nou brățara de fitness din acest an de la Xiaomi, ce poate să facă și, mai ales, dacă rămâne un best buy în ceea ce privește raportul calitate-preț.
Diferențele față de Smart Band 8
Xiaomi Smart Band 9 nu schimbă prea mult aspectul față de Smart Band 8. De fapt, diferențele sunt destul de mici, și sunt mai degrabă lucruri de finețe, ca de exemplu o durată a bateriei mai mare sau o precizie mai bună a senzorilor, conform producătorului. Asta nu ar trebui să fie un șoc, probabil că ai observat deja că în tehnologie nu e neapărat cea mai bună idee să schimbi un gadget de la o generație la alta, indiferent că vorbim de telefoane, fitness band-uri, ceasuri sau orice altceva.
Așadar, bateria ar trebui să reziste pe noul Band 9 (încearcă să spui asta repede de 5 ori), nu mai puțin de 21 de zile, o creștere cu câteva zile față de timpul obținut în teste pe generația actuală, care se situa undeva pe la 15-16 zile. Asta e o chestie foarte bună, pentru că înseamnă că, dacă folosești fitness band-ul mai light așa, adică alergi o dată sau de două ori pe săptămână și nu vrei să primești fiecare notificare pe band, o să trebuiască să îl încarci cam o dată la două săptămâni, chiar două săptămâni și jumătate.
În ceea ce privește precizia îmbunătățită a senzorilor față de generația anterioară, aici e puțin mai greu să stabilim clar dacă Xiaomi are dreptate sau nu, pentru că ar trebui să testăm ceva mai mult timp simultan cele două fitness band-uri. Xiaomi spune că noul Smart Band 9 oferă și sleep tracking mai bun, și o măsurare a ritmului cardiac și a saturației de oxigen din sânge mai precise.
În fine, mai e o schimbare interesantă față de generația anterioară de Xiaomi Smart Band, care nu pare cine știe ce la prima vedere, dar pe mine mă ajută destul de tare la alergat. Ecranul este acum mult mai luminos, atingând până la 1200 de niți, dublu față de varianta precedentă, iar chestia asta se va dovedi foarte utilă atunci când vei vrea să citești ce notificări ai primit în lumina directă a soarelui. În plus, luminozitatea se și ajustează automat în funcție de lumina ambientală din jurul tău.
Ecran și design
Și dacă tot am vorbit despre ecran, hai să ne concentrăm puțin pe el și să vedem ce poate. În primul rând, avem de-a face cu un AMOLED de 1,62 inchi, în forma aceea ovală și lunguiață, specifică brățărilor de fitness. E un ecran color, cu rată de refresh de 60Hz și se mișcă foarte bine, răspunzând rapid la atingeri și swipe-uri. Pentru mine a fost puțin ciudat să îl folosesc și să încerc să citesc mail-uri sau mesaje pe el, trebuie să recunosc, pentru că sunt obișnuit cu un smartwatch în utilizare zilnică, dar dacă ai mai folosit fitness band-uri până acum, sau nu ai nevoie să citești mesaje de pe ceas, sunt sigur că o să te mulțumească.
Controalele sunt simple și standard în acest segment. Swipe de sus în jos aduce notificările în prim plan, cel din stânga în dreapta te duce la setări, din dreapta în stânga accesezi detalii importante, precum ritmul cardiac sau cum ai dormit, iar un swipe de jos în sus te trimite în meniu, de unde poți să începi o activitate, spre exemplu. Ai și o multitudine de fețe de ceas la dispoziție, peste 200, ca să alegi ce dorești și să scoți în evidență informațiile care contează pentru tine.
Design-ul device-ului e unul foarte simplu, dar suficient de drăguț. Ah, și mai e o modificare de care am uitat, destul de importantă de altfel, faptul că acea capsulă este acum alcătuită dintr-un aliaj de aluminiu și este ceva mai rezistentă ca până acum. Vine cu o brățară din silicon în cutie, dar ai la dispoziție multe alte variante de curele, din nylon sau metal. În plus, Xiaomi îți sugerează inclusiv că îl poți purta ca pandantiv, caz în care își va pierde abilitatea de a măsura ritmul cardiac, evident, dar va putea măsura în continuare pașii. Un avantaj foarte mare al brățărilor de fitness a fost tot timpul faptul că sunt foarte ușoare și poți face o mulțime de activități cu ele fără să le simți greutatea. Spre exemplu, capsula lui Xiaomi Smart Band 9 cântărește doar 15,8 grame, la care se adaugă evident greutatea curelei pe care o alegi. Ah, și apropo, că bănuiesc că va veni întrebarea asta: da, se potrivesc și brățări mai vechi, cel puțin cele de pe Band 8.
Funcțiile lui Xiaomi Smart Band 9
Mărturisesc că nu am mai testat de câteva generații un Smart Band de la Xiaomi, și mă tot întrebam de ce este trecută greutatea capsulei singură, pentru că mă gândeam că nu e ca și cum o poți folosi fără o brățară. Ei bine, little did I know, dar Xiaomi vinde și un running clip, adică o mică husă în care se poate introduce capsula și pe care o poți prinde de adidași ca să măsori și alte lucruri pe care de obicei le găsești doar pe smartwatch-uri de fitness mult mult mai scumpe, precum cadența de alergare, lungimea pasului sau raportul timpului de contact cu solul.
Un avantaj serios însă pe care îl are Xiaomi Smart Band 9 față de smartwatch-uri este ușurința cu care poți dormi cu el. E mai mic și mai ușor decât un ceas, astfel și mult mai confortabil și abia îl simți în somn. Astfel, dacă ți se pare că e greu să îți monitorizezi somnul cu un ceas, poți să încerci oricând un fitness band. La fel ca majoritatea producătorilor din acest segment, Xiaomi oferă o monitorizare a somnului ceva mai detaliată în aplicație, dar nu extraordinar de comprehensivă.
Chiar și așa, mi se pare remarcabil câte funcții de pe ceasuri și brățări de fitness mult mai scumpe poți găsi pe un Smart Band 9. Măsurarea stresului și a nivelului de oxigen din sânge au devenit deja funcții de bază pentru orice astfel de device, iar Smart Band 9 vine cu o cantitate impresionantă de sporturi pe care le poate monitoriza, peste 150, deși unele dintre ele te fac să ridici puțin din sprâncene. Adică, da, înțeleg de ce ai vrea să monitorizezi activitatea din timpul unui meci de fotbal sau al unei cățărări pe munte, dar faptul că ai și moduri speciale pentru șah, darts sau biliard mi s-a părut puțin amuzant, recunosc. Hei, măcar este și un mod de esports, ca să vezi cât de tare îți crește ritmul cardiac când rămâi singurul din echipă la Counter. Apropo de asta, senzorul de ritm cardiac a răspuns aproape la fel de bine ca cel de pe smartwatch-ul meu de zi cu zi, care e un Garmin Forerunner 265, lucru care sincer mi s-a părut remarcabil.
Deci, cu atâtea avantaje, trebuie să existe și un dezavantaj, un rabat major pe care Xiaomi trebuie să îl facă pentru a ajunge să aibă un preț de, atenție, 250 de lei pentru fitness band-ul său nou. Sau, mă rog, 249,99, dacă vrem să respectăm pragul psihologic. Ei bine, nu e nicio surpriză, dezavantajul principal constă în faptul că nu are GPS, e destul de dificil să introduci un device la prețul acesta care să îți permită să și alergi fără telefon.