Lansarea „It’s Glowtime” nu a fost dedicată exclusiv iPhone-urilor. De fapt, acestea au fost ultimele prezentate, iar Apple a început evenimentul cu prezentarea noului Apple Watch Series 10. Se pare că pentru ceasuri, Apple nu vrea să repete branding-ul „X” de pe iPhone, iar acesta pare să fie un upgrade bun, care aduce un design mai subțire și ecran mai mare, dar nu foarte multe lucruri în plus.
Apple Watch Series 10 arată cam la fel, dar cu ecran mai mare și corp mai subțire
Ceea ce ne-am fi așteptat să fie un upgrade major, care să vină cu o nouă filosofie de design s-a dovedit a fi încă un „facelift” pentru seria Apple Watch. Series 10 a fost lăudat de Apple drept ceasul cu cel mai mare display de până acum din portofoliul său, acesta fiind chiar puțin mai mare și decât cel de pe Apple Watch Ultra și Ultra 2 în varianta mare.
Apple spune că ecranul noului Apple Watch Series 10 este cu 30 mai mare decât pe generațiile anterioare, ceea ce asigură o linie în plus în afișarea mesajelor, confort mai mare atunci când compui mesaje cu tastatura de pe ecran și mai multe informații pe ecran pe noile fețe disponibile. Panelul este de asemenea unul nou și îmbunătățit. Apple îl numește „wide-angle OLED”, asta pentru că are o luminozitate mai mare cu 40% atunci când privești ecranul de la un unghi, ceea ce îmbunătățește lizibilitatea în mai multe situații. Ecranul funcționează acum la 1 Hz în modul always-on, pe când în trecut acesta era reîmprospătat la minut.
Ecranul este acoperit cu sticlă Ion-X foarte curbată, ceea ce ar putea expune ceasul la accidente (din experiența proprie, acea sticlă nu este nici foarte rezistentă la zgârieturi, nici la lovituri).
Ceasul este însă cu 10% mai subțire decât modelele anterioare, iar construcția este acum complet metalică de jur-împrejur, fără o suprafață ceramică pe spate. La interior, anumite componente s-au micorat, inclusiv noul procesor Apple Silicon S10 este mai mic. Acesta integrează și un procesor neural cu 4 nuclee, pentru a procesa sarcini AI.
Apple Watch Series 10 va fi disponibil în două variante: cu carcasă din aluminiu (în culorile Jet Black, Rose Gold și Silver), sau cu carcasă din titan strălucitor, mai scumpă, în variantele Natural, Gold și Slate. Hardware-ul nu diferă între ele altfel. Modelul mai scump are și ecran din sticlă de safir.
Puține noutăți, în schimb, iar prețurile rămân la fel
De altfel, autonomia rămâne tot de 18 ore, sau o zi de utilizare, în timp ce încărcarea este acum mai rapidă: poți încărca 80% în 30 de minute, spune Apple. Acesta este cel mai mare dezavantaj al Apple Watch, iar Apple nu va rezolva problema autonomiei până când vânzările nu vor scădea. Momentan, Apple Watch este cel mai bine vândut ceas din lume, deci utilizatorii nu par să fie deranjați.
Printre funcțiile noi se regăsesc detectarea apneei în timpul somnului, posibilitatea de a reda muzică prin difuzorul ceasului și noi aplicații în watchOS 11 sau funcții noi în cele deja existente.
Desigur, noile ceasuri vor veni și cu noi modele de curele, dar se pare că Apple va păstra compatibilitatea cu toate curelele anterioare, deci cei care au deja o colecție de la modele mai vechi, le vor putea refolosi.
Ceasul rămâne la același preț de 399 dolari americani pentru varianta de 42 mm (mică) și 429 dolari pentru varianta de 46mm. Modelele din titan pornesc de la 699 dolari, respectiv 749 dolari. Practic, înlocuiesc în ofertă variantele din oțel mai vechi, și au un preț apropiat de Ultra.
Cât despre Ultra, acesta nu primește o nouă generație. Ceasul Ultra 2 va primi noi funcții software și este actualizat și pe o culoare Satin Black, cu un set de accesorii în culori care se potrivesc cu noua carcasă. Modelul SE rămâne neschimbat în ofertă.