În tot haosul din jurul IFA, HMD Fusion a fost un telefon care pare că încearcă ceva diferit. Compania care până anul acesta a produs exclusiv telefoane sub brandul Nokia pare că încearcă să se diferențieze în piață cu modele accesibile care oferă fiecare câte ceva special. Am testat anul acesta deja „reparabilitatea” pe Nokia G42, iar modelul Fusion de la HMD pare să îmbine acel concept cu personalizarea experienței de utilizare, prin intermediul capacelor de pe spatele telefonului.
HMD Fusion poate fi personalizat cu diverse „costume” pe partea din spate
Practic, HMD propune utilizatorilor un telefon de bază și posibilitatea de a-l folosi în diverse feluri prin atașarea de accesorii în locul capacului de pe spate. Acestea se numesc „costume” sau „Fusion outfits”. Ai nevoie de o lumină pentru fotografii și filmare? Există un capac cu un ring light rabatabil inclus, care te poate ilumina și pe camera de selfie. Ai nevoie ca telefonul să reziste mai bine la șocuri? Îl poți transforma într-unul rugged prin intermediul unei huse cu protecție din cauciuc. Vrei încărcare wireless? O poți adăuga prin capacul cu bobină și magneți compatibili cu standardul Qi2. Desigur, există și doar capace cosmetice, care să schimbe culoarea telefonului.
Aceste accesorii sunt integrate în software-ul telefonului, iar conexiunea se face printr-o serie de pini amplasați în partea de jos a dispozitivului. Partea cea mai bună este că HMD oferă toate planurile și toate resursele necesare pentru a-ți crea propriile capace. Poți să le printezi 3D acasă și să îți personalizezi experiența de utilizare după bunul plac. Compania vinde chiar și un accesoriu de gaming, care transformă telefonul într-o consolă portabilă.
Desigur, nu putem vorbi despre un telefon care va schimba climatul actual din piața de mobil. HMD este în continuare un jucător mic în piață, iar astfel de dispozitive, așa cum am văzut și de la Nothing, vor atrage doar o mică parte din publicul larg, pe cei pasionați de personalizare, în special.
De altfel, nici telefonul nu este unul extrem de avansat. Vorbim despre un mid-range din gama inferioară la nivel hardware, cu un ecran LCD de 6,56” la 90 Hz, chipset Snapdragon 4 Gen 2, 6 sau 8 GB memorie RAM și 128 sau 256 GB stocare. Există un slot microSD, port USB-C și încărcare la 33W. Măcar bateria este foarte mare, la 5.000 mAh, iar sistemul de camere ar putea fi decent, cu un senzor de 108 megapixeli și o cameră de adâncime de 2 megapixeli. HMD vorbește și despre mod nocturn în RAW, procesare HDR cu AI și stabilizare electronică pe filmare, dar de la telefoane care costă 250 de euro nu avem pretenții prea mari la acest capitol.
Interesant este că HMD promite șapte ani de suport pentru componentele lui HMD Fusion, acestea urmând a fi comercializate prin intermediul iFixit. Din păcate, software-ul va rămâne fără actualizări înainte ca acest termen să expire, întrucât HMD Fusion primește doar doi ani de actualizări de sistem și trei ani de actualizări de securitate.