Xiaomi nu a lansat doar noul smartphone 15S Pro echipat cu noul său procesor Xring O1, ci două produse deodată. Tableta Pad 7 Ultra folosește o versiune puțin diferită a cipului, integrat într-unul dintre cele mai subțiri design-uri de tabletă de până acum. Desigur, procesorul și grosimea nu sunt singurele atuuri cu care se laudă Xiaomi.
Xiaomi Pad 7 Ultra ar putea fi cea mai bine dotată tabletă cu Android din piață
Pad 7 Ultra creează pentru prima dată o treaptă superioară în oferta de tablete Xiaomi. Aceasta vine peste Pad 7 și Pad 7 Pro, care folosesc ecrane de 11,2” pe paneluri IPS, cu un ecran de 14”, OLED. Acesta este unul cu margini foarte subțiri, motiv pentru care pe la jumătatea tabletei, pe laterala din dreapta, apare un notch în care este integrată camera frontală. Am mai văzut această abordare la Galaxy Tab Ultra de la Samsung.
Ecranul este unul de top, cu luiminozitate de 1.600 nits, dimming PWM care scade efectul de flicker, și poate afișa conținut cu culori pe 12 biți în HDR10+ și Dolby Vision. Rezoluția este una de tip „retina”, de 3.200 x 2.136, undeva între QHD și 4K. Refresh rate-ul este de „doar” 120 Hz, față de 144 Hz pe modelele LCD. Interesant este că Xiaomi poziționează această tabletă în zona de productivitate extremă, unde vedem în piață doar Samsung Ultra-ul menționat anterior și iPad Pro.


Astfel, există opțiunea de sticlă Gorilla Glass 5 deasupra ecranului, sau a unei sticle „nanotexturate”, care elimină reflexiile luminii ambientale.
La interior avem acel Xring O1, procesorul proprietar de la Xiaomi, care este însă într-o variantă „binned”. Vorbim despre un mic „downgrade” de 200 MHz pe nucleele principale, la maximum 3,7 GHz, dar în rest avem un cip complet, cu 10 nuclee, 16 nuclee GPU și 6 nuclee NPU. Există trei configurații hardware: 12+256 GB, 12+512 GB și 16 GB+1 TB, toate cu noile generații LPDDR5T și UFS 4.1.
Bateria este una imensă, de 12.000 mAH, care se încarcă la 120W, deci măcar nu va trebui să aștepți foarte mult să o aduci la 100%. Port-ul USB-C are viteză USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps), iar restul de metode de conectivitate sunt wireless: Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, NFC și chiar un port infraroșu. Există un port magnetic pentru încărcarea unui stylus, și un senzor de amprentă în butonul power.


La capitolul camere, avem doar doi senzori, unul pe față și unul pe spate. 32 megapixeli pe un senzor omnivision frontal, și un senzor Samsung JN1 pe spate, de 50 megapixeli, de ajuns pentru a realiza o fotografie rapidă sau pentru scanarea de documente. Există și 8 difuzoare (4 perechi de tweeter+woofer), pentru redarea unui sunet puternic, compatibil cu Dolby Atmos.
Corp subțire și accesorii „iPad-like”
Toate acestea sunt integrate într-un corp de aluminiu ranforsat cu grosime de doar 5,1 mm. Vorbim despre aceeași grosime pe care o întâlnim și pe iPad Pro-ul cu M4 cu ecran de 13”.
Așa cum era de așteptat pentru o tabletă de productivitate, avem și accesorii oficiale. Par inspirate de cele de la Apple. Tastatura magnetică funcționează similar cu Magic Keyboard, având un format „full size”, cu trackpad, și conectivitate magnetică la tabletă. Stylus-ul, de asemenea stă lipit în partea de sus a tabletei.


HyperOS 2.0 stă la baza acestui model, și se pare că au fost realizate funcții speciale pentru integrarea tabletei în ecosistemul Apple. Rămâne de văzut ce poți face cu această tabletă alături de un MacBook sau de un iPhone.
Prețul pornește de la 5.700 yuan, adică în jurul a 700 euro, pentru modelul de bază. Varianta de top costă 6.800 yuan, iar pentru sticla cu nano-textură mai adaugi 600 yuan. Desigur, tableta a fost momentan anunțată pentru piața din China, fără informații despre un debut internațional.