Xbox Game Studios este un nume respectat în industria de gaming și încapsulează toate studiourile de gaming care funcționează sub aripa celor de la Microsoft. Până anul trecut, divizia aceasta a fost condusă de Adam Hartman care a decis că este momentul să se retragă. În locul acestuia, poziția de conducere a fost preluată de un alt veteran al industriei de gaming, Craig Duncan care vine de la studioul Rare, creatorii unor jocuri precum Sea of Thieves sau Killer Instinct.
Craig Duncan, noul șef Xbox Game Studios, a lucrat 14 ani în cadrul studioului Rare și a fost responsabil pentru dezvoltarea jocurilor pentru Kinect pe vremea lui Xbox 360, dar și a câteva jocuri first-party pentru Xbox și Windows. Cel mai cunoscut joc dezvoltat de studioul britanic rămâne Sea of Thieves, care a fost un hit în perioada lansării și n-a continuat decât să se dezvolte de-atunci. În cei șase ani de viață a primit o mulțime de actualizări, care l-au transformat într-un joc mai complex și se bucură în continuare de un player-base impresionant.
Înainte de a lucra pentru Rare, noul lider al studiourilor Xbox a mai avut poziții de conducere în cadrul unor companii precum Sumo Digital (Sackboy: A Big Adventure), Midway (Mortal Kombat vs. DC Universe) și Codemasters (DiRT). Deci putem spune că are cam toate recomandările care îi trebuiesc pentru o poziție atât de importantă. Și ținând cont că sub conducerea acestuia studioul Rare a primit câteva premii pentru condițiile bune de muncă pe care le oferă, mă aștept ca aceeași abordare să fie și aici. Iar angajații fericiți aduc rezultate, ceea ce înseamnă că următoarele jocuri Xbox Game Studios sunt de urmărit.
Microsoft pare că a luat-o puțin pe arătură în ultimii ani, cel puțin din perspectiva jocurilor. Mi se pare că se încearcă o monetizare forțată care nu prea merge. Aici vorbesc, evident, de jocuri precum Forza Horizon 5 care se concentrează mai mult pe conținut nou sub formă de DLC-uri plătite decât pe ce se întâmplă de fapt în joc. Așa că un refresh, o schimbare de perspectivă este bine-venită din punctul meu de vedere.