Xiaomi 14T Pro s-a lansat deja de câteva luni, dar eu m-am mai jucat cu el de câteva ori în tot acest timp. I-am făcut deja review chiar de la lansare, puteți vedea clipul dacă vă interesează, și am zis atunci că avem de-a face cu un flagship demn de 2024. A trecut ceva timp, m-am mai obișnuit cu software-ul HyperOS al companiei chineze, și am încropit câteva sfaturi care cred că ar putea ajuta un utilizator nou al telefoanelor celor de la Xiaomi și nu numai. Deci, astăzi Xiaomi 14T Pro e mai mult suportul și pânza pentru acest videoclip, fiindcă pictura o reprezintă funcțiile software și ce poți face mai exact cu un telefon Xiaomi la sfârșitul lui 2024. Le mulțumim pe această cale și celor de la Xiaomi pentru sprijinul acordat în realizarea acestui material, și să-i dăm drumul!
Cum scoți „untul” din telefon
În primul rând, dacă ai un Xiaomi în general, este bine să știi că telefonul este ceva mai puternic decât pare la prima vedere, doar că trebuie să arunci o privire prin setări ca să „deblochezi” această putere. Astfel, dacă mergi la Setări – Baterie vei putea să selecționezi Modul curent de utilizare a telefonului, între Echilibrat (sau Balanced în limba engleză) și cel de economosire a bateriei. Există însă și un al treilea mod, Modul Performanță, pe care îl poți activa și vei primi un mesaj pop-up în care ți se spune că performanța telefonului va crește, însă ar putea să se întâmple asta și cu consumul de energie. Dacă îl activezi, vei putea vedea imediat două săgeți în sus care apar în zona iconiței de baterie, care indică faptul că este pornit. Mărturisesc că, de fiecare dată când testez telefoane de la Xiaomi, le pun imediat în acest mod de performanță, pentru că mi se pare mai rapid și mai reactiv decât cel obișnuit. Poți însă să te limitezi la a-l folosi doar în anumite jocuri sau aplicații mai solicitante, dacă vrei să fii sigur că nu se încălzește prea tare telefonul.
Cum te asiguri că nu ratezi momentul perfect
Știm cu toții că mai toate telefoanele noi îți permit să faci fotografii fără să deblochezi ecranul, printr-o metodă care este deja universală, indiferent de producător. Apeși pe butonul de Power și într-unul din colțurile telefonului (la acest Xiaomi 14T Pro în dreapta spre exemplu), vei vedea un simbol de cameră, pe care fie îl poți apăsa, sau de pe care poți da swipe ca să intri în cameră. Ei bine, Xiaomi are o metodă puțin mai rapidă decât atât, dacă vrei să te asiguri că prinzi momentul perfect pentru o fotografie. Dacă mergi în Setări – Blocare ecran și dai scroll până jos, vei vedea o funcție numită Lansează aparatul foto, pe care o poți activa. Aceasta îți permite să activezi camera doar printr-o dublă apăsare pe butonul de Volume Down al telefonului, fără să îl mai deblochezi, și funcționează și mai rapid decât cealaltă metodă.
Cum folosești AI
Pentru că este 2024 și toate telefoanele trebuie să se folosească cumva de tehnologia „trendy” a acestui an, bineînțeles că există și integrare cu funcții AI. Xiaomi 14T Pro vine cu Gemini, asistentul cu AI al celor de la Google, preinstalat, și cu acces la multe funcții ale acestuia. Sunt mai multe moduri prin care poți să le folosești, în funcție de ce îți dorești să faci. Dacă vrei să traduci un clip video live sau să porți o discuție cu cineva într-o altă limbă, ai funcții pentru asta, la fel și dacă vrei să realizezi scurte rezumate ale unor articole sau ședințe pe care le-ai avut. Cel mai simplu de utilizat rămâne însă Circle to Search, o funcție care îți permite să cauți direct pe Google un element pe care îl vezi pe ecranul telefonului, fie că vorbim de o haină, o minge de fotbal, sau orice altceva. Doar ții apăsat în partea de jos a telefonului, pe centru, și imediat vei putea să încercuiești elementul pe care vrei să îl cauți. Pentru celelalte funcții AI e puțin mai complicat, dar există o variantă destul de ușoară de a putea utiliza rapid câteva dintre ele.
Cum faci ordine (în iconițe)
Ceea ce mă aduce la lucrul care a fost principala mea problemă cu software-ul de pe Xiaomi 14T Pro, în review-ul pe care l-am făcut telefonului. Mă refer la debandanda din zona de iconițe din drop-down menu, pe care însă o poți rezolva destul de ușor. Tot ce trebuie să faci este să apeși pe butonul de Editează care apare atunci când intri în meniul drop-down și vei vedea exact care sunt, și ce fac toate acele iconițe. Pe unele dintre ele e mai ușor să le dibuiești decât pe altele, bineînțeles, cum ar fi lanterna sau Bluetooth-ul, dar lucruri ca Windows Link sau Quick Share s-ar putea să îți fie străine inițial. Ei bine, partea bună la acest drop down menu este că poți renunța foarte ușor la orice nu folosești și să înlocuiești cu funcțiile de care chiar ai avea nevoie. Spre exemplu, că tot am vorbit de Performance Mode mai devreme, îl poți aduce și pe acesta în meniu, ca să îl activezi mai rapid. La fel și funcții AI, precum interpretul audio sau funcție de subitrări live. Îți recomand să te joci des cu acest meniu, pentru că pe măsură ce îl folosești mai mult, cu atât îți va fi mai ușor să te descurci cu un device Xiaomi.
Cum te concentrezi mai ușor
Focus Mode e o funcție de care mulți au auzit și care există de foarte mult timp pe telefoane, dar care e folosită extrem de rar. Se găsește la Setări – Bunăstare digitală și control parental, locul de unde poți vedea și cât de mult ai folosit telefonul, de câte ori l-ai deblocat, notificările pe care le-ai primit și tot așa. Modul Focus este printre primele opțiuni și îți permite să întrerupi notificările de la aplicațiile care îți atrag atenția, precum WhatsApp, Facebook sau TikTok, și să te concentrezi exclusiv pe ceea ce ai de făcut. Dacă te-ai confruntat măcar o dată cu probleme de concentrare, Focus Mode poate fi realmente de ajutor, pentru că te forțează să fii atent la task-ul pe care îl ai de făcut și să scapi de distragerile care apar atât de ușor.
Cum îți verifici pulsul
O funcție mai puțin știută la telefoanele Xiaomi este cea care îți permite să îți iei pulsul, întocmai ca un smartwatch sau smartband. Este destul de simplu de găsit și poate fi utilă, iar dacă vrei să o încerci, o găsești la Setări – Setări adiționale – Puls. Ți se explică exact și cum funcționează, folosindu-se de lumina din zona scanerului de amprentă de sub ecran, nu durează mult, doar 15 secunde în care trebuie să ții degetul apăsat pe senzorul de amprentă și e surprinzător de exact, deci dacă ai vreodată nevoie de această funcție, merită utilizată.
Cum păstrezi fișierele private
Tot în zona de Setări adiționale, fix deasupra funcției de măsurare a pulsului, vei descoperi ceva ce se numește Al doilea spațiu. Este o funcție care îți permite să ții private toate fișierele pe care le dorești, fie că vorbim de fotografii, aplicații, videoclipuri, practic orice ai avea în telefon. Practic, odată ce treci în acest al doilea spațiu, va fi ca și cum ai un telefon complet nou, unde poți să pui o imagine de fundal diferită, aplicații diferite și multe alte lucruri. E utilă și în cazul în care dorești să ai poate toate aplicațiile pe care le folosești la muncă separate de cele pe care le folosești în mod normal, astfel că îți poți crea practic două moduri diferite de utilizare pe același telefon.